ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο πλούτος που σου κρύβουν – Άρθρο του Μάκη Αντύπα

Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγα ότι εδώ και χρόνια, η Ελλάδα διαθέτει ένα κοίτασμα ανυπολόγιστης αξίας; Άμεσα αξιοποιήσιμο και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μια αστείρευτη πηγή πλούτου, χωρίς όμως υλική υπόσταση. Βρίσκεται καταχωνιασμένος σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες και ακούει στο όνομα «δημόσια δεδομένα». Πληροφορίες δηλαδή, που παράγουν ή αποκτούν οι φορείς του δημοσίου στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Μερικά παραδείγματα είναι η γεωγραφική θέση που βρίσκεται κάθε σχολείο, νοσοκομείο, ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα. Οι δημόσιες δαπάνες. Το μητρώο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και τα οικονομικά τους στοιχεία. Το οργανόγραμμα κάθε δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμού και οι αμοιβές για κάθε βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης. Η πληρότητα των νοσοκομείων και τα μη προσωπικά δεδομένα συνταγογράφησης. Τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Τα οδικά έργα σε εξέλιξη. Οι χώροι πρασίνου. Η κίνηση στους δρόμους, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και η εγκληματική δραστηριότητα σε κάθε περιοχή. Οι οικοδομικές άδειες. Οι αεροφωτογραφίες και τα στοιχεία του κτηματολογίου.

Η ανυπολόγιστη αξία τους, δεν βρίσκεται στα ίδια τα δεδομένα, αλλά στον τρόπο που αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ως «καύσιμο» για νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Εφαρμογές στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, των ηλεκτρονικών πληρωμών, των καθημερινών συναλλαγών του πολίτη με το δημόσιο.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.epistimi-tech&id=26817

Leave a Comment