ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

10 big data projects που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην σωτηρία του πλανήτη

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν συγκεντρώσει πολλά δεδομένα σχετικά με το φυσικό κόσμο, όπου με τη νέα τεχνολογία μπορούν να αναλυθούν καλύτερα προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τα “μεγάλα δεδομένα” (big data) και τη cloud τεχνολογία η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει να ανοίγει προς το κοινό. Οι crowdsourced πληροφορίες επιτρέπουν την ταχύτερη ενημέρωση ενώ οι πλατφόρμες καλύτερης ανάλυσης βελτιώνουν την ακρίβεια.

Παρακάτω θα παρουσιαστούν 10 projects ανά τον κόσμο που χρησιμοποιούν big data τεχνολογία.

  1. Earth Insights

Ο οργανισμός Conservation International (CI) , οποίος ασχολείται με τη προστασία της βιοποικιλότητας, παρακολουθεί την υγεία διαφόρων ειδών φυτών στα τροπικά δάση. Η HP συνεργάστηκε με το CI για τη δημιουργία του Earth Insights, το οποίο χρησιμοποιώντας την Vertica Analytics Platform, κάνει τις αναλύσεις των δεδομένων που παράγουν οι κάμερες εννέα φορές πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

  1. IBM και Amazon

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία της IBM, Corporate Services Corp, εργάζεται για την ενσωμάτωση της PAM, μιας cloud εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το Nature Conservancy , η οποία επιτρέπει σε αυτούς που ασχολούνται με τη διαχείριση της γης να εντοπίσουν και να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους. Το σημαντικό είναι ότι οι λύσεις είναι crowdsourced.

  1. Conservation.io

Το Conservation.io, είναι μια πλατφόρμα εφαρμογής κινητού που δημιουργήθηκε για επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, και διαχειριστές πόρων για να βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντολογικές προσπάθειες και τους κινδύνους και με crowdsourced να συλλεχθούν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το φυσικό κόσμο.

  1. Έρευνα Βιοποικιλότητας

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του California Berkeley έχουν αναπτύξει ένα νέο μοντέλο για την αξιοποίηση του διαρκώς αυξανόμενου όγκου των δεδομένων για τη βιοποικιλότητα, και ιδιαίτερα από πρόσφατα ψηφιοποιημένες μουσειακές συλλογές. Το μοντέλο λέγεται CANAPE (categorical analysis of neo- and paleoendemism) και αναπτύχθηκε ενώ η ομάδα ήταν στη Αυστραλία, όπου εξέταζαν την τεράστια βάση δεδομένων των φυτών της χώρας.

  1. Pop-up οικοσυστήματα

Το Νational Conservancy συνδυάζοντας crowdsourced δεδομένα από παρατηρητές πουλιών που χρησιμοποιούν eBird, δορυφορικές εικόνες της NASA και άλλα επιστημονικά δεδομένα δημιουργεί νέους οικότοπους πτηνών σαν τους φυσικούς που καταστράφηκαν. Σε συνεργασία με τους τοπικούς αγρότες δημιουργήθηκε το BirdReturn.

  1. Intel’s rhino chip

Η Intel έφτιαξε το Galileo board σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με 3G και δυνατότητα αποθήκευσης, το οποίο τοποθετείται σε μαύρους και λευκούς ρινόκερους στην Αφρική οι οποίοι απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση. Εκτός από αυτό το τσιπ, το οποίο βρίσκεται σε ένα βραχιόλι που φορτίζει από τον ήλιο στο αστράγαλο του ρινόκερου, τοποθετείται και ένα ακόμη RFID τσιπ στο κέρατο τους. Παρακολουθείται, έτσι, ο καρδιακός ρυθμός και άλλα ζωτικά όργανα του ζώου ώστε να πιάσουν τους λαθροκυνηγούς πριν το σκοτώσουν.

  1. Global Tagging of Pelagic Predators

Το πρόγραμμα Global Tagging of Pelagic Predators (GTOPP) είναι μια συνεργασία μεταξύ οικολόγων, βιολόγων, μηχανικών και επιστημόνων της πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να κατανοήσουν την συμπεριφορά των ζώων του ωκεανού.

  1. Bumble Bee Watch

Το Bumble Bee Watch είναι ένα crowdsourced έργο που συνδέει τη τοποθεσία και το είδος των μελισσών στη Βόρεια Αμερική. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους οικολόγους και τους επιστήμονες να δουλέψουν μαζί.

  1. Santa Cruz mountain lions

Για πέντε χρόνια, επιστήμονες στο UC Santa Cruz έχουν εργαστεί πάνω σ’ ένα «έξυπνο κολλάρο» που μελετά την συμπεριφορά των λιονταριών των βουνών, που συχνά έρχονται σε επαφή με την ανάπτυξη της πόλης και των κατοίκων.

  1. State of the Polar Bear

Το έργο αυτό απεικόνισης δεδομένων είναι μια πηγή για να μάθουν οι άνθρωποι για την υγεία και τον πληθυσμό της πολικής αρκούδας. Αναπτύχθηκε από το Polar Bear Specialist Group και παρέχει λεπτομέρειες για 19 πολικές αρκούδες και πληροφορίες σχετικά με την ρύπανση, το εκτιμώμενο πληθυσμό, και τη συρρίκνωση του πάγου στη Αρκτική θάλασσα.

One thought on “10 big data projects που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην σωτηρία του πλανήτη

  1. κλασσική περίπτωση άχρηστου άρθρου, με πιασάρικο θέμα, για να δείξουμε οτι κινούμαστε. Τι πληροφορίες παίρνει κανείς τώρα απο αυτό το άρθρο?Οτι η ibm και η amazon σωζουν τον πλανήτη? Αν θέλετε να γράψετε κάτι σχετικό με το θέμα του τίτλου, κάντε μια σοβαρή έρευνα, αφιερώστε λίγο χρόνο και γράψτε για μερικά παραδείγματα και πως πρακτικά βοηθούν στη σωτηρία του πλανήτη. Έστω και ένα παράδειγμα που να στέκει και να παρουσιάζεται ολοκληρωμένα είναι άπειρες φορές καλύτερο, από το να γράφεις μια λίστα με projects και fuzzy περιγραφές (δεν ξέρω αν το γράψατε ή το μεταφράσατε, αλλά το σχόλιο κολλάει και στις 2 περιπτώσεις)

Leave a Comment