ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Crowdhackathon #transport: Η μεγαλύτερη ελληνική δράση κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Στις 18 και 19 Ιουλίου στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Αθήνα, κτίριο INNOVATHENS) διοργανώθηκε το το διήμερο Crowdhackathon το οποίο υποστήριξε και συμμετείχε η ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.eellak.gr) . Το Crowdhackathon είχε σαν θέμα την υλοποίηση εφαρμογών που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα (Open Data) και συμμετείχαν 25 ομάδες με 130 developers ενώ ο κώδικας των εφαρμογών έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσιο αποθετήριο, στη διεύθυνση https://github.com/crowdhackathon-transport.

Eκ μέρους της ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετείχε ως κριτής ο Θεόδωρος Καρούνος και στην παράλληλη εκδήλωση για το νόμο των ανοιχτών δεδομένων ο Πρόδρομος Τσιαβός

Η συμμετοχή του πλήθους, η ανταποδοτική λειτουργία και η κοινωνική αλληλεγγύη κυριάρχησαν ως ιδέες ενώ μεταξύ των εφαρμογών αναπτύχθηκε και ένα παιχνίδι που βοηθά στην όλο και μεγαλύτερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. Το μέγεθος αυτό, η ζωντάνια και η δυναμική που υπήρχε, καθιστούν το Crowdhackathon τη μεγαλύτερη δράση εφαρμοσμένης κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στην χώρα!

Είναι περισσότερο από σαφές οτι από το Crowdhackathon αναδείχθηκαν 25 ομάδες που με πάθος και μεράκι, υλοποίησαν την ιδέα τους σε ένα Σαββατοκύριακο στην καυτή παραλία του Innovathens. Η τόσο μεγάλη συμμετοχή, είναι η καλύτερη απάντηση της δημιουργικής Ελλάδας τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.

Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δεδομένων, συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία είναι περισσότερο όσο ποτέ απαραίτητη σήμερα/

Παράλληλη εκδήλωση ήταν η διοργάνωση ημερίδας για την εφαρμογή του νόμου των ανοιχτών δεδομένων από τους φορείς του δημοσίου (Ν.4305/2014 – http://is.gd/7pXso2) που προασπίζει την αρχή της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα (open by default)). Ομιλητές ήταν ο κος Πρόδρομος Τσιαβός εκ μέρους της ΕΕΛΛΑΚ, η κα Δρ. Βασιλική Νταλάκου, Επικεφαλής της νομικής ομάδας Συντονιστικής ΟΔΕ Δι@ύγεια, ο κος Αλέξανδρος Οικονόμου ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων και ο κος Στέφανος Λουκόπουλος από την ΜΚΟ Vouliwatch.gr.

 

Οι ομάδες που βραβεύθηκαν είναι:

  1. Ex Machina
  2. 10Coders
  3. definiens
  4. ConTRANSS
  5. kawai-developers
  6. Transit Rush

Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των εφαρμογών:

1. Ex Machina: Μετατρέπει το λεωφορείο και κάθε μεταφορικό μέσα σε πλατφόρμα διάθεσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας π.χ ενημέρωση,διασκέδαση κλπ και βασίζεται στην χρήση κινητών τηλεφώνων. Το Transport ex Machina ειναι μια ολοκληρωμένη, οικονομικά βιώσιμη, λύση για ΜΜΜ η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: opensource cloud based journey planner και android/iphone app για προγραμματισμό επιθυμητής διαδρομής με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και open hardware (Arduino/GPS/GRPS)

2. 10Coders: Mobile εφαρμογή μέσω της οποίας επισκέπτες μιας πόλης (αρχικά Αθήνα, μελλοντικά και άλλες περιοχές) ανακαλύπτουν διαδρομές που έχουν καταχωρήσει άλλοι χρήστες (crowd sourcing) Κάθε χρήστης χτίζει το δικό του προφίλ στο community, δηλώνοντας τα ενδιαφέροντα του για να μπορέσει το σύστημα να του προτείνει τις διαδρομές που του ταιριάζουν, δημιουργώντας και μοιράζοντας διαδρομές με άλλους χρήστες (social), κερδίζει πόντους αγοράζοντας εισιτήρια.

3. definiens: Μια cross platform εφαρμογή που στοχεύει στην δημιουργία ενός
ανταποδοτικού οικονομικού οικοσυστήματος γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες και τα ανοιχτά δεδομένα. Η βασική ιδέα είναι ότι οι χρήστες κερδίζουν πόντους είτε απαντώντας σε ερωτήσεις, είτε παρακολουθώντας διαφημίσεις, είτε δημοσιεύοντας σε κοινωνικά δίκτυα.

4. ConTRANSS: Επιλύει το πρόβλημα της ενημέρωσης στον χρήστη- επιβάτη , που θέλει να γνωρίζει τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του μέσου μεταφοράς (λεωφορείο-Τρόλεϊ) . Να γνωρίζει και να κρίνει αν προλαβαίνει τα ΜΜΜ , ειδικά όταν αυτά μπορεί να είναι η τελευταία διαδρομή που υλοποιούν.Όσο για τους οδηγούς και τον ΟΑΣΑ , βοηθάει στην καταγραφή προβλημάτων , όπως βλάβη οχημάτων , συμφόρηση στη λεωφορειολωρίδα, υπερ-πληρότητα επιβατηγού κοινού , κίνηση στο δρόμο.

5. kawai-developers: Είναι ένα puzzle game που χρήστης καλείται να κερδίζει πόντους ταιριάζοντας ίδια μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την είσοδο σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς των συγκοινωνιών Αθηνών (τραμ, τρόλεϊ, μετρό, λεωφορείο) δίνεται ή αναβαθμίζεται ένα εργαλείο – bonus που βοηθάει στο παιχνίδι του χρήστη, Το εκάστοτε εργαλείο – bonus αντιστοιχεί σε ένα δρομολόγιο που έχει μπει ο χρήστης έτσι σε έτσι όσα περισσότερα δρομολόγια έχει μπει τόσα περισσότερα εργαλεία έχει αποκτήσει. Ακόμη όσο ποιο συχνά χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο ποιο «δυνατό» είναι.

6. Transit Rush: Mία εφαρμογή η οποία ως σκοπό έχει να ενεργοποιήσει εθελοντές. Κάποιος πολίτης με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ ή γενικότερα δυσκολία στη μετακίνηση) μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να μεταβεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος (π.χ. πανεπιστήμιο, εφορία) μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια. Αν κάποιος από τους εθελοντές θέλει να μεταβεί στο ίδιο μέρος και συμπίπτουν τα χρονικά περιθώρια τότε επικοινωνούν οι δυο τους για να πάνε μαζί.

 

DSC_8182 11264590_860304447381141_4882409490384628457_n DSC_8282 DSC_8267

 Πηγή: http://crowdpolicy.com

 

Leave a Comment