ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μαραθώνιος προγραμματισμού για τον Τουρισμό

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο πλαίσιο της αποστολής του για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών για τον Τουρισμό. Η εν λόγω εκδήλωση με θέμα “SETE Tourism Crowdhackathon | Innovating with Opendata” θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

To SETE Tourism Crowdhackathon εντάσσεται στην πρωτοβουλία crowdhackathon Innovating with Opendata και θα υλοποιηθεί από την εταιρία ανοιχτής καινοτομίας Crowdpolicy και υποστηρίζεται από τη Google.

Στο SETE Tourism crowdhackathon καλούνται να συμμετέχουν προγραμματιστές, αναλυτές, designers, ειδικοί στην επικοινωνία και το marketing, μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες, και γενικότερα οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει και να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη εφαρμογών που συντελούν στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού, βελτιώνουν και αναδεικνύουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής και συμβάλουν ενεργά στην Εθνική Οικονομία. Στο SETE Tourism crowdhackathon καλούνται επίσης να συμμετέχουν ενεργά φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας ανοιχτά δεδομένα σε τομείς σχετικούς με τον τουρισμό.

Τα επόμενα 8-10 χρόνια ο Τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Το 2021 οι διεθνείς επισκέπτες προβλέπεται να φθάσουν τα 22-24 εκατομμύρια, με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η συνολική συνεισφορά (σε σχέση με το 2013) σε ΑΕΠ θα είναι 45-48 δισ. Ευρώ (+16 δισ. Ευρώ) και ~1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (+300 χιλιάδες).

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021, η κύρια προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων. Έχουν οριστεί έξι «κύρια» προϊόντα, καθώς και μια σειρά από «συμπληρωματικά και εξειδικευμένα προϊόντα». Για κάθε ένα από τα κύρια προϊόντα έχει αναπτυχθεί εξειδικευμένο πλάνο που περιλαμβάνει την κατάλληλη στρατηγική αγοράς, τμηματοποίηση πελατείας, ανάπτυξη υποδομών και στρατηγική προώθησης.

Στόχοι της διοργάνωσης SETE Tourism crowdhackathon αποτελούν:

  • Να προκληθεί ενδιαφέρον σε δυναμικούς ανθρώπους ώστε ομαδικά και συμμετοχικά να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες για τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία θα δημιουργούν πρόσθετη αξία και θα μπορούν να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.
  • Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, αφού μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προκύψει μια νέα ομάδα ή εταιρία που θα συμβάλει μελλοντικά στην οικονομία της χώρας μας.
  • Να δημιουργηθούν χρήσιμα εργαλεία, καινοτόμες εφαρμογές και μεθοδολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να εξελιχθούν και να χρησιμοποιούνται από μέλη του ΣΕΤΕ καθώς και από κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα με ανοικτό τρόπο για όλη την κοινωνία.
  • Η προώθηση τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό μέσα από τη διάθεση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που θα υλοποιηθούν.
  • Η υποστήριξη του Στρατηγικού Τουριστικού Σχεδιασμού 2021.

 

Στο SETE Tourism crowdhackathon θα μάθουμε:

  • Για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και το κοινωνικό όφελος από την χρήση ανοικτών δημόσιων δεδομένων
  • πώς οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν τη ζωή μας και το περιβάλλον που ζούμε
  • πώς θα χτίσουμε εφαρμογές προστιθέμενης αξίας με τις νέες τεχνολογίες
  • να ενεργούμε συλλογικά, συμμετοχικά, για το κοινό καλό.

Τα Hackathons κινητοποιούν το ανθρώπινο κεφάλαιο στην κατεύθυνση ενός στόχου για το κοινό καλό, ενώ παράλληλα ωθούν την νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο συνδυασμός νέων καινοτόμων εφαρμογών με την χρήση ανοιχτών δεδομένων συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συστημάτων προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα hackathons και τα ανοικτά δεδομένα στη Wikipedia καθώς και στο σχετικό portal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Leave a Comment