ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα ανοικτά δεδομένα συνταγογράφησης οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας

Έχετε αναρωτηθεί σε ποια φάρμακα ξοδεύεται ο προϋπολογισμός για την υγεία; Το openprescribing.net και τα ανοικτά δεδομένα του NHS της Αγγλίας δίνουν την απάντηση (για τον αντίστοιχο προυπολογισμό της Αγγλίας).

543ea9302fc2e.image

Κάθε μήνα, το NHS  δημοσιεύει ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από κλινικές, νοσοκομεία και γιατρούς. Όμως, τα πρωτογενή αρχεία είναι μεγάλα και δύσχρηστα, με περισσότερα από 600 εκατομμύρια γραμμές. Το openprescribing.net κάνει ευκολότερο για τους ιατρούς, τα στελέχη και όλους όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν και να υποστηρίξουν μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική συνταγογράφηση,  εξάγοντας στοιχεία όπως την σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και να οδηγηθούν σε συμπεράσματα και συστάσεις για την ασφάλεια των ασθενών. Η εφαρμογή επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς και το κοινό να εξερευνήσουν εύκολα τα πρότυπα της συνταγογράφησης σε εθνικό επίπεδο, ανά περιοχή, ανά Κλινική και ανά μεμονωμένους ιατρούς. Το έργο έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με επιδημιολόγους, γιατρούς και προγραμματιστές, διανέμεται με την ελεύθερη άδεια MIT και ο πηγαίος κώδικας της σελίδας και τα APIs είναι διαθέσιμα στο github. Παρέχει πληροφορίες για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται,  με εύκολα στην ανάγνωση γραφήματα και πίνακες, και κύριος του στόχος είναι να καταστήσει τα δεδομένα της συνταγογράφησης σαφή, ανοικτά και προσβάσιμα σε όλους.

Ο Δρ Ben Goldacre, ένας Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ηγείται του έργου, δήλωσε: “Αν θέλουμε να βελτιωθεί ο τομέας της υγείας χρειαζόμαστε σωστά δεδομένα στα οποία να έχουμε πρόσβαση και να τα μεταφράζουμε γρήγορα…Οι γιατροί και όλοι στο NHS μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με συμπεριφορές συνταγογράφησης που είναι δυνητικά σπατάλες, ή ακόμα και επιβλαβείς. Και το κυριότερο: αυτή η υπηρεσία είναι πλήρως ανοικτή. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει, είτε είναι διαχειριστής, ασθενής, δημοσιογράφος, μέλος του κοινού, γιατρός, ή ένας ερευνητής.”
Παρουσιάζοντας αυτά τα δεδομένα με μια φιλική προς το χρήστη μορφή, υπάρχει η δυνατότητα να εξοικονομήσει το NHS πρωτοφανή χρηματικά ποσά. Το OpenPrescribing.net επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εντοπίσει ακραίες τιμές, έτσι ώστε είναι εύκολο να δει κάποιος,  ποιος συνταγογραφεί μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα των αντιβιοτικών, ή αν ένας γιατρός ή μια κλινική ανταποκρίνεται στις συστάσεις συνταγογράφησης του NHS.
Επί του παρόντος η ιστοσελίδα είναι σε έκδοση beta και  μπορεί να παράγει πίνακες, χάρτες και γραφήματα για κάθε φάρμακο που ο χρήστης επιλέγει. Υπάρχουν επίσης έξι τυποποιημένα φίλτρα που μπορούν να απεικονιστούν για κάθε κλινική ή γιατρό, με μια εξήγηση του τι σημαίνει το καθένα. Στα μελλοντικά σχέδια είναι να προστεθούν 100 τέτοια τυποποιημένα φίλτρα, που επιλέχθηκαν κατόπιν διαβουλεύσεων με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και των ασθενών, καθώς και πολλά νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά.
Η ιστοσελίδα περιέχει συμβουλές σχετικά με την ερμηνεία των δεδομένων, και οι ερευνητές έχουν αναπτύξει νέες στατιστικές μεθόδους
για τον εντοπισμό των ακραίων τιμών με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι οποίες θα υλοποιηθούν σύντομα.

Πηγές:

https://openprescribing.net/

http://www.ox.ac.uk/

 

Leave a Comment