ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά εξ ορισμού τα επιστημονικά δεδομένα που θα προέρχονται από το Horizon 2020

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή  ορίζει θα είναι “ανοιχτά εξορισμού”  όλα τα επιστημονικά δεδομένα που θα παραχθούν από έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020.

Big_DataOpen_Data

Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για υπηρεσίες βασιζόμενες στο υπολογιστικό νέφος και για υποδομή δεδομένων παγκόσμιας εμβέλειας με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες επωφελούνται από την επανάσταση των μαζικών δεδομένων.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επιστημονικών δεδομένων στον κόσμο, αλλά λόγω των ανεπαρκών και κατακερματισμένων υποδομών αυτά τα «μαζικά δεδομένα» δεν αξιοποιούνται πλήρως. Με την ενίσχυση και τη διασύνδεση των υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών, η Επιτροπή προτίθεται να δημιουργήσει ένα νέο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης το οποίο θα παράσχει σε 1,7 εκατ. ερευνητές και 70 εκατ. επαγγελματίες στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας στην Ευρώπη ένα εικονικό περιβάλλον για την αποθήκευση, την κοινοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων σε διεπιστημονικό και διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων, που διαθέτει δίκτυα υψηλής ευρυζωνικότητας, χώρους αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας και συστήματα υπερυπολογιστών αναγκαία για την αποτελεσματική πρόσβαση και επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων αποθηκευμένων στο υπολογιστικό νέφος. Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας υποδομή θα διασφαλίσει τη συμμετοχή της Ευρώπης στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου για πληροφορική υψηλών επιδόσεων, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και το δυναμικό γνώσεων που διαθέτει.

Η βάση των χρηστών θα εστιάζει αρχικά στην επιστημονική κοινότητα -τόσο στην Ευρώπη όσο και στους παγκόσμιους εταίρους της-, αλλά θα διευρυνθεί με τον καιρό για να συμπεριλάβει τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας που βασίζεται στα δεδομένα, και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής καθώς και στη δημιουργία μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη (press release).

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος θα διευκολύνει τα άτομα που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία στην πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων και θα περιορίσει το κόστος της αποθήκευσης και της προηγμένης ανάλυσης των δεδομένων. Η διαθεσιμότητα ερευνητικών δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς θα επωφελούνται από αυτά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ΜΜΕ και η καινοτομία που βασίζεται στα δεδομένα, μεταξύ άλλων στους τομείς της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η Επιτροπή θα θέσει σταδιακά σε εφαρμογή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος μέσω μιας σειράς δράσεων, όπως:

  • Από το 2016: τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νέφους Ανοικτής Επιστήμης για τους Ευρωπαίους ερευνητές και τους επιστημονικούς συνεργάτες τους σε όλον τον κόσμο με την ενσωμάτωση και ενοποίηση πλατφορμών ηλεκτρονικών υποδομών, τη συγκέντρωση των υφιστάμενων επιστημονικών υπολογιστικών νεφών και των υποδομών έρευνας και τη στήριξη της ανάπτυξης υπηρεσιών βασιζόμενων στο υπολογιστικό νέφος.
  • 2017: το άνοιγμα εξ ορισμού όλων των επιστημονικών δεδομένων που θα παράγονται στο πλαίσιο μελλοντικών έργων του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» ύψους 77 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να επαναχρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει.
  • 2018: την έναρξη μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της εκκολαπτόμενης ανάπτυξης της κβαντικής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί τη βάση της επόμενης γενιάς υπερυπολογιστών.
  • Μέχρι το 2020: ανάπτυξη και αξιοποίηση ευρωπαϊκών υποδομών μεγάλης κλίμακας για υψηλών επιδόσεων πληροφορική, αποθήκευση δεδομένων και δίκτυα, μέσω, μεταξύ άλλων, της απόκτησης δύο πρωτοτύπων υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, εκ των οποίων ο ένας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων στον κόσμο, της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου μαζικών δεδομένων, και της αναβάθμισης του κεντρικού δικτύου για την έρευνα και την καινοτομία (GEANT).

Εκτός από την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα, στο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης και στην ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων θα έχουν πρόσβαση και θα αποκομίζουν οφέλη πολλοί άλλοι χρήστες:

  • Οι επιχειρήσεις θα έχουν οικονομικά προσιτή και εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα και υποδομές πληροφορικής υψηλού επιπέδου, καθώς και σε πληθώρα επιστημονικών δεδομένων που καθιστούν δυνατή την καινοτομία που βασίζεται στα δεδομένα. Αυτό θα ωφελήσει κυρίως τις ΜΜΕ, οι οποίες συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιους πόρους.
  • Η βιομηχανία θα αποκομίσει οφέλη από τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπολογιστικού νέφους μεγάλης κλίμακας, που υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών τεχνολογιών όπως μικροκυκλωμάτων (τσιπ) χαμηλής κατανάλωσης για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων.
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες θα επωφεληθούν από την αξιόπιστη πρόσβαση σε ισχυρούς υπολογιστικούς πόρους και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για το άνοιγμα των δεδομένων και των υπηρεσιών τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε φθηνότερες, ταχύτερες και καλύτερα διασυνδεδεμένες δημόσιες υπηρεσίες. Οι ερευνητές θα επωφεληθούν επίσης από τη διαδικτυακή πρόσβαση στον πλούτο των δεδομένων που προκύπτουν από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το υπολογιστικό νέφος υπολογίζονται σε 6,7 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το υπολογιστικό νέφος. Εκτιμάται ότι απαιτούνται πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ για μία πενταετία.

Πηγή άρθρου: http://europa.eu

Leave a Comment