ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Data Barometer 2015: 5 Ευρωπαϊκές χώρες στο Top 10

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται στις κορυφαίες 10  όσον αφορά την διάθεση ανοιχτών δεδομένων σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ανοιχτών δεδομένων, που δημοσίευσε πρόσφατα το World Wide Web Foundation.

odb-logo


Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του βαρόμετρου, αλλά τώρα ακολουθ
είται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που και οι δύο κατέλαβαν τη δεύτερη θέση. Η Γαλλία, η οποία ήταν η τρίτη το 2014, έλαβε καλούς βαθμούς σε τρία κριτήρια: την κυβερνητική δράση, τον πολιτικό αντίκτυπο και τους πολίτες και τα πολιτικά δικαιώματα.


Η Δανία κατέλαβε την 5η θέση και ανέβηκε τέσσερις θέσεις. Η Ολλανδία κατατάσσεται 7η και
η Σουηδία 9η, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η χάνοντας 2 θέσεις.

“Παρά την στασιμότητα της προόδου, ιδιαίτερα στο θέμα του πολιτικού αντίκτυπου, οι μακροχρόνιοι ηγέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης. Αλλά μια νέα γενιά των χωρών που έχουν υιοθετήσει τα ανοικτά δεδομένα αμφισβητεί την την πρωτιά τους », αναφέρει η έκθεση. Η Γαλλία, ο Καναδά, η Κορέα, το Μεξικό, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των νέων μελών.

greece

Η Φινλανδία και η Γερμανία είναι στην 11η θέση. Η Ισπανία και η Αυστρία ήταν επίσης πολύ κοντά (και οι δύο κατετάγησαν στην 13η). Νορβηγία έπεσε από την 7η στην 17η θέση. Η Ιταλία κατετάγη 21η, και το Βέλγιο 22ο. Στην χαμηλότερη κατάταξη από τις ευρωπαϊκές χώρες την είχε η Ουκρανία (62), η Ουγγαρία (50) και η Σλοβακική Δημοκρατία (36).

Ο αριθμός των πραγματικά ανοιχτών δεδομένων βρίσκεται σε στασιμότητα

Άλλα συμπεράσματα από το 2015 περιλαμβάνουν το γεγονός ότι τα Ανοιχτά Δεδομένα γίνονται πια ο κανόνας, με το 55% των 92 χωρών που αναφέρονται στην έρευνα να έχει τουλάχιστον μια πρωτοβουλία ανοιχτών δεδομένων. Ωστόσο, σχεδόν το 90% των δεδομένων είναι ακόμα κλειδωμένα, ανέφερε η έκθεση. Μόνο το 10% των δημοσιευμένων στοιχείων είναι ανοικτά (σύμφωνα με τον ορισμό ανοιχτών δεδομένων), αλλά είναι επίσης και κακής ποιότητας , γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση και την επεξεργασία από τους δυνητικούς χρήστες των δεδομένων.
Η έρευνα του 2015 αποκάλυψε, επίσης, ένα χάσμα μεταξύ εχόντων των δεδομένων και των μη εχόντων, με το 50% όλων των συνόλων ανοικτών δεδομένων να
προέρχονται από τις top 10 χώρες του ΟΟΣΑ.

Τέλος, το Βαρόμετρο  προειδοποιεί για τη συμπεριφορά του “ανοικτού πλυσίματος”, η οποία “θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο”. “Οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές αν δεν υποστηρίζονται από μια κουλτούρα ειλικρίνειας όπου οι πολίτες ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν, και υποστηρίζονται από ένα νομικό πλαίσιο», αναφέρει η έκθεση. “Ανησυχητικό είναι, ότι σε αυτή την έκδοση είδαμε ένα πισωγύρισμα για την ελευθερία της πληροφόρησης, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, και στους δείκτες της προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε ορισμένες χώρες.”\

Δείτε την έκθεση του Open Data Barometer 2015

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment