ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά Δεδομένα με Νέο Στυλ από την Παγκόσμια Τράπεζα

H Παγκόσμια Τράπεζα συμμετέχει στον κόσμο των ανοιχτών δεδομένων από το 2010, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα οικονομικής ανάπτυξης μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης data.worldbank.org . Αρχικά έμφαση δόθηκε στους δημοφιλείς Δείκτες Οικονομικής Ανάπτυξης, ωστόσο πλήθος άλλων στοιχείων έχουν από τότε προστεθεί στο σχετικό κατάλογο. Η μορφή της ιστοσελίδας διάθεσης των δεδομένων παρέμεινε η ίδια μέχρι πρόσφατα.

Τους τελευταίους μήνες ο ιστότοπος data.worldbank.org ανασχεδιάζεται και οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες ακόμα. Σκοπός αυτής της ανανέωσης είναι η βελτίωση των τεχνικών επιδόσεων της πύλης (όπως, π.χ. της ταχύτητας  “φόρτωσης” της κεντρικής ιστοσελίδας) και η διευκόλυνση της ανεύρεσης και εμφάνισης των δεδομένων σε αυτή, ειδικά μέσω φορητών συσκευών όπως είναι τα tablets.  Στο μεσοδιάστημα θα “τρέχει” παράλληλα μια δοκιμαστική έκδοση – πρόγευση της τελικής μορφής της πύλης, όπου ο καθένας μπορεί να βρει μοντέρνα διαδραστικά γραφήματα και να αναζητήσει απλά και γρήγορα συνδυασμούς δεικτών για ποικιλία χωρών ακόμα και μέσα από το κινητό του.  Προς το παρόν η έκδοση λειτουργεί μόνο στα Αγγλικά.

Αλλαγές στην Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας (Tim Herzog & Neil Fantom, 2016). Πηγή: blogs.worldbank.org/opendata/what-do-you-think-all-new-dataworldbankorg

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε αυτό της το έργο έχει συνυπολογίσει τη γνώμη στελεχών της ίδιας αλλά και προσώπων από άλλες παρόμοιες θέσεις. Επιπλέον συνεχίζει να συλλέγει σχόλια από ομάδες χρηστών, όπως έκανε πρόσφατα με αποφοίτους του  Johns Hopkins University για τη μελέτη των διαφορών στη χρήση του νέου ιστοτόπου μέσα από σταθερές και κινητές συσκευές. Φυσικά ευχαριστεί όλους όσοι προσέφεραν εθελοντικά το χρόνο και τις ιδέες τους, όμως δεν επαναπαύεται. Η Τράπεζα καλεί τον καθένα από εμάς να επισκεφτεί τη νέα πύλη και να εκφράσει την άποψή του για αυτή με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

 Κάντε, λοιπόν, μια βολτίτσα από το beta.data.worldbank.org και “παίξτε” τους εξερευνητές με τα δημοσιευμένα στοιχεία – είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε μια εικόνα για τον κόσμο μας και την οικονομία σήμερα.

Πηγή άρθρου:  Tim Herzog & Neil Fantom (March 10th 2016). What do you think of the all-new data.worldbank.org? .

Leave a Comment