ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Βελτιώνοντας την ποιότητα δεδομένων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

diavgeia_aftodioikisi-622x322Στο πλαίσιο του Open Data Institute της ΕΕΛ/ΛΑΚ (http://odi.ellak.gr/) και της Ομάδας Εργασίας για τα Ανοιχτά Δεδομένα (https://opendata.ellak.gr/) έχουμε ξεκινήσει την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ποιότητας των δεδομένων που καταχωρούνται στη Διαύγεια και σε συνεργασία με το LinkedEconomy.org επισημάνθηκε ένα πρώτο δείγμα 7 αποφάσεων οι οποίες εμπεριείχαν αποκλίσεις σχετικές με τα αναγραφόμενα χρηματικά ποσά.

Οι φορείς που είχαν καταχωρίσει αυτές τις αναρτήσεις ήταν οι: ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΔΗΜΟΤ ΕΠΙΧ ΥΔΡ ΑΠΟΧ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στην επιστολή της ΕΕΛ/ΛΑΚ και διόρθωσαν τα λάθη που υπήρχαν στις αποφάσεις. Η θετική αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, με στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση της Διαύγειας, μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των δεδομένων των αποφάσεων που καταχωρούνται.

Σε συνέχεια της ίδιας πρωτοβουλίας, θα σταλούν αντίστοιχες επιστολές με σκοπό τη διόρθωση 156 λανθασμένων αναρτήσεων σε 94 φορείς, στις οποίες εντοπίστηκαν μεγάλες αποκλίσεις στις καταχωρήσεις χρηματικών ποσών.

Παράλληλα, αναζητούνται παρόμοιες οι αποφάσεις, στις οποίες εντοπίζονται λάθη ή παραλήψεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασυνεχειών στον συνολικό προϋπολογισμό ορισμένων δημόσιων φορέων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Διαύγεια αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της αποτελεσματικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων καθώς και η δημοσιοποίηση λανθασμένων και ελλιπών εγγραφών, επιτρέπει την πραγμάτωση της αποστολής της.

Όσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ενεργά στην παραπάνω πρωτοβουλία, μέσω του εντοπισμού αποκλίσεων στις καταχωρήσεις των ανάλογων φορέων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παρακάτω σύνδεσμο:       http://ticketing.ktpae.gr/diavgeiaII/Default.aspx?frm=4 και να καταχωρίσουν λάθη που εντοπίζουν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να μας ενημερώσουν για την καταχώρησή τους με email στο diavgeia-eellak@eellak.gr.

Αναλυτικός πίνακας με όλες τις αποφάσεις που έχουμε εντοπίσει ότι περιέχουν λάθος δεδομένα βρίσκεται εδώ.

2 thoughts on “Βελτιώνοντας την ποιότητα δεδομένων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Leave a Comment