ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως τα ανοιχτά δεδομένα βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Τα δεδομένα είναι ένας από τους πολύτιμους πόρους που έχουν οι επιχειρήσεις, και όπως μια ιστοσελίδα, η αξία τους εξαρτάται από τον αριθμό των πραγμάτων με το οποίο είναι συνδεδεμένα. Τα δεδομένα – και τώρα το διαδίκτυο των δεδομένων – είναι θεμελιώδες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στους ψηφιακούς και sτους φυσικούς μας κόσμους.

Ενώ τα ανοιχτά δεδομένα – τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε – είναι αόρατα σε μας ως χρήστες, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 84% των Αμερικανών χρησιμοποιούν εφαρμογές smartphone που βασίζονται σε αυτά.

Στην εποχή μας, καθώς η δυνατότητα συλλογής, διαχείρισης και χρήσης των δεδομένων είναι πιο εύκολη από ποτέ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να τα μοιραστούν. Αυτό δεν είναι και μικρή πρόκληση για την επιχειρηματική κουλτούρα.

busienessdata

Αλλά είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν την κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων το συντομότερο δυνατό, θα είναι το πιο ευκίνητες. Σε μια δικτυωμένη οικονομία, είναι πιο λογικό να συνδέονται και να μοιράζονται οι πόροι, από το να αποθηκεύονται κάπου χωρίς περαιτέρω χρήση. Η ταχύτητα είναι ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια επιχείρηση και επομένως πλεονέκτημα είναι κάτι που μειώνει την τριβή συναλλαγών. Αν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζεστε γρήγορα μέσω συνεργασίας, η επιχείρησή σας θα ωφεληθεί σαφώς. Τα Ανοιχτά δεδομένα και οι ανοικτές διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) θα πρέπει να αποτελέσουν την βάση του σύγχρονου επιχειρηματικού τοπίου μας: Θα πρέπει να τα σχεδιάσουμε έτσι ώστε να είναι “ανοικτά εξ ορισμού“.

Το Open Data Institute δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ανοιχτών δεδομένων, από τη γεωργική έρευνα και ανάπτυξη ως τον αστικό σχεδιασμό και το design. Διαπίστωσε ότι τα δεδομένα – μαζί με τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες ιδέες – γίνεται πιο πολύτιμα αν ανταλλάσσονται μεταξύ των οργανισμών. Μια άλλη μελέτη τονίζει ότι το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα μπορεί να προσθέσει: αξία 0.5% στο AEΠ του Ηνωμένου Βασιλείοι το ΑΕΠ.

Chart2-BigDataLandscape

Όπως και το διαδίκτυο (των εγγράφων) στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα, είμαστε ακόμα στην αρχή του διαδικτύου των δεδομένων. Τα μέσα παραγωγής και καινοτομίας μόλις έχουν αρχίσει να εμπορευματοποιούνται και να εκδημοκρατίζονται.

Το Spotify έχει μια ανοικτή προσέγγιση στα δεδομένα που στηρίζουν την υπηρεσία streaming της μουσικής του. Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια συνδρομητές, θα μπορούσε να κατασκευάσει την δική του βάση δεδομένων για να περιγράφει τη μουσική που προσφέρει. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί το MusicBrainz, το οποίο, όπως και η Wikipedia συντηρείται από μια παγκόσμια κοινότητα χρηστών και καθιστά διαθέσιμα τα δεδομένα του με ανοικτές άδειες. Η εμπειρία του Spotify στην παραγωγή, χειρισμό και λήψη στοιχείων από ανοιχτά δεδομένα το βοηθά να βελτιωθεί και να ανταγωνιστεί με την ροή δεδομένων των αντιπάλων του, απεικονίζει και  μια στροφή προς ένα πιο ανοιχτό τρόπο λειτουργίας.

Η Thomson Reuters έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση στα δεδομένα με ένα από τα νεότερα προϊόντα της το PermID. Ξεκίνησε ως μια εσωτερική λύση την διαχείριση δεδομένων και τώρα το δίνει διαθέσιμο με μια ανοικτής άδεια για οποιονδήποτε να το χρησιμοποιήσει. Αυτό το άνοιγμα είναι πιθανό να οδηγήσει στην πρόσληψη και άλλων υπηρεσιών της Thomson Reuters από τους χρήστες του PermID, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τα συστήματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πληροφόρησης της εταιρείας με το δικό τους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων της ανοιχτότητας είναι η ανάπτυξη της Amazon από ένα λιανοπωλητή προϊόντων, σε ένα παγκόσμιο προμηθευτή υπολογιστικής υποδομής cloud που τροφοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξή της προήλθε από την πολιτικήAPI mandate“, που απαιτούσε ένα ανοιχτό σχεδιασμό από την αρχή.

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των ανοιχτών δεδομένων και ανοικτών APIs καθιστά ευκολότερο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις  μικρότερες επιχειρήσεις να εισέλθουν στις αγορές. Χτισμένη σε ανοικτά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την Transport for London, η εφαρμογή πλοήγησης Citymapper τώρα βοηθά τους χρήστες να πλοηγηθούν σε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό διεθνών προορισμών. Ακόμα κι αν είναι ανταγωνίζεται με πιο καταξιωμένους παίκτες, η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 250 εκατομμύρια λίρες . Ο γενικός διευθυντής Omid Ashtari της Citymapper δήλωσε: «Το Citymapper δημιουργήθηκε [στο Ηνωμένο Βασίλειο] λόγω της ύπαρξης των ανοιχτών δεδομένων. Είναι η βασική ραχοκοκαλιά της δουλειάς μας”.

Ο τομέας των τραπεζών βιώνει και αυτός τις αλλαγές που αφορούν τα δεδομένα. Το πλαίσιο Open Banking Standard που δημοσιεύτηκε φέτος, περιγράφει πώς τα τραπεζικά δεδομένα μπορούν να ξεκλειδώσουν και να φέρουν την επανάσταση στην εμπειρία των καταναλωτών. Είτε με το να χρησιμοποιούν ανοιχτά APIs ή με το να αποδεσμεύουν προϊόντα ως ανοικτά δεδομένα, το Open Banking Standard καθορίζει τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί και προωθηθεί η καινοτομία από τα δεδομένα που παραδοσιακά είναι κλειδωμένα από τις τράπεζες. Εκτός από το γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα έχουν τεράστια εξοικονόμηση κόστους, η καινοτομία αυτή θα καθοδηγείται από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα, για πρώτη φορά.

Από τις start-ups μέχρι τους μεγαλύτερους εμπορικούς οργανισμούς, οι κορυφαίες επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο ανοιχτές, και προσαρμόζονται σε ένα ανοιχτό μέλλον υιοθετώντας ανοιχτές λύσεις και συνεργάζονται με ανθρώπους, τεχνολογίες και δεδομένα που δεν προέρχονται από τα “μέσα”. Η Ανοιχτή καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Το αγκάλιασμα της ανοιχτότητας σε πολιτιστικό και τεχνολογικό επίπεδο, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν.

Πηγή άρθρου: http://www.telegraph.co.uk

Leave a Comment