ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

ΟΗΕ: Τα ανοιχτά δεδομένα βελτιώνουν την λογοδοσία και την διαφάνεια

H δημοσίευση κυβερνητικών  δεδομένων online, μπορεί να βελτιώσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, όχι μόνο των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και των κοινοβουλίων και της δικαστικής εξουσίας. Κατά συνέπεια, τα ανοιχτά δεδομένα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης  (SDGs) , που υιοθετήθηκαν το 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη με την 2030 Agenda για την Αειφόρο Ανάπτυξη [1, 2]. Με την αυξανόμενη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός  χωρών χρησιμοποιεί τα μέσα δικτύωσης για να συνεργαστεί με τους πολίτες  προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων. Αυτό γίνεται μέσω ανοικτών δεδομένων, διαδικτυακών διαβουλεύσεων και διάφορα άλλα κανάλια που σχετίζονται με τις ΤΠΕ.”

Αυτά  αναφέρει η έκθεση  ‘E-Government Survey 2016’ report, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το  Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων (DESA) του ΟΗΕ, Division for Public Administration and Development Management (DPADM).

 

SDG-Poster_A4


Η βιώσιμη ανάπτυξη

Το κεφάλαιο 2 της έκθεσης είναι στο σύνολό του αφιερωμένο στην «Διαφάνεια μέσω ανοικτών δημόσιων στατιστικών δεδομένων». Μόνο μέσω της πρόσβασης στις πληροφορίες – που θα περιλαμβάνει δεδομένα -που κατέχουν οι δημόσιες αρχές , οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κυβερνήσεων, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς δαπανώνται τα κονδύλια“.  Η έκθεση αναφέρει τέσσερις λόγους για τους οποίους η ανοικτή πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες και δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη:

  1. Τα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της πολιτικής και του θεσμικού συντονισμού, με τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπουργείων και άλλων τομέων διακυβέρνησης, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης των κυβερνήσεων στις σύνθετες και πολυδιάστατες προκλήσεις της ανάπτυξης.
  2. Τα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών για την καταπολέμηση της φτώχειας, τη μείωση της πείνας, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και στο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων. Επιπλέον, η πρόσβαση σε έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές του δημόσιου τομέα, την κατανομή των φορολογικών εσόδων και τη διεθνή βοήθεια παρέχει στους ανθρώπους  τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αξιολογήσουν το έργο των κυβερνήσεων.
  3. Τα ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των τομέων στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, καθώς και στο σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, αυξάνουν την αξία για το κοινό. Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για διαφορετικούς κυβερνητικούς τομείς και υπηρεσίες μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συγκριτική αξιολόγηση των διαφόρων υπηρεσιών και έτσι να αυξήσει την απόδοση του δημόσιου τομέα. Η πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές προτεραιότητες, τις πολιτικές, τα σχέδια δράσης και τις δαπάνες για τη στήριξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs),  μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν ότι τα κυβερνητικά όργανα θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Επιπλέον, η ποιότητα, η προσιτότητα, των έγκαιρων και αξιόπιστων αναλυτικών δεδομένων είναι κρίσιμες παράμετροι για τη μέτρηση της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή των SDGs και  διασφαλίζει ότι οι στόχοι κάνουν τη διαφορά για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους και ότι κανείς δεν μένει πίσω.
  4. Η δημόσια διάθεση των δεδομένων στο διαδίκτυο επιτρέπει στο κοινό την επαναχρησιμοποίηση των ελεύθερων διαθέσιμων στοιχείων για οποιονδήποτε σκοπό, οδηγώντας σε νέες υπηρεσίες, την καινοτομία και την ενίσχυση των οικονομικών ευκαιριών.

figure-Countries_Open_Government_Data_Catalogues-600x288

 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment