ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Έρευνα: Τα ανοιχτά δεδομένα είναι ήδη μια πραγματικότητα για τους επιστημονικούς ερευνητές

Τα ανοιχτά δεδομένα είναι ήδη μια πραγματικότητα για τους  επιστημονικούς ερευνητές, ιδίως για εκείνους στις κοινωνικές επιστήμες. Οι ερευνητές κάνουν τα δεδομένα  τους ανοιχτά και ελεύθερα διαθέσιμα και – με τη σειρά τους –   επαναχρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα από  άλλους,  στον τομέα της έρευνας τους. Για πολλούς ερευνητές, η παραπομπή δεδομένων έχει μεγάλη αξία όπως και η παραπομπή άρθρων.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα μιας έρευνας σε από 2.000 ερευνητές σχετικά με τη στάση τους και τις εμπειρίες τους πάνω στο μοίρασμα και το άνοιγμα των δεδομένων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν αυτό το φθινόπωρο στην Figshare Digital Science Report ‘The State of Open Data‘.

report-screenshot-600x556

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από την εταιρεία Digital Science, και η  διεξήχθη σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Springer Nature.

Οι συντάκτες της έκθεσης, υποστηρίζουν ότι το μέλλον θα είναι πιο ανοιχτό: “Οι ερευνητές που ποτέ δεν έχουν κάνει τα δεδομένα τους ανοιχτά, τώρα προτίθενται να το πράξουν.”

“Τα σημερινά ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα βασικό σημείο καμπής στην ερευνητική κοινότητα”  δήλωσε ο Daniel Hook, Διευθύνων Σύμβουλος στην Digital Science. “Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των ερευνητών, είτε κατόπιν εντολής είτε όχι,  δηλώνουν ότι έχουν κάνει τα δεδομένα  τους ανοιχτά και διαθέσιμα, και η αξία μιας αναφοράς δεδομένων είναι όσο μια παραπομπή άρθρου. Αυτό καταδεικνύει σαφώς,  ότι ερευνητές θεωρούν την κοινή χρήση συνόλων δεδομένων  ως τον κεντρικό πυρήνα για την προώθηση της έρευνας.”

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment