ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συμμετοχή ΕΕΛΛΑΚ στην Re:publica 2017 (11-13 Σεπτεμβρίου- Θεσσαλονίκη): Ανοικτά Δεδομένα, Συμμετοχή & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

To re:publica, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, με έδρα το Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί φέτος και στη Θεσσαλονίκη στις 11-13 Σετεμβρίου. Συγκεκριμένα, το φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2007 ως μία συνάντηση bloggers και έκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται συνεχώς, θα διοργανωθεί φέτος στο Δουβλίνο από τις 7 έως τις 8 Σεπτεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου (Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1).

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ και το ODI Athens, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας , συμμετέχουν στην Re:publica σε δύο εκδηλώσεις για τα Ανοικτά Δεδομένα στις 12 του Σεπτέμβρη: Κοινωνική επιχειρηματικότητα και συμμετοχή των πολιτών. Ειδικότερα:

Τρίτη, 12 Σεπτέμβρη 12:30 to 13:30

Παρά το γεγονός ότι η γνώση που βασίζεται στα δεδομένα έχει επιτυχώς χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει επιχειρηματικά προβλήματα, δεν έχει ακόμα παρουσιάσει όλες τις δυνατότητές της στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Από τη μία, τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολύ πολυπλοκότερα λόγω της πληθώρας των ανθρώπων που επηρεάζουν: με τη συνεργασία συχνά περιορισμένη αλλά και έλλειψη πηγών δεδομένων και γνώσης. Από την άλλη, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική καινοτομία σκοντάφτουν σε ένα σημαντικό εμπόδιο της έλλειψης και της ανωριμότητας που χαρακτηρίζουν τις παρούσες υποδομές δεδομένων.

Ειδικότερα, οποιαδήποτε υποδομή δεδομένων αποτελείται από δεδομένα υψηλής αξίας (πχ. ανοικτά δεδομένα και πρότυπα) και τους οργανισμούς που τα διαχειρίζονται. Μια αξιόπιστη υποδομή δεδομένων πρέπει να είναι βιώσιμα χρηματοδοτούμενη και έχει εποπτεία που κατευθύνει προς τη βελτιστοποίηση της αξίας και της χρήσης των δεδομένων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα δεδομένα υψηλής αξίας (data assets) μπορούν να βρεθούν στο κλειστό, στο διαμοιραζόμενο ή και στο ανοικτό κομμάτι των διαθέσιμων δεδομένων.

Στην εκδήλωση, θα συζητήσουμε παραδείγματα και ιδέες σχετικά με το ποιες υποδομές είναι σημαντικές και πως μπορούν να ενισχύσουν κοινωνικές πρωτοβουλίες με πρωτοποριακούς τρόπους.

Ομιλητής:

Μιχάλης Βαφόπουλος, ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας “Δημόκριτος, μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών

 

Τρίτη 12 Σεπτέμβρη – 15:00 -16:00

Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα των ανοικτών δεδομένων στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που τους ενδιαφέρουν, όπως και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην εφαρμογή σχεδίων και υπηρεσιών για το κοινό καλό, την αντιμετώπιση αστικών προκλήσεων.Όλο και περισσότερες πόλεις υιοθετούν σταδιακά πολιτικές και στρατηγικές ανοικτών δεδομένω – μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποτολμώντας τα πρώτα του βήματα στον τομέα αυτό.

Ομιλήτριες/ες:

Απόστολος Κρητικός – Εκπαιδευτής Ανοικτών Δεδομένων, Open Data Institute

Λίνα Λιάκου – Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας

Χαράλαμπος Μπράτσας – Γενικός Διευθυντής Open Knowledge Foundation


 

Επιθυμία των εμπνευστών είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η ψηφιακή κοινότητα θα μπορεί να συγκεντρώνεται, να συζητά, να ανταλλάσσει ιδέες και να διασκεδάζει, να καταστεί το φεστιβάλ που ο καθένας θα ήθελε να παρευρίσκεται. Στο re:publica όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Θέματα, Ομιλητές

Mερικές από τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του re:publica στη Θεσσαλονίκη είναι:

– Sharing and shaping the future: European Societies in the digital age: Σχεδόν σε όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης οι δημοκρατικές δομές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, ο λαϊκισμός και οι ακρότητες ενισχύονται και η μισαλλοδοξία κυριαρχεί, δημιουργώντας μία τοξική κατάσταση. Η ενότητα αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα: Σε ποια ψηφιακή κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Τι είναι αυτό που μας συνδέει; Πώς μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να συνυπάρχουμε σε μία αρμονική ψηφιακή κοινότητα;

– How connected are the digitized cultural artworks with the real ancient culture and history? Ακόμη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα, που πραγματεύεται το πώς μπορούν τα ψηφιακά μέσα να συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας. Πώς ένα virtual μουσείο μπορεί να διατηρήσει την εικόνα μίας κατεστραμμένης συριακής πόλης. Μπορούν, άραγε, οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία των Γλυπτών του Παρθενώνα, όταν τα βλέπουν σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον;

– Τhessaloniki, Greece and Milano, Italy: Unsung gateways of migration. Πώς οι δύο πόλεις αντιμετώπισαν την ανετοιμότητά τους στην ξαφνική προσφυγική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη; Πώς αντιδρούν οι θεσμοί στην άφιξη των ανθρώπων που απέδρασαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια; Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν η πόλη τους γίνεται η πύλη που εγκλωβίζονται μετανάστες;

– The great Wall: Media in Western and Eastern Europe. Ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα media βρίσκονται σε ένα πιο ανώριμο στάδιο από ό,τι στη βόρεια Ευρώπη και πολλά εξαιρετικά έντυπα καταλήγουν να «βάζουν λουκέτο». Αυτή η ενότητα πραγματεύεται ακριβώς πώς μπορεί η δουλειά των δημοσιογράφων στα Βαλκάνια να συνδεθεί με εκείνων στην υπόλοιπη Ευρώπη και να προστατευθεί, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ταχεία και άμεση μετάδοση της πληροφορίας και την επικαιροποίηση της επιμόρφωσης. Ένα session εξαιρετικά χρήσιμο για όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα και όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για τη δημοσιογραφία.

Όλοι οι ομιλητές είναι δημοσιογράφοι, επιστήμονες, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, προγραμματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, και ανάμεσά τους οι: Mushon Zer-Aviv, Jillian York, Vasilis Gkogkidis Andrei Dan Stangaciu, Marina-Anna Tanagia, Antonella Napolitano, Altug Yilmaz, Uros Krcadinac, Isidora Nikolic, Alp Toker, Dani Platsch.

Πληροφορίες για όλες τις ενότητες της διοργάνωσης στο re-publica.com.

Πηγές άρθρου: https://gr.boell.org/ , https://re-publica.com/

Leave a Comment