ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Υπερδιπλασιασμός των φορέων που εντάχθηκαν στα Ανοιχτά Δεδομένα μέσα στο 2016 σύμφωνα με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Υπερδιπλασιασμό των φορέων της δημόσιας διοίκησης που έχει εγγραφεί στις δομές Ανοιχτών Δεδομένων της χώρας διαπιστώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως επισήμανε ο υπουργός, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Ερευνας -Τεχνολογίας και Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής. Αντικείμενο ήταν ο έλεγχος προόδου εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση για το 2016.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ο. Γεροβασίλη «συγκρίνοντας στοιχεία, τα οποία αναλύθηκαν στην ετήσια έκθεση του 2015 και αντίστοιχα στοιχεία της φετινής έκθεσης 2016, προκύπτει υπερδιπλασιασμός του αριθμού εγγεγραμμένων φορέων.  Δηλαδή, από 70 φορείς τον Φεβρουάριο του 2016, 159 φορείς τον Ιανουάριο του 2017.

Η ανωτέρω δυναμική διατηρείται και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σήμερα ήδη έχουν 5.796 σύνολα από 258 φορείς. Δηλαδή, 8 φορές παραπάνω σχετικά με το Φεβρουάριο του 2016.  Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι οποίες δεν είχαν ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου στην πρώτη περίοδο εφαρμογής».

Πρόσθεσε πως «ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε σε φορείς, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί στις επιταγές του ν. 4305/2014 και συνέδραμαν στην παρούσα Έκθεση με συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου. Μεταξύ άλλων, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Έχει μία ιδιαίτερη σημασία, να αναφερθούμε και σε φορείς, οι οποίοι συνδράμουν στην υλοποίηση, χωρίς να είναι άμεσα υπόχρεοι από το νόμο, όπως είναι το Αριστοτέλειο και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, τα Τ.Ε.Ι. Αθηνών, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο, μάλιστα, παίζει και το ρόλο γεφύρωσης του εθνικού portal με θεσμούς της Δικαιοσύνης στη χώρα. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα, το οποίο έχει σημασία να το αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, είναι το Νοσοκομείο Καβάλας. Αυτό το Νοσοκομείο, μεταξύ των 17 νοσοκομείων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, παρέχει σύνολα πληροφοριών, ιδιαίτερα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως στοιχεία απογραφής, γραφείου διαχείρισης υγειονομικού υλικού του νοσοκομείου, ιατρεία ολοήμερης λειτουργίας, αναλυτική παρουσίαση ιατρονοσηλευτικών δεδομένων για όλη τη διάρκεια της ημέρας, πρωινά και απογευματινά».

Συνολικά, η Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι «στο σύγχρονο κόσμο τα ανοιχτά δεδομένα είναι στρατηγική επιλογή και της Ε.Ε. αλλά φυσικά και της χώρας μας. Πλέον η πολιτική αυτή αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας με δεδομένη τη στόχευση και την ψηφιακή οικονομία. Η βούληση αυτή επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα στην υπουργική σύνοδο της Ε.Ε. στο Ταλίν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με συμμετοχή φυσικά και της Ελλάδος. Πέραν της πρόσβασης που έχει κάθε πολίτης ανά τον κόσμο στο εθνικό αποθετήριο data.gov.gr τα δεδομένα που κατατίθενται σε αυτό αντλούνται άμεσα από το ευρωπαϊκό Portal για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη». Επίσης συμπλήρωσε ότι «σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ μια 100% αύξηση στη διάχυση των ανοιχτών δεδομένων στη χώρα μπορεί, δυναμικά να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 6.000 περίπου νέων επιχειρήσεων – και αναφέρομαι στις startups και νεοφυείς».

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε παράλληλα πως «διαθέτουμε μια ισχυρή βάση 6.000 συνόλων δεδομένων υλοποιούμε με την αρωγή της τεχνικής βοήθειας ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο θ’ αποτυπώσει την οικονομική ωφέλεια η οποία προκύπτει. Δεν είναι απλό, αλλά θα επιχειρήσει, να το αποτυπώσει για λόγους που αντιλαμβάνεστε, πόσο κρίσιμο είναι. Έτσι, ώστε τελικά να μπορέσουμε, να μιλήσουμε καθαρά για το δημοσιονομικό όφελος από την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων».

Τέλος, η υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης ανέφερε σχετικά με τους στόχους του υπουργείου ότι «ανοιχτά δεδομένα σημαίνει στην πράξη ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αυτή η παράμετρος δημιουργεί άρρηκτες σχέσεις μεταξύ της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας. Οι σχέσεις αυτές δεν είναι στατικές. Έχουν μια δυναμική πορεία και εξέλιξη, όσο αυξάνεται και ο όγκος των ανοιχτών δεδομένων. Όλο αυτό το διάστημα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έγινε σειρά συναντήσεων εργασίας με όλους όσοι υπάγονται στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με όσους δεν υπάγονται, αλλά θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμη η συμμετοχή τους.

Στόχος είναι η παροχή αναλυτικών οδηγιών, όπως επίσης και η τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του νόμου 4305/2014 για τα ανοιχτά δεδομένα. Παράλληλα, το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας αφενός τη δυσκολία και αφετέρου τη σημασία της τεχνικής βοήθειας, συνδράμει έμπρακτα σ’ αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα σε κάθε φορέα λειτουργεί μια ομάδα διαύγεια, η οποία παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του αριθμού δεδομένων υψηλής αξίας στο εθνικό αποθετήριο».

Θετική στην εφαρμογή του νόμου η Ν.Δ.

Θετικός στην προοπτική αυτή ήταν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Τραγάκης, αφού σημείωσε πως «η εφαρμογή του νόμου πράγματι βοηθάει σε ό,τι αφορά την ομαδοποίηση όλων των πληροφοριών που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Ομαδοποίηση π.χ. επιχειρηματικών πληροφοριών, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, ομαδοποίηση μετεωρολογικών πληροφοριών που και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, ομαδοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια, όπου είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό που δεν αφορά βέβαια τις αποφάσεις αυτές καθ΄ αυτές, αφορά την ομαδοποίηση αποφάσεων, ώστε να φαίνονται ποιές και πόσες αποφάσεις βγαίνουν από κάθε δικαστήριο ομαδοποιημένες μεν αλλά ανωνυμοποιημένες. «Ανωνυμοποιημένες», διότι αυτό προέβλεπε ο νομοθέτης και στην Εισηγητική του Έκθεση στο ν.4305/2014 εφαρμογή του άρθρου 12 γ΄, ότι, δηλαδή, η ανοιχτή διάθεση των δεδομένων του δημόσιου τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Κατεύθυνση διεύρυνσης προτείνει το Ποτάμι

Στην ίδια λογική και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς. Σημείωσε ότι «σαν Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα Υπουργεία στο να στέλνουν τα αντίστοιχα δεδομένα και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Γιατί βλέπουμε μελέτες ευρωπαϊκών οργανισμών, για παράδειγμα, στο θέμα της εκπαίδευσης, στις οποίες ενώ μαζεύονται στοιχεία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι απούσα και είναι πάντα ο αστερίσκος. Οπότε, το να δίνουμε τα στοιχεία και για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ώστε να βλέπουμε και τη συγκριτική μας θέση σε διάφορους τομείς».

Πηγή άρθρου: https://vouliwatch.gr

Leave a Comment