ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Community Data License Agreement: Μια ανοιχτή άδεια χρήσης για δεδομένα από το Linux Foundation

Στη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα, μοιραζόμαστε τον πηγαίο κώδικα. Γιατί να μην μοιραζόμαστε δεδομένα με την ίδια λογική; Το Linux Foundation , ανακοίνωσε χθες, στην  πρώτη μέρα της διάσκεψης κορυφής “Open Source 2017 Europe” στην Πράγα, μια νέα ανοιχτή άδεια χρήσης της Community Data License Agreement.

Στην ομιλία του, ο Jim Zemlin, επικεφαλής του Linux Foundation, εισήγαγε αυτή τη νέα άδεια ανοιχτού κώδικα για την ανταλλαγή δεδομένων για  τη  προώθηση της συνεργασίας. Η ιδέα είναι παρόμοια με τη φιλοσοφία  του ανοιχτού κώδικα για την κοινή χρήση πηγαίου κώδικα.

Για τον Jim Zemlin αυτές οι “άδειες CDLA είναι μια προσπάθεια να καθοριστεί ένα πλαίσιο αδειοδότησης για την υποστήριξη συνεργατικών κοινοτήτων που χτίστηκαν γύρω από την επεξεργασία και την ανταλλαγή” ανοιχτών “δεδομένων.

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα Big Data. Παίζουν σημαντικό ρόλο στο machine learning, στην τεχνητή νοημοσύνη κλπ. Τώρα φανταστείτε ότι το τεράστιο ποσό των διαθέσιμων δεδομένων να είναι διαθέσιμο για την κοινότητα να το αναλύσει και να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει νέες εφαρμογές  του machine learning και έργα τεχνητής νοημοσύνης.

Για παράδειγμα, τα  αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και χρειάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων για να λειτουργήσουν σωστά. Θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να παράγουν σχεδόν ένα gigabyte δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο στο δρόμο. Για το μέσο αυτοκίνητο, αυτό σημαίνει δύο petabytes κάθε χρόνο από αισθητήρες, ήχους, βίντεο και άλλα δεδομένα. Εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα, μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ασφάλεια και τη συνολική εμπειρία, χάρη σε έργα της ανοιχτής κοινότητας που χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά στα έργα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Οι άδειες CDLA θα βοηθήσουν τα άτομα και τους οργανισμούς να μοιράζονται δεδομένα τόσο εύκολα όσο μοιράζονται κώδικα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, Τα προσεκτικά σχεδιασμένα μοντέλα αδειοδότησης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σχηματίσουν κοινότητες για να συγκεντρώσουν, να καθαρίσουν και να διατηρήσουν τεράστια ποσά δεδομένων, μετρούμενα σε petabytes και exabytes, να προσδώσουν νέα αξία σε κοινότητες όλων των τύπων, να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενεργοποιήσουν νέες εφαρμογές που υπόσχονται την ενίσχυση της ασφάλειας και των υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα για την Community Data License Agreement εδώ.

Πηγή άρθρου: https://itsfoss.com

One thought on “Community Data License Agreement: Μια ανοιχτή άδεια χρήσης για δεδομένα από το Linux Foundation

  1. Φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μακάρι να το πετύχουμε και κάτω πάντα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να υπάρχουν και ανοιχτά δεδομένα.

Leave a Comment