ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

MyData: ο άνθρωπος στο επίκεντρο των δεδομένων του

Το διεθνές συνέδριο myData μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό( mydata.org ) για την προστασία και την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τους ίδιους τους χρήστες.

Με τους Φινλανδούς μας ενώνει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο βόρειο και στο νότιο άκρο της Ευρώπης αναχαιτίζοντας τα αεροπλάνα των γειτόνων μας ενώ έχουμε και την ίδια ώρα. Εδώ και δύο χρόνια στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Mydata (mydata.org) μοιραζόμαστε και το ίδιο όραμα: να γνωρίζουμε που πάνε τα δεδομένα μας, να αποφασίζουμε εμείς για τη χρήση τους και να μπορούμε να αλλάζουμε αυτές τις αποφάσεις στο πέρασμα του χρόνου.

Πρώτη προτεραιότητα δίνεται στα ιατρικά και στα βιομετρικά δεδομένα, στα δεδομένα τα οποία μοιραζόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα, στις εμπορικές συναλλαγές και στα προσωπικά οικονομικά μας στοιχεία.

Τα σημαντικά ζητήματα συνοψίζονται στη διαλειτουργικότητα, στην ανοιχτότητα, στη φορητότητα, στην ταυτότητα, στη συγκατάθεση (consent) και στην πρακτική αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εποχή. Η προσέγγιση είναι εξαρχής διεπιστημονική, και πέρα από την τεχνολογική σκοπιά, δίνει μεγάλη έμφαση στη φιλοσοφική διερεύνηση, στην επιχειρηματικότητα και φυσικά, στη νομική αποτύπωση της νέας πραγματικότητας.

Παρεμπιπτόντως, η GDPR αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπολείπονται όμως μια σειρά από βαθύτερες παρεμβάσεις για να μετασχηματίσουμε το άτομο ως τον κεντρικό διαχειριστή των δεδομένων του. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να αποτρέψουμε την κακή χρήση των δεδομένων αλλά να παρέχουμε τα εργαλεία για να τα αξιοποιήσει το άτομο προς όφελος του, βελτιώνοντας παράλληλα την κοινωνική ευημερία.

Συναντηθήκαμε, λοιπόν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ελσίνκι, στο τέλος Αυγούστου για τρεις ημέρες συνεχίζοντας τον διάλογο σε 11 ενότητες με 51 θέματα και 131 παρουσιάσεις καθώς και ένα δημιουργικό open space (https://mydata2018.org/).

Η πρωτοβουλία για τον ελληνικό κόμβο MyData Greece του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών βρέθηκε και αυτή τη χρονιά στη Φινλανδία για να συζητήσει τους τρόπους ενεργούς συμμετοχής της χώρας μας στο νέο διεθνές κίνημα για τα προσωπικά δεδομένα. Ήδη τον χρόνο που πέρασε κάναμε μια σειρά από συναντήσεις για να ενημερώσουμε και τους φορείς στη χώρα μας για τη MyData.

Στο Ελσίνκι συναντήσαμε την κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, σύμβουλο Α΄ στην Ελληνική πρεσβεία και μας περιέγραψε την αγάπη των Φινλανδών για το ελληνικό πνεύμα μέσα από τη δράση 16 πολιτιστικών συλλόγων καθώς και το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς τις σύγχρονες ομορφιές της χώρας.

Στην Ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι με την κ. Κωνσταντίνα Καμίτση σύμβουλο πρεσβείας Α΄.

Εμείς την ξεναγήσαμε στα νέα βήματα του MyData και τις κοινές δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και δώσαμε ξανά ραντεβού στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 για το επόμενο συνέδριο μας.

Μέχρι τότε όμως αναμένονται νέα βήματα στην πρωτοβουλία μας καθώς μετά από τρία χρόνια ενός επιτυχημένου συνεδρίου μετασχηματιζόμαστε σε μια διεθνή οργάνωση για την προστασία και την αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τους ίδιους τους χρήστες.

Σας καλούμε να συνυπογράψετε μαζί μας τη δήλωση των αρχών (https://mydata.org/declaration/) και να συμμετέχετε online στην ιδρυτική συνάντηση του MyData Global Network στις 11 Οκτωβρίου 2018 4μμ με 6μμ.  

Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε μια πιο ανοιχτή και συμμετοχική κοινωνία η οποία θα δίνει προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας;

Χωρίς να γίνουμε Φινλανδοί αλλά με τον δικό μας τρόπο;  Μάλλον δύσκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε.  

Μιχάλης Βαφόπουλος, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ, συντονιστής του ODI Athens και υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για τα Ανοιχτά Δεδομένα.

Leave a Comment