ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο νόμος για την διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act) και η οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον νόμο για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance ActDGA) ως απάντηση στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την  ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα . Η διαβούλευση χρησίμευσε ως μέσο για τη καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερομένων σχετικά με τη στρατηγική δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών δεδομένων, της ανταλλαγής δεδομένων και ων περιοχών δεδομένων) και ως εφαλτήριο για διάφορες προγραμματισμένες πρωτοβουλίες σχετικά με την πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων. Μέρος της διαβούλευσης ήταν επίσης, ένα νομοθετικό πλαίσιο για κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων και μια εκτελεστική πράξη σε έναν κατάλογο δεδομένων υψηλής αξίας βάσει της οδηγίας για τα  ανοικτά δεδομένα.

Διαβούλευση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα

Η δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή στρατηγική για δεδομένα έλαβε συνεισφορές από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των SMEs, των πολιτών της ΕΕ, των επιχειρηματικών ενώσεων, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και των δημόσιων αρχών. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Η στρατηγική δεδομένων, από την οποία το 97,2% των 806 ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια γενική στρατηγική δεδομένων για να επιτρέψει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, με το 91,5% να συμφωνεί με την ακόλουθη δήλωση:

    «Περισσότερα δεδομένα πρέπει να είναι διαθέσιμα για το κοινό καλό, για παράδειγμα για τη βελτίωση της κινητικότητας, την παράδοση εξατομικευμένων φαρμάκων, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για μια κοινωνία πιο πράσινη. “
  2. Διακυβέρνηση δεδομένων,  συμπεριλαμβανομένης της τυποποίησης δεδομένων, της δευτερεύουσας χρήσης δεδομένων, της δωρεάς δεδομένων και των διαμεσολαβητών δεδομένων. 772 από τους 806 ερωτηθέντες απάντησαν σε αυτήν την ενότητα. Το 90% των 772 θεωρεί απαραίτητους μηχανισμούς διακυβέρνησης δεδομένων για την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των δεδομένων, ιδίως για διατομεακή χρήση δεδομένων.
  3. Σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας, με περίπου 761 από τους 806 ερωτηθέντες να συνεισφέρουν σε αυτήν την ενότητα. Το 82,2% αυτών των ερωτηθέντων απάντησε ότι μια λίστα συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας (διαθέσιμη δωρεάν, χωρίς περιορισμούς και προσβάσιμη μέσω διεπαφών) είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα του δημόσιου τομέα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ . Τα σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας είναι εκείνα με υψηλό εμπορικό δυναμικό και δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης προϊόντων πληροφοριών που αυξάνουν την αξία σε ολόκληρη την ΕΕ.
  4. Το (αυτο- / συν-) ρυθμιστικό πλαίσιο του cloud computing, όπου το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η τρέχουσα αγορά cloud προσφέρει τεχνολογικές λύσεις που οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να καινοτομούν. Ωστόσο, το 48% των 444 ενδιαφερομένων απάντησε ότι σε ένα σημείο αντιμετώπισαν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς cloud, και το 68% των 449 ενδιαφερόμενων μερών αναμένουν κινδύνους για το μέλλον. Στο μέλλον, το 59% των χρηστών που ανταποκρίνονται και το 64% των παρόχων που ανταποκρίνονται δηλώνουν ότι η αυτορρύθμιση είναι κατάλληλη για τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με το cloud computing.

Η οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα, η Οδηγία για τα Ανοιχτά Δεδομένα λειτουργεί ως κοινό νομικό πλαίσιο για δεδομένα που διατηρούνται από το κράτος (πληροφορίες του δημόσιου τομέα) και προσανατολίζεται σε δύο βασικές έννοιες στην ευρωπαϊκή αγορά: τη διαφάνεια και τον θεμιτό ανταγωνισμό. Αυτή η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών και στοχεύει:

  • Να υποκινήσει τη δημοσίευση δυναμικών δεδομένων και την υιοθέτηση διεπαφών προγράμματος εφαρμογών (API).
  • Να μειώσει τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν στους δημόσιους φορείς να χρεώνουν περισσότερο από το οριακό κόστος διάδοσης για επαναχρησιμοποίηση δεδομένων ·
  • Να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ώστε να συμπεριληφθούν δεδομένα που κατέχονται από δημόσιες επιχειρήσεις, βάσει συγκεκριμένων κανόνων και ερευνητικών δεδομένων που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδότηση · και
  • Να ενισχύσει τις απαιτήσεις διαφάνειας για συμφωνίες που αφορούν πληροφορίες του δημόσιου τομέα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μερών, αποφεύγοντας έτσι αποκλειστικές συμφωνίες.

Επιπλέον, η οδηγία περιλαμβάνει την υιοθέτηση από την Επιτροπή μια δωρεάν λίστας δεδομένων υψηλής αξίας. Η διαβούλευση δείχνει ότι η ανάγκη για αυτούς τους τύπους συνόλων δεδομένων είναι υψηλή μεταξύ των ενδιαφερομένων. Θα επισημανθούν σε μια συγκεκριμένη θεματική κατηγοριοποίηση στο Παράρτημα της οδηγίας και θα λειτουργήσουν ως δομικά στοιχεία για λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας θα γίνουν ένα πιο διαδεδομένο θέμα τα επόμενα χρόνια και ο νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση καθώς και η οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα παρέχουν ένα αρχικό πλαίσιο για την άφιξη και την εφαρμογή τους.

Πηγή άρθρου: https://www.europeandataportal.eu/

Leave a Comment