ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

EU Open Data Days 2025: 19-20 Μαρτίου 2025

Το δυναμικό πεδίο των ανοιχτών δεδομένων αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, αλληλεπιδρούμε και διαμορφώνουμε τον κόσμο μας. Από την προώθηση της διαφάνειας και την τροφοδοσία της έρευνας μέχρι την ενεργοποίηση τεχνολογικών προόδων και την ενημέρωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων είναι απεριόριστες. 

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρά ανακοινώνει τις EU Open Data Days του 2025, που θα πραγματοποιηθούν στις 19-20 Μαρτίου 2025 στο Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο στο Λουξεμβούργο (ECCL) και διαδικτυακά. Οι εγγραφές θα ανοίξουν στα μέσα Δεκεμβρίου . Αυτή η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ομάδα στο data.europa.eu, την επίσημη πύλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει στόχο να προωθήσει την αξιοποίηση της δύναμης των ανοιχτών δεδομένων και θα φέρει κοντά παρόχους δεδομένων, ενθουσιώδεις και επαναχρήστες από την Ευρώπη και όχι μόνο. 

Είτε ανήκετε στον ιδιωτικό τομέα που εργάζεστε ως εκδότης δεδομένων, ως αναλυτής δεδομένων ή ως υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, ως ακαδημαϊκός ή ακόμα και απλώς ως παθιασμένος υπέρμαχος των ανοιχτών δεδομένων, αυτή η εκδήλωση είναι για εσάς. 

Τι να περιμένετε:

  • Ιστορίες επιτυχίας και βέλτιστες πρακτικές:  Θα ακούσετε εμπειρίες από πρώτο χέρι από την πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής δεδομένων και το έργο που συνεπάγεται η συλλογή συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας, και θα  ανακαλύψετε πληροφορίες σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων σε επιχειρηματικά μοντέλα και τα νέα σύνορα της τεχνητής νοημοσύνης. 
  • Προκλήσεις και λύσεις: Θα μάθετε να πλοηγείστε στις προκλήσεις των ανοιχτών δεδομένων, με προοπτικές από εκδότες και χρήστες. 
  • Οπτικοποίηση επιπτώσεων: Θα εξερευνήσετε πώς η οπτικοποίηση δεδομένων αναδιαμορφώνει την επικοινωνία, τη χάραξη πολιτικής και τη συμμετοχή των πολιτών. 
  • Γραμματισμός δεδομένων: Θα ξεκλειδώσετε το πλήρες δυναμικό των ανοιχτών δεδομένων μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και των καινοτόμων πρωτοβουλιών. 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες. Μαζί, ας διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου τα δεδομένα δεν θα είναι απλώς ανοιχτά, αλλά θα αξιοποιούνται βέλτιστα για μια ενδυναμωμένη κοινωνία. 

Call for proposals

Πάρτε τον λόγο στις Ημέρες Ανοικτών Δεδομένων της ΕΕ 2025! 

Είστε ειδικός στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων και των σχετικών τομέων, όπως η οπτικοποίηση δεδομένων ή τα θέματα που συνδέουν δεδομένα με τεχνητή νοημοσύνη; Σας ενθαρρύνουμε να μοιραστείτε τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και τα επιτυχημένα έργα σας για να εμπνεύσετε την κοινότητα ανοιχτών δεδομένων σχετικά με το πώς να συνεισφέρετε στο να γίνει η ΕΕ μια κοινωνία ενδυναμωμένη από δεδομένα

Οι συνεισφέροντες είναι ευπρόσδεκτοι από όλο τον κόσμο και από όλους τους τομείς: διεθνείς, κοινοτικούς και εθνικούς δημόσιους οργανισμούς, έρευνα και ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδιωτικό τομέα, δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες οπτικοποίησης δεδομένων.  

Προσκαλούμε ομιλητές από εμπνευσμένα έργα που παρουσιάζουν τον αντίκτυπο της χρήσης ανοιχτών δεδομένων με καινοτόμους και ελκυστικούς τρόπους, για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός συναρπαστικού προγράμματος συνεδρίων. Αυτά τα έργα θα πρέπει να καταδεικνύουν πώς η επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων μπορεί να έχει πρακτικό αντίκτυπο στην ΕΕ και πέραν αυτής, χτίζοντας μια ισχυρότερη κοινότητα, εξυπηρετώντας τους πολίτες, βελτιώνοντας τη ζωή και υποστηρίζοντας μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά μοντέλα.   

Υποβάλετε την πρότασή σας για συνεισφορά στο συνέδριο εδώ.  

Βασικές ημερομηνίες 

  • Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 22 Οκτωβρίου 2024 
  • Όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης Νοέμβριος 2024 
  • Οι επιλεγμένοι συντελεστές θα υποβάλουν προσχέδιο παρουσίασης της ομιλίας τους από 15 Ιανουαρίου 2025 
  • Οι επιλεγμένοι συντελεστές θα υποβάλουν μια τελική παρουσίαση της ομιλίας τους από 18 Φεβρουαρίου 2025
  • Διάσκεψη EU Open Data Days: 19-20 Μαρτίου 2025 

Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε; Θέματα συνεδρίου  

Οι συνεισφορές θα λάβουν τη μορφή ομιλιών ή/και παρουσιάσεων σε μια σύνοδο ολομέλειας. Αυτές οι ομιλίες ή/και παρουσιάσεις θα πρέπει να διαρκούν μεταξύ 20 και 35 λεπτών (συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων και απαντήσεων) και θα επιβεβαιωθούν μόλις διατηρηθεί η πρότασή σας από την επιτροπή αξιολόγησης.  

Η συνεισφορά σας μπορεί να συνδεθεί με ένα από αυτά τα θέματα:  

  1. Ανοικτά οικοσυστήματα και διακυβέρνηση δεδομένων: οι παρουσιάσεις σε αυτήν την κατηγορία θα επικεντρωθούν στις πτυχές πολιτικής των ανοιχτών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης δεδομένων, της δημιουργίας και διαχείρισης ανοιχτών χώρων δεδομένων (π.χ. του Ευρωπαϊκού ανοιχτού χώρου δεδομένων) και της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα ανοιχτά δεδομένα. Η πρότασή σας θα πρέπει να πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική δεδομένων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της πολιτικής, όπως η ρύθμιση των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας.  
  2. Επαναχρησιμοποίηση δεδομένων και αντίκτυπος: Αυτή η κατηγορία καλύπτει ιστορίες επιτυχίας, βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης υψηλού αντίκτυπου από την κυβέρνηση, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα. Ενθαρρύνει τις υποβολές που επαναχρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα από την επίσημη ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων, data.europa.eu, και υπογραμμίζουν πώς οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων υποστηρίζουν τη χάραξη πολιτικής, ενισχύουν τη διαφάνεια και προωθούν την καινοτομία σε διάφορους τομείς, καθώς και πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των ανοιχτών δεδομένα. 
  3. Πρόσβαση στα δεδομένα, ποιότητα και διαλειτουργικότητα: οι υποβολές αυτής της κατηγορίας θα αντιμετωπίσουν τις τεχνικές προκλήσεις και λύσεις που σχετίζονται με το να γίνουν τα ανοιχτά δεδομένα πιο προσιτά, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα. Τα θέματα μπορεί να περιλαμβάνουν την υπέρβαση των προκλήσεων προσβασιμότητας δεδομένων, την εφαρμογή προτύπων για την ποιότητα των δεδομένων και των μεταδεδομένων, τις βέλτιστες πρακτικές για την επαναχρησιμοποίηση ανοιχτών δεδομένων για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και την προώθηση συνδεδεμένων πρακτικών ανοιχτών δεδομένων. 
  4. Οπτικοποίηση και επικοινωνία δεδομένων: εστιάζοντας στην τέχνη και την επιστήμη της οπτικοποίησης (ανοιχτών) δεδομένων, αυτή η κατηγορία είναι κατάλληλη για παρουσιάσεις επιτυχημένων έργων, καινοτόμων εργαλείων, τεχνολογιών και τάσεων στην οπτικοποίηση δεδομένων. Σκοπός του είναι να διερευνήσει πώς η οπτικοποίηση δεδομένων μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία για πολύπλοκα θέματα, να ενθαρρύνει τη χάραξη πολιτικής και να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών.  

Γραμματισμός δεδομένων και οικοδόμηση κοινότητας: με στόχο την ενίσχυση μιας ισχυρής κοινότητας γύρω από τα ανοιχτά δεδομένα, οι παρουσιάσεις αυτής της κατηγορίας θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην ανταλλαγή γνώσεων. Αυτή η κατηγορία είναι κατάλληλη για εφευρετικές πρωτοβουλίες που προωθούν την παιδεία στα δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με αποτελεσματικούς τρόπους ανάπτυξης σχετικών δεξιοτήτων, ειδικά στον δημόσιο τομέα στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα στο https://data.europa.eu/en/euopendatadays

Leave a Comment