Καθώς τα αεροπορικά ταξίδια αυξάνονται και οι περιβαλλοντικοί στόχοι γίνονται αυστηρότεροι, ο τομέας των αερομεταφορών της Ευρώπης αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και προσδοκίες. Από τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης της κυκλοφορίας έως τη μείωση των εκπομπών, τα ανοιχτά δεδομένα διαδραματίζουν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου, πιο πράσινου και αποτελεσματικότερου μέλλοντος για τον ευρωπαϊκό ουρανό.

To Data4Safety (D4S), με επικεφαλής το European Union Aviation Safety Agency, είναι μια πρωτοβουλία συνεργασίας που στοχεύει στον εντοπισμό συστημικών κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ καθώς και στους μετριασμούς τους. Συγκεντρώνοντας σύνολα δεδομένων από αεροπορικές εταιρείες, εθνικές αρχές και παρόχους υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, το D4S επιτρέπει προγνωστικές αναλύσεις ασφάλειας. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στον εντοπισμό των αναδυόμενων κινδύνων προτού κλιμακωθούν, ενισχύοντας την ασφάλεια σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της ηπείρου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ερευνητικό έργο NEEDED , που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon Europe, της ΕΕ το οποίο αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αεροπορίας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα πτήσης σε πραγματικό χρόνο από συστήματα ADS-B και τοπικές μετρήσεις αεροδρομίων, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ακριβών μοντέλων για το θόρυβο και τις εκπομπές. Αυτή η προσέγγιση βάσει δεδομένων υποστηρίζει το σχεδιασμό πιο αθόρυβων, καθαρότερων λειτουργιών γύρω από τα αστικά αεροδρόμια, συμβάλλοντας στα σχέδια βιώσιμων μεταφορών της Επιτροπής.
Όπως καταδεικνύουν αυτές οι πρωτοβουλίες, τα ανοιχτά δεδομένα είναι το κλειδί για να γίνει η αεροπλοΐα πιο έξυπνη και ασφαλέστερη. Παρέχει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες όπως διαδρομές πτήσης, καιρικές συνθήκες, αναφορές ασφαλείας, κυκλοφοριακά μοτίβα και χρήση καυσίμου. Αυτό βοηθά τα αεροδρόμια να λειτουργούν πιο ομαλά, οι ερευνητές να δημιουργούν καλύτερα εργαλεία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Τα ανοιχτά δεδομένα βοηθούν τα αεροδρόμια, τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν τα προβλήματα, να βελτιώσουν τα συστήματα και να δημιουργήσουν νέες λύσεις.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/