Καθώς η παγκόσμια ώθηση για ανοιχτά δεδομένα επιταχύνεται, η διασταύρωση μεταξύ διαφάνειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει γίνει ένα κρίσιμο σημείο εστίασης. Οι πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων προσφέρουν ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η διασφάλιση τόσο της ελεύθερης ροής μη προσωπικών δεδομένων όσο και της διαφύλαξης κρίσιμων συστημάτων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν ολοένα και περισσότερο πολιτικές ανοιχτών δεδομένων για την προώθηση της συνεργασίας και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων με πολύτιμες γνώσεις. Ωστόσο, καθώς γίνονται προσβάσιμα περισσότερα σύνολα δεδομένων, ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων σε δημόσιες υποδομές αυξάνεται. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται πιο προχωρημένοι στην εκμετάλλευση των τρωτών σημείων στο οικοσύστημα δεδομένων, οδηγώντας σε πιθανές παραβιάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο μεμονωμένους χρήστες αλλά ολόκληρους τομείς.
Ως απάντηση, τα μέτρα κυβερνοασφάλειας εξελίσσονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ανοιχτών περιβαλλόντων δεδομένων, όπως η Στρατηγική της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, που εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να οικοδομήσει ανθεκτικότητα στις απειλές στον κυβερνοχώρο με αυτήν τη στρατηγική, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Ο ENISA ερευνά συνεχώς τεχνικές για τη διασφάλιση της ψηφιακής ασφάλειας διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως το «Threathunt 2030 που αφορούσε το μέλλον των απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, μέσω της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μπορούν να αναπτύξουν λύσεις που επιτρέπουν τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων χωρίς να θυσιάζεται η ασφάλεια.
Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ διαφάνειας και ασφάλειας είναι μια λεπτή διαδικασία, ενώ η κίνηση ανοιχτών δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/