Κατά τον μήνα Ιούνιο, το data.europa Academy φιλοξένησε τρία διαδικτυακά σεμινάρια που συγκέντρωσαν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες. Αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια φιλοξενήθηκαν για παρόχους δεδομένων και χρήστες που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους συμμετέχοντας στη συζήτηση για τις πρακτικές ανοιχτών δεδομένων.
Στις 14 Ιουνίου, η ομάδα του data.europa.eu φιλοξένησε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο «Διερεύνηση των δυνατοτήτων των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας», το οποία ξεκίνησε με μια παρουσίαση για τα ευρήματα από της αναφοράς Βέλτιστες πρακτικές συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας (HVD) στην Ευρώπη . Μετά την παρουσίαση των βασικών σημείων της έκθεσης, προτάθηκε ένας οδικός χάρτης για τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τους κανονισμούς HVD. Το διαδικτυακό σεμινάριο συνεχίστηκε με παρουσιάσεις από την Τσεχία και τη Φινλανδία, οι οποίες μοιράστηκαν την εμπειρία τους σχετικά με τα HVD, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Τέλος, το Compass Gruppe έδειξε πώς χρησιμοποιούν τα HVD σε επιχειρηματικά μοντέλα. Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες, είναι διαθέσιμο το βίντεο και οι διαφάνειες από το webinar.
Στις 21 Ιουνίου, φιλοξενήθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο του μήνα, με θέμα «Η ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά: χρήση μιας προσέγγισης ανοιχτών δεδομένων για τη βελτίωση της οπτικοποίησης δεδομένων’. Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) παρουσίασε πολύ διορατικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μια στρατηγική που περιλάμβανε μια προσέγγιση ανοιχτών δεδομένων έχει μεταμορφώσει τις δημοσιεύσεις τους. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, η ομάδα του ΕΚΠΝΤ εξήγησε την τεχνική διαδικασία και παρουσίασε οπτικοποιήσεις δεδομένων στην ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά. Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με μελέτη περίπτωσης, μερικά παραδείγματα και μια ενδιαφέρουσα στιγμή Q&A. Δείτε το video και τις διαφάνειες του δεύτερου διαδικτυακού σεμιναρίου Ιουνίου, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.
Το τελευταίο διαδικτυακό σεμινάριο του μήνα πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου και παρουσιάτηκαν οι πιο πρόσφατες «Ιστορίες από το Παρατηρητήριο Χρήσης’. Δύο παρουσιάσεις από το UniversiDATA-Lab και το Open Food Facts έδωσαν τις γνώσεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο των λύσεων που βασίζονται σε ανοιχτά δεδομένα. Το UniversiDATA-lab μοιράστηκε τις εμπειρίες του στη χρήση ανοιχτών δεδομένων για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας και της συνεργασίας και το Open Food Facts παρουσίασε τις προσπάθειές του στη χρήση ανοιχτών δεδομένων για την προώθηση της διαφάνειας των τροφίμων και την ενίσχυση της γνώσης των καταναλωτών.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/