Οι θάλασσες της Ευρώπης φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την περιβαλλοντική ισορροπία όσο και για την οικονομική ευημερία. Η προστασία αυτής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αποτελεί βασική επιδίωξη της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030 και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς, τα οποία αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι υγιείς ωκεανοί στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ανοιχτά δεδομένα είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση και τη διαχείριση αυτών των οικοσυστημάτων – συνδέοντας την επιστήμη, την πολιτική και την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια των EU Open Data Days 2025, μια ειδική συνεδρία ανέδειξε το πώς οι πανευρωπαϊκές υπηρεσίες θαλάσσιων δεδομένων στηρίζουν αυτήν την αποστολή. Η Kate Larkin, επικεφαλής της Γραμματείας του European Marine Observation and Data Network, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θαλάσσια σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας—που διατίθενται μέσω πλατφορμών σύμφωνων με τις αρχές FAIR (findable, accessible, interoperable, and reusable)—υποστηρίζουν πιο έξυπνες αποφάσεις σε τομείς όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός της θάλασσας, η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και το European Digital Twin Ocean. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς τα ανοιχτά θαλάσσια δεδομένα επιτρέπουν ήδη τη διατομεακή συνεργασία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων στη θάλασσα.
Η σημασία των θαλασσών της Ευρώπης και της βιώσιμης διαχείρισής τους βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα 2025, που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 23 Μαΐου στο Κορκ της Ιρλανδίας, όπου φορείς από ολόκληρη τη ναυτιλιακή κοινότητα αντάλλαξαν ιδέες και διερεύνησαν το μέλλον των θαλάσσιων υποθέσεων στην Ευρώπη. Την προηγούμενη Παρασκευή, διοργανώσαμε επίσης ένα διαδικτυακό σεμινάριο της data.europa academy σχετικά με τις δυνατότητες των ανοιχτών θαλάσσιων δεδομένων.
Με την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δεδομένα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, η ΕΕ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για έρευνα, καινοτομία και τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής. Είτε πρόκειται για την παρακολούθηση της ρύπανσης, τη χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων ή τον σχεδιασμό βιώσιμων υποδομών, τα ανοιχτά δεδομένα είναι θεμελιώδη για την οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/