ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Για ένα δίκαιο, ελεύθερο και ανοικτό μέλλον: γιορτάζοντας τα 15 χρόνια του Open Knowledge Foundation

Η κα Catherine Stihler, CEO του Open Knowledge Foundation, στο τελευταίο της επετειακό άρθρο, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια του Open Knowledge Foundation, στο blog του Ιδρύματος, παρουσιάζει το όραμα του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.

Η κα Stihler ξεκινά το άρθρο κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή των πεπραγμένων του Ιδρύματος. Κύρια σημεία του άρθρου είναι τα παρακάτω:

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το Open Knowledge Foundation ξεκίνησε στο Cambridge από τον επιχειρηματία και οικονομολόγο Rufus Pollock. Εκείνη την εποχή, τα ανοιχτά δεδομένα ήταν μια εντελώς νέα ιδέα. Οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως ήταν μόλις πάνω από το 10 τοις εκατό, και το Facebook ήταν ακόμη στα σπάργανα. Ο κος Pollock προέβλεψε τόσο το τεράστιο δυναμικό όσο και τους τεράστιους κινδύνους της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Πίστευε στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τον καθένα, για το πώς ζούμε, για το τι καταναλώνουμε και για το ποιοι είμαστε -για παράδειγμα, πώς δαπανώνται τα χρήματα από τα χρήματά μας, ποια είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ή τα φάρμακα που παίρνουμε και από πού προέρχεται η ενέργεια για την εξουσία των πόλεων μας.

Από το ταπεινό ξεκίνημα, το Open Knowledge Foundation αναπτύχθηκε σε όλο τον πλανήτη και πρωτοστάτησε στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα δεδομένα σήμερα, προσπαθώντας να οικοδομήσει την ανοικτή γνώση στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών -και να δημιουργήσει την τεχνολογία για να γίνει το ανοικτό υλικό χρήσιμο.

Δημιούργησε τον ορισμό της Ανοικτότητας “Open Definition” που εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς –ότι, δηλαδή,  τα ανοικτά δεδομένα και το ανοικτό περιεχόμενο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, να τροποποιηθούν και να μοιραστούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό.

Με συνεργασίες σε έξι ηπείρους, το ‘Ίδρυμα έγινε γνωστό ως Open Knowledge International και υλοποιήθηκαν έργα σε δεκάδες χώρες.

Καθώς γιορτάζουμε την 15η επέτειό μας σήμερα, ο κόσμος μας έχει αλλάξει δραματικά. Οι μεγάλες  μη ελεγχόμενες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μονοπωλήσει την ψηφιακή εποχή, και μια μη βιώσιμη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας έχει οδηγήσει σε ασταθή ανάπτυξη και χαμένες ευκαιρίες. Οι πραγματικοί χαμένοι της νέας πραγματικότητας είναι οι καταναλωτές, οι μελλοντικοί καινοτόμοι και η κοινωνία.

Ζούμε σε ιδιαίτερα δυναμικούς καιρούς, όπου ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι το χάος, αλλά η ανάπαυση στο παρελθόν. Καθώς φτάνουμε σε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της οργάνωσής μας, αναγνωρίζουμε ότι είναι καιρός για νέους κανόνες για αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο.

Στο άρθρο της η κα Catherine Stihler παρουσιάζει τον επαναπροσδιορισμό των προσπαθειών στο γιατί πραγματικά δημιουργήθηκε το Ίδρυμα το 2004, δηλαδή, όπως αναφέρει, «για να προωθήσουμε το ανοικτό όλων των μορφών γνώσης και να επιστρέψουμε στο όνομά μας ως Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης.»

Το όραμά του Ιδρύματος, σύμφωνα με την κα Stihler,  είναι για ένα μέλλον που θα είναι δίκαιο, ελεύθερο και ανοικτό. Αυτή θα είναι η κατευθυντήρια αρχή σε ό, τι γίνεται.

Η αποστολή του είναι να δημιουργηθεί ένας πιο ανοικτός κόσμος – ένας κόσμος όπου όλες οι μη προσωπικές πληροφορίες είναι ανοικτές, ελεύθερες για όλους να χρησιμοποιούν, να χτίζουν και να μοιράζονται, καθώς και τόσο οι δημιουργοί όσο  και οι καινοτόμοι είναι αρκετά αναγνωρισμένοι και ανταμείβονται.

Είναι κατανοητό ότι οι φράσεις όπως «ανοικτά δεδομένα» και «ανοικτή γνώση» δεν είναι ευρέως κατανοητές. Είναι δική μας δουλειά να το αλλάξουμε αυτό.

Τα επόμενα 15 χρόνια και πέρα ​​δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Ζούμε σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες για όλους μας.

Αυτή είναι η στιγμή για να ελπίζουμε για το μέλλον και να εμπνεύσουμε όσους θέλουν να οικοδομήσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Θέλουμε να δούμε διαφωτισμένες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες και τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν και να διαμορφώσουν τη ζωή τους, όπου τα ισχυρά θεσμικά όργανα είναι κατανοητά και υπεύθυνα· και όπου είναι ζωτικής σημασίας οι ερευνητικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις , όπως η φτώχεια και η αλλαγή του κλίματος είναι διαθέσιμες σε όλους.

Η δουλειά του Ιδρύματος θα επικεντρωθεί στην υγεία, όπου η πρόσβαση στα φάρμακα απαιτεί νέα σκέψη αλλά και στην εκπαίδευση, όπου η νέα νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ΕΕ επηρεάζει τόσο την ακαδημαϊκή έρευνα όσο και την ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Η απασχόληση, θα αποτελέσει ακόμη ένα πεδίο δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανισότητας από τα πρότυπα εργασίας και των συνθηκών εργασίας  και της ικανότητας για τους δημιουργούς και τους καινοτόμους να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο. Αυτό φτάνει στην καρδιά ενός δίκαιου, ελεύθερου και ανοικτού μέλλοντος όπου υπάρχει ευκαιρία για όλους.

Έχουμε, επίσης, διατυπώσει πέντε αιτήματα για τις ευρωεκλογές αυτής της εβδομάδας και θα πιέσουμε τους ευρωβουλευτές από όλη την Ευρώπη να τους δώσουν προτεραιότητα όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιστρέψει το καλοκαίρι.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο της, η κα Stihler τονίζει ότι ζούμε σε μια κοινωνία της γνώσης, όπου αντιμετωπίζουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις: ένα ανοικτό κι ένα κλειστό μέλλον. Ένα ανοικτό μέλλον σημαίνει ότι η γνώση μοιράζεται σε όλους -ελεύθερα διαθέσιμη σε όλους, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους και να ζήσουν μία ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Ένα κλειστό μέλλον είναι εκείνο όπου η γνώση ανήκει και ελέγχεται αποκλειστικά, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ανισότητα και κλειστό μέλλον. Με την άνοδο της ανισότητας, η σημασία του οράματός μας για ένα δίκαιο, ελεύθερο και ανοικτό μέλλον είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Πηγή άρθρου: https://okfn.gr

Leave a Comment