ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά σύνολα δεδομένων ηλιακής ενέργειας από το European Data Portal

Τα ανοιχτά δεδομένα  ενέργειας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς δεδομένων του European Data Portal λόγω της επίδρασής του στον ενεργειακό τομέα. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία δεδομένων, το EDP διαθέτει αρκετά ανοιχτά δεδομένα  ηλιακής ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια είναι φως και θερμότητα από τον ήλιο που μπορούν να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τεχνολογίες όπως ηλιακή θέρμανση, φωτοβολταϊκά, ηλιακή θερμική ενέργεια, ηλιακή αρχιτεκτονική και τεχνητή φωτοσύνθεση. Λόγω αυτών των τεχνολογιών, η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. Με αυτήν την αύξηση, περισσότερα σύνολα δεδομένων για την ηλιακή ενέργεια δημοσιεύονται ως ανοιχτά δεδομένα από κυβερνητικούς φορείς και ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Ανοιχτά σύνολα δεδομένων ηλιακής ενέργειας

Τη στιγμή της δημοσίευσης, το EDP προσφέρει πάνω από 21.000 σύνολα δεδομένων που σχετίζονται με την ηλιακή ενέργεια. Για παράδειγμα:

«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη Φλάνδρα» από τη Βελγική εθνική πύλη δεδομένων. Αυτό το σύνολο δεδομένων είναι μέρος του Ανανεώσιμου Άτλαντα Ενέργειας Vlaanderen και περιλαμβάνει ανοιχτά δεδομένα  ηλιακής ενέργειας από την περιοχή της Φλάνδρας στο Βέλγιο, όπως τον αριθμό των νοικοκυριών ανά δήμο που σήμερα δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα και την προβλεπόμενη ζήτηση θερμότητας για ζεστό νερό .

«Ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο έδαφος στο Sarthe» από τη Γαλλική εθνική ανοικτή πύλη δεδομένων. Αυτό το σύνολο δεδομένων περιέχει δεδομένα σχετικά με το επίγειο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στο γαλλικό τμήμα Sarthe.
Solar heat; Number of instillations, collector surface and heat production’ από το Dutch national open data portal. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το σύνολο δεδομένων περιέχει δεδομένα σχετικά με την ηλιακή θερμότητα, τον αριθμό των εγκαταστάσεων, την επιφάνεια του συλλέκτη και την παραγωγή θερμότητας στις Κάτω Χώρες. Αυτά τα δεδομένα άρχισαν να συλλέγονται το 1990.

Περιπτώσεις χρήσης  ανοιχτών δεδομένων ηλιακής ενέργειας

Στη βιβλιοθήκη του European Data Portal για  τις περιπτώσεις χρήσης ανοιχτών δεδομένων, υπάρχουν πολλά παραδείγματα χρήσης ανοιχτών ηλιακών δεδομένων. Για παράδειγμα, το Sun Energia και το Greenhome.

Η Sun Energia είναι μια φινλανδική υπηρεσία που χρησιμοποιεί ενεργειακά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ανοιχτά μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα καιρού, για την ανάλυση της παραγωγής ενέργειας και της πιθανής εξοικονόμησης για κτίρια και κατοικίες. Αξιολογώντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας κτιρίων και σπιτιών, η Sun Energia συμβουλεύει τους πελάτες για πόσα ηλιακά πάνελ θα χρειαστούν στην οροφή τους για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Το GreenHome είναι μια ολλανδική υπηρεσία που προσφέρει ανεξάρτητες συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε ένα πιο βιώσιμο σπίτι μέσω ενεργειακών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων σχετικά με το κόστος των ηλιακών συλλεκτών και της θέρμανσης. Μέσω της υπηρεσίας, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν προσαρμοσμένες πληροφορίες για το πώς μπορούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και να γίνουν πιο ενεργειακά ουδέτεροι.

AI, Δημοσιογραφία και ηλιακές φάρμες

Για να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα των δεδομένων ανοιχτής ηλιακής ενέργειας, η ομάδα του European Portal and Support Center for Data Sharing (SCDS) θα φιλοξενήσει μια συνεδρία για ανοιχτά δεδομένα με θέμα «AI και Δημοσιογραφία» στις 19 Αυγούστου 2020 στις 13:00 CEST. Σε αυτήν τη συνεδρία, θα συμμετέχουν πο:

  • Mathias Felipe de Lima Santos από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα. και
  • Florencia Coelho από το La Nacion.

Σε αυτήν τη συνεδρία, θα συζητήσουν το έργο τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τη Φύση και πώς το La Nacio χρησιμοποίησε AI και ανοιχτές δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει την κατάσταση των ηλιακών αγροκτημάτων σε ολόκληρη την Αργεντινή.

Πηγή άρθρου: https://www.europeandataportal.eu/

Leave a Comment