ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

EURO2024: Πώς τα ανοιχτά δεδομένα φέρνουν επανάσταση στο παιχνίδι για ομάδες, οπαδούς και προγραμματιστές

Το EURO2024 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Γερμανία, με 24 χώρες να διαγωνίζονται για να είναι το καλύτερο ποδοσφαιρικό έθνος της Ευρώπης, ενώ εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρακολουθούν στην τηλεόραση ή στο γήπεδο. Οι αγώνες κερδίζονται με περισσότερα γκολ, αλλά και τα δεδομένα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι ομάδες αναλύουν δεδομένα για να αναπτύξουν στρατηγική ενάντια σε αντιπάλους και να επιλέξουν τους καλύτερους παίκτες. Για παράδειγμα, η  Λίβερπουλ και ο πρώην προπονητής της Γιούργκεν Κλοπ χρησιμοποίησαν περίφημα δεδομένα για να δημιουργήσουν μια ομάδα που κέρδισε το Champions League.  

Τα ανοιχτά δεδομένα ποδοσφαίρου ενισχύουν τη δέσμευση των θαυμαστών μέσω διαδραστικών απεικονίσεων και ζωντανών σκορ, ενισχύουν το scouting, παρέχουν τακτικές πληροφορίες και υποστηρίζουν την έρευνα και τη δημοσιογραφία. Ιστοσελίδες όπως OpenFootball και FootyStats προσφέρει εκτεταμένα δεδομένα για διοργανώσεις από την Αλβανία έως τη Ζάμπια, επιτρέποντας ποικίλες εφαρμογές. Τα πιο διορατικά δεδομένα καταγράφονται σε αρχεία καταγραφής ποδοσφαίρου που περιγράφουν λεπτομερώς τα γεγονότα αγώνων, το καθένα από τα οποία περιέχει πληροφορίες για τον τύπο του (π.χ. πάσα, σουτ, τάκλιν κ.λπ.), μια χρονική σήμανση, τη θέση του παίκτη στο γήπεδο και πρόσθετες πληροφορίες. Ενώ η συλλογή αυτών των δεδομένων είναι δαπανηρή, ορισμένα είναι δωρεάν διαθέσιμα, όπως τα δεδομένα καταγραφής ποδοσφαίρου για το Euro 2022 γυναικών, προσφέροντας βαθιές γνώσεις για την απόδοση των παικτών και τις τακτικές της ομάδας. 

Τα ανοιχτά δεδομένα δεν είναι χρήσιμα μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα δεδομένα σχετικά με τα προγράμματα αγώνων (ημερομηνίες αγώνων, τόποι διεξαγωγής) βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για τουρνουά. Εξάλλου,  το data.europa.eu έχει διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες τοποθεσίες όπου μπορείτε να παίξετε αθλήματα στην ενότητα «Εκπαίδευση, πολιτισμός και αθλητισμός». Αυτό δείχνει πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να υποστηρίξουν τη διευκόλυνση του αθλητισμού για όλους και εμπνέει άλλους να μοιραστούν αυτό το είδος δεδομένων. 

Συνοπτικά, τα ανοιχτά δεδομένα κάνουν το ποδόσφαιρο πιο δυναμικό. Οι προπονητές μπορούν να αξιοποιήσουν δεδομένα για να αποκτήσουν πληροφορίες για την απόδοση της ομάδας και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους κατά τη διάρκεια τουρνουά όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, βελτιώνοντας την ποιότητα των αγώνων. Οι οπαδοί επωφελούνται από την αυξημένη διαφάνεια για το παιχνίδι και τους παίκτες και απολαμβάνουν καλύτερο ποδόσφαιρο ως αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment