ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς συνδέονται τα ανοιχτά δεδομένα με την ανοιχτή επιστήμη και την εκπαίδευση

Αυτό το καλοκαίρι, το data.europa.eu  δημοσιεύσε μια νέα έκθεση με τίτλο  «Ανάγκες ανοιχτών δεδομένων για ερευνητές και ακαδημαϊκούς’. Αυτή η πρώτη σε μια σειρά αναφορών  που διερευνά τους δεσμούς μεταξύ των δεδομένων ανοιχτής κυβέρνησης, της ανοιχτής επιστήμης και της εκπαίδευσης,  και αυτή η έκθεση στοχεύει να παρέχει καλύτερη κατανόηση αυτών των σχέσεων. Φαίνεται ότι υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ αυτών των κόσμων και οι εκθέσεις μπορούν να υποστηρίξουν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην επέκταση της ευαισθητοποίησης για τις εξελίξεις και τις τάσεις στον ερευνητικό κόσμο. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν πώς μπορεί να αυξηθεί η χρήση ανοιχτών συνόλων δεδομένων σε επιστημονικές και ακαδημαϊκή εργασία. 

Αυτή η πρώτη έκθεση χαρακτηρίζει τρεις τύπους (δυνητικών) χρηστών και παρόχων ανοιχτών δεδομένων, δηλαδή έναν ερευνητή για την κλιματική αλλαγή, έναν λέκτορα στη δημοσιογραφία δεδομένων και έναν υπεύθυνο ανοιχτών δεδομένων. Αυτές οι περσόνες, οι οποίες είναι φανταστικοί χαρακτήρες, έχουν αναπτυχθεί μέσω συνεντεύξεων με ερευνητές και πανεπιστημιακούς. Οι συνεντεύξεις παρείχαν πληροφορίες για την έκθεση, οι οποίες μετατρέπονται σε συστάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων.  

Η αναφορά παρέχει πληροφορίες για τα κίνητρα, τους στόχους και τις απογοητεύσεις των χρηστών ανοιχτών δεδομένων με μια εξαντλητική περιγραφή καθενός από τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, η ερευνήτρια της κλιματικής αλλαγής «Ingrid» εργάζεται για να παρέχει επιστημονική υποστήριξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με μια προσέγγιση ανοιχτής επιστήμης. Η απογοήτευσή της, ωστόσο, είναι ότι τα σύνολα δεδομένων που χρειάζεται είναι δύσκολο να βρεθούν ή όχι στο κατάλληλο επίπεδο ευαισθησίας. Αυτό μεταφράζεται σε μία από τις συστάσεις για ανοιχτές πλατφόρμες δεδομένων για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης ετικέτας με δυνατότητα αναζήτησης. 

Με δύο ακόμη πρόσωπα, η έκθεση παρέχει μια καλή αρχή και μια σαφή επισκόπηση του εντοπισμού των αναγκών ανοιχτών δεδομένων που αναμένονται από ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Διαβάζοντας την αναφορά, θα κατανοήσετε καλύτερα τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να ξεπεραστούν οι απογοητεύσεις και πώς αλλάζει το τοπίο ανοιχτών δεδομένων. 

Πηγή άρθρου:  https://data.europa.eu/

Leave a Comment