Ο χώρος αξιολόγησης διαλειτουργικότητας είναι ένα πλαίσιο που αξιολογεί και ευαισθητοποιεί σχετικά με θέματα διασυνοριακής διαλειτουργικότητας στο αρχικό στάδιο. Αυτές οι αξιολογήσεις, που απαιτούνται από το άρθρο 3 του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, διασφαλίζουν ότι οι νέοι ή σημαντικά τροποποιημένοι κανονισμοί για τις διευρωπαϊκές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα διαλειτουργικότητας πριν από την εφαρμογή τους.

Η διαλειτουργικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των οργανισμών και των συστημάτων να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, μια βασική έννοια που περιγράφεται στο Interoperable Europe Portal.. Ο Χώρος Αξιολόγησης είναι ο χώρος που πραγματοποιούνται οι αξιολογήσεις των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, εστιάζοντας σε νομικές, οργανωτικές, σημασιολογικές και τεχνικές διαστάσεις. Αυτές οι αξιολογήσεις διασφαλίζουν ότι κάθε πτυχή εξετάζεται διεξοδικά και βοηθούν στον εντοπισμό πιθανών λύσεων για μελλοντική εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη. Με τον εξορθολογισμό της αλληλεπίδρασης των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι αξιολογήσεις μειώνουν τις διοικητικές πολυπλοκότητες και βελτιώνουν την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Η διαλειτουργικότητα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανταλλαγή δεδομένων και στη διασφάλιση ότι αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα και κατανοητά διασυνοριακά. Πλατφόρμες ανοιχτών δεδομένων, όπως π.χ το data.europa.eu, παρέχουν μια ποικιλία τυποποιημένων συνόλων δεδομένων που ενισχύουν τη διαφάνεια και υποστηρίζουν τη διασυνοριακή συνεργασία. Αυτά τα τυποποιημένα σύνολα δεδομένων βοηθούν στον εξορθολογισμό της ενοποίησης δεδομένων σε διαφορετικά συστήματα, διευκολύνοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες να επικοινωνούν και να λειτουργούν μαζί. Όταν τα δεδομένα είναι ανοιχτά διαθέσιμα και εύκολα κατανοητά, τα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα των διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, βελτιώνοντας την ποιότητα και την προσβασιμότητά τους.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/