ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Safe2Eat: Ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων μέσω των ανοιχτών δεδομένων

Η βιομηχανία τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας και της οικονομικής σταθερότητας. Καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τι τρώνε και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους, η ζήτηση για διαφάνεια, επιστημονική ακεραιότητα και πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες αυξάνεται. H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αντιμετωπίζει αυτές τις προσδοκίες μοιράζοντας ανοιχτά επιστημονικά δεδομένα για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, την υποστήριξη της καινοτομίας και την ενημέρωση των πολιτικών της ΕΕ.

Η εκστρατεία Safe2Eat είναι μια  πρωτοβουλία της EFSA για την ενίσχυση της κατανόησης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών στην προετοιμασία των τροφίμων. Μετά την έναρξή της το 2024, η εκστρατεία επεκτάθηκε σε 18 χώρες της ΕΕ, παρέχοντας εύκολα κατανοητές πληροφορίες για κρίσιμα θέματα όπως οι τροφιμογενείς ασθένειες, η πρόληψη της μόλυνσης, τα χημικά υπολείμματα και η σημασία της επισήμανσης των τροφίμων. Κάνοντας πιο προσιτές τις επιστημονικές πληροφορίες, το Safe2Eat βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν ασφαλείς επιλογές τροφίμων και προωθεί ένα πιο διαφανές σύστημα τροφίμων.

Για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων σε ολόκληρη την ΕΕ, η EFSA συλλέγει εναρμονισμένα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους των τροφίμων και τις καταναλωτικές συνήθειες σε όλα τα κράτη μέλη. Αυτά τα σύνολα δεδομένων – που καλύπτουν τα πάντα, από βακτήρια και χημικούς ρύπους έως διατροφικά πρότυπα – κοινοποιούνται ανοιχτά σε πλατφόρμες όπως το  data.europa.eu

Η εκστρατεία Safe2Eat αξιοποιεί αυτούς τους πόρους, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες, διαφανείς πληροφορίες, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού και τη λογοδοσία στο σύστημα τροφίμων. Αυτά τα ίδια δεδομένα δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρέχουν συστάσεις για την πρόληψη, τη μείωση και την παρακολούθηση των κινδύνων σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment