Στα τέλη του 2015, η Capgemini Consulting ολοκλήρωσε μια μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πύλης Ευρωπαϊκών Δεδομένων* με γενικό τίτλο “Ωρίμανση Ανοιχτών Δεδομένων στην Ευρώπη το 2015″ (Open Data Maturity in Europe 2015). Η μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει το βαθμό προόδου των χωρών της ΕΕ28+* ως προς τη χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων στο Δημόσιο και να βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση του βαθμού αυτού ανά χώρα. Αντίστοιχες μελέτες έχουν προγραμματιστεί για το 2016 και το 2017.
Δυο βασικοί δείκτες χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της αξιολόγησης: η Ετοιμότητα Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data Readiness) και η Ωρίμανση της εθνικής Πύλης Ανοιχτών Δεδομένων (Portal Maturity). Ο πρώτος δείκτης εξετάζει σε εθνικό επίπεδο την ύπαρξη συγκεκριμένων πολιτικών, τους ισχύοντες κανόνες αδειοδότησης και το συντονισμό των ενεργειών για τα Ανοιχτά Δεδομένα, καθώς και τη χρήση των διαθέσιμων Ανοιχτών Δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Ο δεύτερος δείκτης αποτιμά την ευχρηστία τυχόν υπάρχουσας εθνικής διαδικτυακής πύλης Ανοιχτών Δεδομένων λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργικότητά της, τη γενική δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων σε αυτή καθώς και την ποσότητα και ποικιλία αυτών των δεδομένων.
Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δείχνουν ότι συνολικά στην ΕΕ28+ έχει καλυφθεί το 40 με 45% της διαδρομής για την πλήρη διαθεσιμότητα κι αξιοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων από το Δημόσιο Τομέα. Ενώ πάνω από το 80% των χωρών βρέθηκαν να διαθέτουν μια εθνική πύλη Ανοιχτών Δεδομένων και σχεδόν τα 2/3 να έχουν αναπτύξει και υιοθετήσει ειδικές πολιτικές για τα Ανοιχτά Δεδομένα, στο σύνολό τους φάνηκαν να κατανέμονται σε τρία βασικά στάδια προόδου: Αρχάριοι (Beginners), Ακόλουθοι (Followers) και Πρωτοπόροι (Trend Setters). Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, η Ελλάδα (EL) ανήκει στους Πρωτοπόρους ενώ κατά μέσο όρο η ΕΕ σχεδόν διανύει το τέλος του σταδίου των Αρχαρίων.
Ανάμεσα στους παράγοντες που φαίνεται να εμποδίζουν τη βελτίωση των δεικτών Ετοιμότητας και Ωρίμανσης στις χώρες της ΕΕ28+ είναι η αδυναμία των δημόσιων φορέων να συνεργαστούν για τη δημοσίευση Ανοιχτών Δεδομένων, η αδυναμία των δημόσιων υπαλλήλων να κατανοήσουν τα οφέλη των Ανοιχτών Δεδομένων για την οικονομία, καθώς και η απουσία αυτο-αξιολόγησης των χωρών επί των πρακτικών τους για τα Ανοιχτά Δεδομένα. Επιπλέον, υπάρχουν νομικά, τεχνικά και χρηματοδοτικά προβλήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την πιθανή ιδιωτικότητα των δεδομένων, την έλλειψη υποχρέωσης δημόσιων φορέων να τα παρέχουν σε ηλεκτρονική μορφή και την ασυμφωνία στα πρότυπα παροχής και (δωρεάν) αναδημοσίευσής τους.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ28+ έχουν προβεί σε πολύ λίγες ενημερωτικές ενέργειες στο εσωτερικό τους για τα Ανοιχτά Δεδομένα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να μη γνωρίζουν την ύπαρξη και τη σημασία τους και η ζήτηση για αυτά να είναι χαμηλή. Εκτιμάται ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως οι hackathons και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και η προβολή συγκεκριμένων συνόλων Ανοιχτών Δεδομένων και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα για τη δημοσίευση στοιχείων υψηλής αξίας θα είναι από τις συνθήκες που θα βοηθήσουν τα κράτη να επιτύχουν καλύτερα σκορ σε παρόμοιες αξιολογήσεις προόδου για τα Ανοιχτά Δεδομένα στο μέλλον.
Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη γραμμένη στα Αγγλικά εδώ.
* European Data Portal: επίσημη πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη συλλογή μετα-δεδομένων από διαδικτυακές πύλες του Δημοσίου σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και από την Ευρωπαϊκή Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data Europe Portal).
* Οι 28 χώρες της ΕΕ μαζί με τις 4 χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών: Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).
Πηγή άρθρου: http://www.europeandataportal.eu