http://tcktcktck.org/wp-content/uploads/2011/10/algae-microscope.jpg
Φύκη στο μικροσκόπιο (Creative Commons: Antonio Guillén, 2009). Πηγή: http://tcktcktck.org/2011/10/is-algae-the-next-biofuel/

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα του Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ*, ερευνητικά δεδομένα που έχουν παραχθεί από το ίδιο το κέντρο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς είναι πια δημοσίως διαθέσιμα, στηρίζοντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη μέσα από την Ανοιχτή Επιστήμη: η καλύτερη διάχυση και κυκλοφορία της γνώσης θα οδηγήσει σε καινοτομίες που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Ευρώπης.

Τα δεδομένα του JRC, είναι οργανωμένα σε κατάλογο που είναι προσβάσιμος από το Διαδίκτυο απευθείας ή μέσω της Πύλης Ανοιχτών Δεδομένων της ΕΕ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή τους. Προς το παρόν ο κατάλογος περιέχει περίπου 500 διαφορετικά σύνολα δεδομένων, αλλά όλο και περισσότερα αναμένεται να συμπληρώνονται τακτικά. Τα θέματα που καλύπτονται από τα δημοσιευμένα στοιχεία αφορούν κυρίως το περιβάλλον, με  στοιχεία για το κλίμα, τους υδάτινους πόρους, την ποιότητα εδάφους ή τα δάση, ακόμα και … alien species στην Ευρώπη (όχι, δε μιλάμε για εξωγήινους, αλλά για ξενικά είδη /είδη-εισβολείς, δηλ. έμβιους οργανισμούς που δεν ανήκουν στα ντόπια οικοσυστήματα και η παρουσία τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους οργανισμούς που φυσικά έχουν αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές).

Η πολιτική δεδομένων του JRC σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση της διαφάνειας και την καθοδήγηση της καινοτομίας, και θεωρείται πυλώνας της διαχείρισης κι εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης στο JRC, τηρώντας, πάντα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέ κωδικό 2011/833/EU περί της επαναχρησιμοποίησης εγγράφων της. Οι αρχές που διέπουν την εν λόγω πολιτική δεδομένων συνοψίζονται στις ακόλουθες φράσεις: ανοιχτά δεδομένα (δωρεάν, πλήρης, ανοιχτή και έγκαιρη πρόσβαση στα δεδομένα του JRC εξαρχής), απόκτηση δεδομένων (απεριόριστη πρόσβαση και χρήση αδειοδοτημένων δεδομένων), διαχείριση δεδομένων (μεταδεδομένα, αποθήκευση, προσβασιμότητα) και αξιοποίηση (ταυτοποίηση υπευθύνων, κατευθυντήριες γραμμές, σχέδια διαχείρισης δεδομένων και παρακολούθηση της εφαρμογής των δεδομένων). Η ίδια η δημοσίευση των ερευνητικών δεδομένων του JRC προκύπτει από την Πολιτική Ανοιχτής Πρόσβασης του JRC (01/01/2014), η οποία παρέχει δωρεάν και απεριόριστη διαδικτυακή πρόσβαση σε όλα τα άρθρα και τις έρευνες της δομής.


* Joint Research Centre (JRC): ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διεξάγει ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες και παράγει γνώση με σκοπό τη διαμόρφωση και υποστήριξη πολιτικών της ΕΕ.

 Πηγή άρθρου: https://ec.europa.eu/jrc/en/news/