ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Λογισμικό επιθεώρησης της προστασίας προσωπικών δεδομένων με ανοιχτή άδεια χρήσης από το European Data Protection Supervisor (EDPS)

To European Data Protection Supervisor (EDPS)  έχει αναπτύξει εργαλεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την αυτοματοποίηση των ελέγχων προστασίας προσωπικών δεδομένων και προσωπικών δεδομένων των ιστοτόπων.

Με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (το GDPR και ο αντίστοιχος κανονισμός 2018/1725 για την προστασία των δεδομένων που ισχύουν για τα θεσμικά όργανα της Ένωσης), πολλοί ιστότοποι ενημέρωσαν τους μηχανισμούς διαχείρισης απορρήτου και επανεξέτασαν τις πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αυτή η αλλαγή, καθώς και οι παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων σε ιστότοπους, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θέματα ιδιωτικότητας των ιστοτόπων και οδήγησαν σε αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών στις εποπτικές αρχές.

Το εργαλείο λογισμικού του (EDPS)  συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και τις ορθές πρακτικές που επιτρέπουν στους υπεύθυνους και στους σχετικούς ενδιαφερόμενους να συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ιστοτόπων χρησιμοποιώντας μια επαναλήψιμη, αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο, χωρίς την μεσολάβηση κάποιας υπηρεσίας cloud τρίτου μέρους που να συγκεντρώνει αυτά στοιχεία. Το εργαλείο είναι αυτόνομο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε intranets χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η ανοικτή άδεια χρήσης λογισμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL-1.2) επιτρέπει στους εμπειρογνώμονες να προσαρμόζουν τα εργαλεία στις δικές τους ανάγκες.

Το εργαλείο συλλέγει στοιχεία για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως cookies, ή αιτήσεις προς τρίτους. Οι παράμετροι συλλογής διαμορφώνονται πριν από την επιθεώρηση και κατόπιν η συλλογή πραγματοποιείται αυτόματα. Τα συλλεχθέντα στοιχεία, διαρθρωμένα σε μορφή αναγνώσιμη από άνθρωπο και μηχανή, επιτρέπουν στους ελεγκτές ιστότοπων, στους υπευθύνους προστασίας δεδομένων και στους τελικούς χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα ποιες πληροφορίες μεταφέρονται και αποθηκεύονται κατά την επίσκεψη ενός ιστότοπου, δηλαδή τη διαδοχική φόρτωση ενός αριθμού ιστού σελίδων χωρίς τη συγκατάθεση ή τη σύνδεση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

3 thoughts on “Λογισμικό επιθεώρησης της προστασίας προσωπικών δεδομένων με ανοιχτή άδεια χρήσης από το European Data Protection Supervisor (EDPS)

  1. Φαίνεται ένα όντως πολύ ενδιαφέρον εργαλείο, και το γεγονός πως είναι ανοιχτού κώδικα το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον!
    Πως όμως και δεν το έχουν σε κάποιο online git repository και παρέχουν των κώδικα του εδώ : https://edps.europa.eu/press-publications/edps-inspection-software_en
    εφόσον συμφωνείς με την άδεια του ; Η άδεια European Union Public License (EUPL-1.2) έχει κάποιους ιδιαίτερους περιορισμούς ; Της έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά εδώ : https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/custom-page/attachment/eupl1.1.-licence-el_0.pdf
    αλλά δεν βρήκα κάτι το περίεργο – περιοριστικό. Γιατί όμως δεν χρησιμοποιούν μια άδεια τύπο GNU/GPL ;

    Ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο! 🙂

      • Όντως ; Πάρα πολύ ενδιαφέρον!! Πραγματικά πολύ καλό! Δεν το περίμενα!
        Κάποιες διαφορές όμως πρέπει να έχει, αλλιώς γιατί να μη χρησιμοποιούν απευθείας τις GPL ;

Leave a Comment