Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Πύλη Δεδομένων (EDP) δημοσίευσε την τελευταία της μελέτη με τίτλο: “Σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας: κατανόηση της προοπτικής των παρόχων δεδομένων“
Η διάθεση των δεδομένων ως ανοικτών δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή κοινωνία και την οικονομία, όπως για παράδειγμα, τον εμπλουτισμό της έρευνας, την ενημέρωση της λήψης αποφάσεων ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο αντίκτυπος των ανοιχτών δεδομένων υλοποιείται κυρίως μέσω της εφαρμογής τους και εξαρτάται από παράγοντες όπως το κόστος, η ποιότητα των δεδομένων , τα έγγραφα ή η μορφή πρόσβασης. Για να αυξηθεί περαιτέρω ο αντίκτυπος των ανοικτών δεδομένων και να μειωθούν οι φραγμοί εισόδου στην αγορά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ, οι παράγοντες αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικά, οι προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν σε εκείνα τα σύνολα δεδομένων που έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό για την κοινωνία και την οικονομία.
Στην οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την επαναχρησιμοποίηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, γνωστή και ως Open Data Directive (Directive (EU) 2019/1024), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εντολή να εγκρίνει μια εκτελεστική πράξη που θα καθορίζει σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας (HVDs ) ότι οι οργανισμοί που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας θα πρέπει να τα διαθέτουν δωρεάν, σε μορφή αναγνώσιμη από μηχάνημα και μέσω API, και, όπου χρειάζεται, με δυνατότητα μαζικής λήψης.
Ωστόσο, ο ορισμός της αξίας συγκεκριμένων συνόλων δεδομένων είναι πολύ περίπλοκος. Η προοπτική και ο ρόλος των παρόχων δεδομένων στα κράτη μέλη είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαδικασία προσδιορισμού και εφαρμογής των HVD. Η έκθεση εξετάζει τη σχετική βιβλιογραφία, τις πολιτικές αποφάσεις και τις εθνικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή η βαθύτερη κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την εκτίμηση αξίας των συνόλων δεδομένων. Τα ευρήματα από συνεντεύξεις με επιλεγμένους ανοικτούς φορείς παροχής δεδομένων από διαφορετικά κράτη μέλη παρέχουν πληροφορίες για διαφορετικές αντιλήψεις και προσδοκίες γύρω από τα HVD. Τα ευρήματα δημιουργούν διάφορες ζωτικές πτυχές, προκλήσεις και ερωτήσεις, για παράδειγμα:
- Η αξία των συνόλων δεδομένων εξαρτάται από την οπτική γωνία, τις προδιαγραφές και την (γεωγραφική, τομεακή) έκταση του αντίκτυπου. Ο αντίκτυπος που δημιουργούν τα ανοικτά δεδομένα θα πρέπει να ωφελήσει τις ΜΜΕ και να επιτρέψει τις διασυνοριακές εφαρμογές τους.
- Τα στατιστικά στοιχεία λήψης δεδομένων συχνά χρησιμοποιούνται, αλλά δεν επαρκούν, για να εκτιμηθεί η αξία τους και ο δυνητικός τους αντίκτυπος. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφήνεια σε καμία άλλη τυποποιημένη βάση αξιολόγησης αξίας.
- Οι ρόλοι και οι ευθύνες στη διαδικασία καθορισμού, υλοποίησης και διατήρησης των HVD συχνά δεν είναι σαφείς ούτε υποστηρίζονται από εντολές ή καθορισμένους πόρους.
- Επίτευξη κατανόησης και συνέπειας μέσα στα κράτη μέλη και μεταξύ τους, επιτρέποντας ταυτόχρονα διαφορές στο τοπικό πολιτικό, πολιτιστικό και ηθικό υπόβαθρο.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με έξι βασικές συστάσεις:
- Δημιουργία εγγενών και εξωγενών κινήτρων για τους παρόχους δεδομένων να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
- Καθορισμός σαφών προσδοκιών γύρω από τους ρόλους, τις ευθύνες και τους πόρους.
- Τυποποίηση της αξιολόγησης και των προδιαγραφών των HVDs πέραν των συνόρων.
- Παροχή συμβουλών εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν μια συνεπή διαδικασία λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψιν τις διαφορές στη γλώσσα, τον πολιτισμό, την πολιτική και τις αντιλήψεις για τον αντίκτυπο.
- Εργασία σε επαναληπτικούς γύρους για την επίτευξη ευθυγράμμισης και αμοιβαίας συναίνεσης.
- Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στο πλήρες πεδίο του αντίκτυπου, προκειμένου να επιτευχθούν ουσιαστικά και εφικτά αποτελέσματα.
Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης εδώ
Πηγή άρθρου: https://www.europeandataportal.eu