ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προχωρώντας προς έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων: Νέοι κανόνες της ΕΕ για την κοινή χρήση δεδομένων

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν νέους κανόνες για την κοινή χρήση δεδομένων και κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την Data Governance Act (DGA) .  

Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής στρατηγικής δεδομένων , η οποία στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ηγέτη σε μια κοινωνία που βασίζεται στα δεδομένα, επιτρέποντας στα δεδομένα να ρέουν ελεύθερα εντός της ΕΕ και σε όλους τους τομείς προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημοσίων διοικήσεων.

Η DGA είναι ένας νέος νόμος που θα:

  1. Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων του δημόσιου τομέα. Αυτή η νομοθεσία της ΕΕ θα διευκολύνει την ασφαλή και ευρεία ανταλλαγή δεδομένων ορισμένων κατηγοριών δεδομένων του δημόσιου τομέα, συμπληρώνοντας την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα από το 2019. Για παράδειγμα, εμπορικά μυστικά, προσωπικά δεδομένα και δεδομένα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η προστασία του απορρήτου και της εμπιστευτικότητας είναι ζωτικής σημασίας εδώ, οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι τεχνικά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίζουν αυτά τα δεδομένα με ασφάλεια. Η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης ηλεκτρονικό μητρώο δεδομένων του δημόσιου τομέα με δυνατότητα αναζήτησης, προσβάσιμο μέσω εθνικών σημείων πληροφόρησης.
  2. Δημιουργία ενός πλαισίου για τη διαμεσολάβηση δεδομένων . Εταιρείες και ιδιώτες θα επωφεληθούν από αυτό το ασφαλές περιβάλλον κοινής χρήσης δεδομένων προκειμένου να προωθήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή μιας ψηφιακής πλατφόρμας, για παράδειγμα, όπου λαμβάνει χώρα εθελοντική ή υποχρεωτική (απαιτείται από το νόμο) κοινή χρήση δεδομένων. Αυτό είναι επωφελές για τις εταιρείες, καθώς εξαλείφει τον φόβο κακής χρήσης των δεδομένων τους ή απώλειας του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος. Για τα άτομα, οι υπηρεσίες θα τους βοηθήσουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και να επιλέξουν να τα μοιράζονται μόνο με μια εταιρεία που εμπιστεύονται μέσω εργαλείων διαχείρισης προσωπικών πληροφοριών, όπως χώρους προσωπικών δεδομένων ή πορτοφόλια δεδομένων.
  3. Ενθάρρυνση του αλτρουισμού δεδομένων για το κοινό καλό. Οργανισμοί που συλλέγουν δεδομένα για γενικό συμφέρον, όπως η ιατρική έρευνα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε ένα εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων οργανισμών αλτρουισμού δεδομένων. Αυτό θα ενθαρρύνει τα άτομα να δωρίσουν δεδομένα σε αυτούς τους οργανισμούς και θα διευκολύνει τους οργανισμούς να χρησιμοποιούν δεδομένα για κοινωνικό καλό.

Σύμφωνα με τον Boštjan Koritnik , Σλοβένο Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Πρόεδρο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου,

«Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θα τονώσει την οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Επιτρέποντας τον έλεγχο και τη δημιουργία εμπιστοσύνης, θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται από επιχειρήσεις και ιδιώτες. Αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και κρίσιμο για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Οι καινοτομίες που βασίζονται σε δεδομένα θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κοινωνικές προκλήσεις και να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι τόσο σημαντική για την ανάκαμψη μετά την COVID-19.

Η προσωρινή συμφωνία πρόκειται να εγκριθεί επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment