ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την ΕΕΛΛΑΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος με κύριο θέμα συζήτησης τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής.

Ο κεντρικός πυρήνας της ημερίδας, αφορούσε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Οικονομία της Γνώσης, με την Τράπεζα της Ελλάδoς να πρωταγωνιστεί αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, δημιούργησε την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal) το 2018 για τη διάχυση ανοικτών δεδομένων σε μορφή αναγνώσιμη και επεξεργάσιμη από υπολογιστές, λαμβάνοντας πιστοποίηση από τον Ελληνικό Κόμβο του Ινστιτούτου Ανοικτών Δεδομένων, τον οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Στην ημερίδα, εκ μέρους της ΕΕΛΛΑΚ, συμμετείχαν οι κκ: Διομήδης Σπινέλλης – Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ, Νεκτάριος Κοζύρης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ, Μιχάλης Βαφόπουλος, Open Data Institute Athens node ΕΕΛΛΑΚ και ο Απόστολος Κρητικός, Open Data Institute (UK) και Open Data Institute Athens node ΕΕΛΛΑΚ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στη σημασία της ανοιχτότητας στην οικονομία και στην Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal) ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος για Datathon το φθινόπωρο του 2022.

O κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε την ανάγκη να “γεννήσουμε” τη μέγιστη δυνατή αξία μέσα από τα ανοιχτά δεδομένα παραλληλίζοντας τα με “νέο πετρέλαιο” ενώ μίλησε για τον εμπλουτισμό του data.gov.gr και τη διοργάνωση Hachathon.

O κ. Γιώργος Καραμανώλης, Συνιδρυτής και Συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας Crowdpolicy, αναφερόμενος σε όλο το φάσμα της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο ανοιχτών τεχνολογιών στο οικοσύστημα fintech.

Ο κ. Νεκτάριος Κοζύρης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τα ανοιχτά δεδομένα είναι πολλαπλασιαστής για την οικονομία. Όσο περισσότερα δημόσια δεδομένα είναι ανοιχτά, όσο πιο απλή και εύκολη είναι η διασύνδεσή τους, τόσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη, η διαφάνεια και η συμμετοχή”.

Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΛΛΑΚ, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της ΕΕΛΛΑΚ από την ίδρυσή της το 2008 για την προώθηση της “ανοιχτότητας”. Επίσης, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις να ωφεληθούν από την ανοιχτή τραπεζική.

Ο κ. Μιχάλης Βαφόπουλος, Open Data Institute Athens node ΕΕΛΛΑΚ, αναφέρθηκε με θέρμη στη συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας για την Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων αλλά και στην Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων που ανέπτυξε πρόσφατα η ΕΕΛΛΑΚ για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ο κ. Απόστολος Κρητικός, Open Data Institute (UK) και Open Data Institute Athens node ΕΕΛΛΑΚ, εισήγαγε στη συζήτηση τη διάσταση της ηθικής των δεδομένων η οποία ειδικά σε συνθήκες έξαρσης της παραπληροφόρησης αποκτά εξέχουσα σημασία στο παγκόσμιο διάλογο για τα ανοιχτά δεδομένα.

Κεντρικός συντονιστής ήταν ο Γιάννης Διονάτος, Εκδότης του περιοδικού Startupper. Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:

  • Γιάννης Στουρνάρας – Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Κυριάκος Πιερρακάκης – Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Γεώργιος Καραμανώλης – Συνιδρυτής και Συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Crowdpolicy – Υπεύθυνος Στρατηγικής του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού για την προώθηση του fintech στην Ελλάδα (Greek fintech cluster)
  • Νεκτάριος Κοζύρης – Καθηγητής και Κοσμήτορας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Πρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ Α.Ε – Αντιπρόδερος ΕΕΛΛΑΚ
  • Διομήδης Σπινέλλης – Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ΔΣ και Επίτιμος Πρόεδρος, ΕΕΛΛΑΚ

Το πάνελ συζήτησης πλαισίωσαν οι:

  • Μάγκυ Αθανασιάδη – Διευθύντρια Καινοτομίας, ΣΕΒ
  • Σπύρος Αθανασίου – Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά»
  • Μιχάλης Βαφόπουλος – Open Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ & Linked Business AE
  • Απόστολος Κρητικός – Open Data Registered Trainer, Open Data Institute (UK), Μέλος του Open Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ
  • Ελένη Μαυροειδή – Διευθύντρια Πληροφορικής, Τράπεζα της Ελλάδος
  • Βάλια Μπάμπη –  Σύμβουλος Διοίκησης, Τράπεζα της Ελλάδος
  • Κώστας Σφήκας – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
  • Νικόλαος Τσαβέας – Διευθυντής Στατιστικής, Τράπεζα της Ελλάδος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τη διαδικτυακή ημερίδα εδώ.

Κοινό Δελτίο Τύπου εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), εδώ.

Leave a Comment