ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ανεξαρτησία των δεδομένων στην ψηφιακή δεκαετία- Ένα webinar από την κοινότητα Digital Decade Futurium

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, η Digital Decade Futurium Community διοργάνωσε το διαδικτυακό σεμινάριο « Ανεξαρτησία δεδομένων στην ψηφιακή δεκαετία ». Ο στόχος ήταν να συζητηθεί τι κάνει τα δεδομένα κρίσιμο ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος πολιτικής «Ψηφιακή Δεκαετία 2030 ». Το πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση ανθρωποκεντρικών και βιώσιμων ψηφιακών πολιτικών, ικανών να ενδυναμώσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ένα πιο ευημερούν και κυρίαρχο ψηφιακό μέλλον.

Για να ξεχωρίσει ο ρόλος των δεδομένων στην επίτευξη αυτών των στόχων, το διαδικτυακό σεμινάριο Futurium προσκάλεσε τη Miapetra Kumpula Natri (Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δεδομένα) και τον Yvo Volman (Διευθυντή Πολιτικής Δεδομένων και Καινοτομίας στη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Γενικά για Δίκτυα Επικοινωνιών, Περιεχόμενο και Τεχνολογία) να ορίσουν μαζί την έννοια της ανεξαρτησίας των δεδομένων και να εξηγήσουν τη σημασία της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. Για τη Miapetra Kumpula Natri, η ανεξαρτησία δεδομένων στην Ευρώπη σημαίνει να είναι «ο παίκτης, όχι η παιδική χαρά», καθώς ζήτησε έναν ευρωπαϊκό τρόπο διαμόρφωσης της οικονομίας δεδομένων σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του νόμου για τα δεδομένα. Ο Yvo Volman τόνισε επίσης τη σημασία του καθορισμού της κυριαρχίας των δεδομένων σύμφωνα με τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε τέσσερα βασικά σημεία της στρατηγικής της ΕΕ για τα δεδομένα :

  • Δυνατότητα ροής δεδομένων μεταξύ τομέων.
  • Διόρθωση των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Ανάγκη χειρισμού δεδομένων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.
  • Ανάγκη για σαφείς κανόνες για την πρόσβαση και τη χρήση δεδομένων.

Στη συνεδρία αυτή ακολούθησε συζήτηση με πολλούς ενδιαφερόμενους από τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και τη διασυνοριακή συνεργασία στον δημόσιο τομέα. Η Ντένια Κανελλοπούλου (Εμπειρογνώμονας Υπηρεσιών Καινοτομίας στο Ahedd ) χαιρέτισε τη θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για τη διευκόλυνση της χρήσης και της κοινής χρήσης δεδομένων, αλλά υπενθύμισε τον μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουμε για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στην κοινή χρήση δεδομένων. Η Rebekka Weiß (Επικεφαλής του Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Καταναλωτών στη Bitkom ) επεσήμανε ότι το ρυθμιστικό τοπίο δεν πρέπει να γίνει πολύ πυκνό καθώς η τεχνολογική πρόοδος χρειάζεται πρωτίστως ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα. Για αποτελεσματικούς κανονισμούς σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά τεχνολογίας, ο Kai Wagner(Chief Advocacy Officer στην Jolocom και Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Identity και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, International Association of Trusted Blockchain Applications ) υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής διαφορετικών ενδιαφερομένων και υποστήριξε τη δομική ετοιμότητα για τη χρήση δεδομένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συνεδρία Q&A και καταληκτική ομιλία από τον Eric Peters (Αναπληρωτή Επικεφαλής Μονάδας Εφαρμογής του Ρυθμιστικού Πλαισίου στη Γενική Διεύθυνση για τα Δίκτυα Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο οποίος υπενθύμισε τη σημασία της εμπιστοσύνης και ενδυνάμωση στην ανταλλαγή δεδομένων καθώς και μια συλλογική προσπάθεια από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ιδέες αυτής της συζήτησης, παρακολουθήστε τo βίντεο της εκδήλωσης και ακολουθήστε την ιστοσελίδα του Futurium για περισσότερες επόμενες ενέργειες.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment