ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά δεδομένα για ενημέρωση και υποστήριξη της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δώσουν στους διαμορφωτές πολιτικής, στις κυβερνήσεις, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα τους και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες που συμβάλλουν στις κοινοτικές και εθνικές πολιτικές δημιουργώντας, για παράδειγμα, διαδραστικούς χάρτες ή πίνακες εργαλείων. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των ποσοστών εμβολιασμού, στην παρακολούθηση της εξάπλωσης ενός ιού, στην παρακολούθηση των ποσοστών νοσοκομείων και στην έρευνα των ποσοστών θανάτων.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αρκετές χώρες σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποίησαν δεδομένα για τη δημιουργία πίνακα ελέγχου που εμφανίζει αυτές τις μετρήσεις, όπως ο πίνακας ελέγχου του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας , ο πίνακας ελέγχου του κορωνοϊού Rijksoverheid στην Ολλανδία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ( ECDC)

Μια καλή πηγή για να βρείτε ευρωπαϊκά ανοιχτά δεδομένα σχετικά με την υγεία είναι το data.europa.eu . Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή πύλη δεδομένων έχει 18.586 σύνολα δεδομένων που κατηγοριοποιούνται ως « Υγεία ». Τα σύνολα δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο data.europa.eu προέρχονται από τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ και τις εθνικές διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Eurostat και του ECDC . Παραδείγματα δεδομένων όπως:

  • Οίκοι ευγηρίας , που δημοσιεύτηκε από την Metropolregion Rhein-Neckar στη γερμανική πύλη ανοιχτών δεδομένων ( GovData.de ). Αυτό το σύνολο δεδομένων δημιουργείται αυτόματα και δείχνει τη θέση των γηροκομείων στη μητροπολιτική περιοχή του Ρήνου-Νέκαρ, εκτός από την πόλη όπου βρίσκονται, τον ταχυδρομικό κώδικα, τις ώρες λειτουργίας και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Χάρτης γηροκομείων, έκδοση Metropolregion Rhein-Neckar
  • Coronavirus (Covid-19): Test sites, που δημοσιεύονται από την Amt für Mobilität στην ελβετική πύλη ανοιχτών δεδομένων ( opendata.swiss ). Το σύνολο δεδομένων δείχνει πού μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο οι άνθρωποι για COVID-19. Το σύνολο δεδομένων ενημερώνεται από το Υπουργείο Υγείας της Ελβετίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη για να βρουν οι χρήστες τοποθεσίες δοκιμών.

Χάρτης των τόπων δοκιμών, που δημοσιεύτηκε από την Amt für Mobilität
  • Surveillance Atlas of Infectious Diseases , που δημοσιεύτηκε από το ECDC στον ιστότοπό του. Το σύνολο δεδομένων είναι μια συλλογή πληροφοριών από κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy) και χρησιμοποιείται ως εργαλείο στο ECDC για να επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για μολυσματικές ασθένειες για την παραγωγή πινάκων και χαρτών. Στο εργαλείο, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ένα θέμα υγείας, έναν υποπληθυσμό και έναν δείκτη και να το οπτικοποιήσουν στην πλατφόρμα.

Εποπτεία Άτλαντας Λοιμωδών Νοσημάτων, έκδοση του ECDC

Ανοιχτά δεδομένα για την ανάπτυξη υπηρεσιών για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών

Σε όλη την Ευρώπη, δημόσιοι φορείς και ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν (ανοικτά) δεδομένα για την ανάπτυξη υπηρεσιών. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Serviço Nacional de Saúde (SNS) , μια πορτογαλική πλατφόρμα που συγκεντρώνει δεδομένα υγείας από διάφορους οργανισμούς σε όλη την Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ιδρυμάτων υγείας και των Κοινόχρηστων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας . Η πύλη στοχεύει να αυξήσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των εθνικών υπηρεσιών υγείας στην Πορτογαλία. Η πύλη περιέχει πληροφορίες για τους παρόχους υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των φαρμακείων, το κόστος των φαρμάκων ή των τελών χρήστη και ένδειξη των χρόνων αναμονής.
  • Το Tree of Truth , ένας πίνακας ελέγχου που δημιουργήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Εσθονίας για να δείξει την πρόοδο της Εσθονίας προς τους εθνικούς στρατηγικούς της στόχους, με βάση εθνικές στατιστικές. Το εργαλείο ενημερώνει τους πολίτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Εσθονία με μετρήσεις σχετικά με την πρόοδο της χώρας σε θέματα όπως η υγεία. Παραδείγματα μετρήσεων στον πίνακα ελέγχου είναι το προσδόκιμο ζωής, τα έτη υγιούς ζωής, ο θάνατος από χρόνιες ασθένειες και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα βήμα παραπέρα: ένας Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας

Δεδομένου του τεράστιου όγκου διαθέσιμων δεδομένων και των νέων και καινοτόμων υπηρεσιών που δημιουργούνται με αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευκολύνει ένα νέο οικοσύστημα δεδομένων όπου τα δεδομένα υγείας μπορούν να μοιράζονται δίκαια και με ασφάλεια. Στις 3 Μαΐου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS). Το EHDS στοχεύει να παρέχει ευκολότερους και ασφαλέστερους κανόνες, δομές και διαδικασίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόσβαση και κοινή χρήση δεδομένων υγείας. Οι τρεις κύριοι στόχοι του είναι:

  1. Ενδυνάμωση των ατόμων αυξάνοντας την πρόσβασή τους και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων υγείας, βοηθώντας παράλληλα τη ροή των δεδομένων πιο ελεύθερα.
  2. Καθορισμός προτύπων για συστήματα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων ώστε να διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα, η ασφάλεια και η χρήση τους με σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων· και
  3. Να δημιουργήσει ένα συνεπές και αποτελεσματικό πλαίσιο για οργανισμούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσωπικά δεδομένα υγείας για έρευνα, καινοτομία, χάραξη πολιτικής, επίσημες στατιστικές, ασφάλεια ασθενών ή ρυθμιστικές δραστηριότητες.

Εστιάζοντας σε αυτούς τους στόχους, το EHDS θα αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών κανόνων για την κοινή χρήση δεδομένων στον τομέα της υγείας που αποκαλύφθηκαν κατά την πανδημία COVID-19 και θα προωθήσει την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, το EHDS βασίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων , ο νόμος περί Διακυβέρνησης Δεδομένων , το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα και η οδηγία για τα δίκτυα και τα συστήματα πληροφοριών .

Πώς μπορεί η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα ανοιχτά δεδομένα για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών;

Τα δεδομένα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ιατρική περίθαλψη. Καθώς περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα, θα δημιουργηθούν πρόσθετες υπηρεσίες και μια ασφαλής δομή για τους οργανισμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) για πρόσβαση και κοινή χρήση δεδομένων (υγείας) θα είναι ζωτικής σημασίας. Οι πύλες δεδομένων, όπως το data.europa.eu και οι εθνικές πύλες ανοικτών δεδομένων, αποτελούν ήδη σήμερα κεντρικά σημεία πρόσβασης στα (ανοικτά) δεδομένα. Ο ρόλος τους μπορεί να ενισχυθεί, καθιστώντας τους σε καλή θέση ώστε να παρέχουν τις απαραίτητες ασφαλείς δομές.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment