ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι νικητές του EU Datathon 2022

Η 6η έκδοση του EU Datathon, του διαγωνισμού ανοικτών δεδομένων της ΕΕ, ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022. Οι τελικοί πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και μεταδόθηκαν διαδικτυακά σε ένα παγκόσμιο κοινό και ανακοινώθηκαν και οι νικητήριες ομάδες, όπου ανάμεσα τους είναι και 2 ομάδες από την Ελλάδα: η ομάδα 100 Europeans και η ομάδα YouthPop .

H Ενδυνάμωση των νέων στην αγορά εργασίας, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσέγγιση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στους πολίτες: αυτές ήταν μερικές από τις λύσεις που πρότειναν οι 12 ομάδες φιναλίστ του φετινού EU Datathon. Οι ομάδες προκρίθηκαν από τις πρώτες 156 συμμετοχές από 38 χώρες, την υψηλότερη συμμετοχή στην ιστορία του διαγωνισμού, και αγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, όλες που σχετίζονται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη:  η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, οι ευκαιρίες της ΕΕ για δημόσιες συμβάσεις για τους νέους και μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή. 

Πριν από τον τελικό, οι φιναλίστ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για εφαρμογές που βασίζονται σε ανοικτά δεδομένα της ΕΕ σε μια σειρά βίντεο, ενώ, την τελευταία ημέρα, παρουσίασαν τις τελικές εφαρμογές τους στην κριτική επιτροπή 14 εμπειρογνωμόνων ανοικτών δεδομένων και στο διαδικτυακό κοινό.  

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Επίτροπος Johannes Hahn επαίνεσε τις καινοτόμες προσεγγίσεις των ομάδων υπογραμμίζοντας ότι «Υπάρχει επίσης ισχυρός θετικός αντίκτυπος στη λογοδοσία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, την ένταξη και τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες». Στην ομιλία της καλωσορίσματος, η κ. Hilde Hardeman, Γενική Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εκδόσεων της ΕΕ, τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλήρη επίγνωση των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρουν τα δεδομένα. Είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά, για τους πολίτες, τις οικονομίες, τις κοινωνίες μας».

Νικητές του EU Datathon 2022

Οι νικητές της πρόκλησης 1: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

1η θέσηΟμάδα Croz renEUwable — Εξατομικευμένες συστάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (Κροατία)

2η θέση:  MyBioEUBuddy — Βοηθώντας τους γεωργούς και τις τοπικές κυβερνήσεις να βρουν την «φιλική περιοχή της ΕΕ» (Γαλλία, Μαυροβούνιο)

3η θέση: : Green Land Dashboard for Cities – — Οπτικοποίηση της εξέλιξης των χώρων πρασίνου στην Ευρώπη (Ιταλία)  

Οι νικητές της πρόκλησης 2: Διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις 

1η θέση: : Free Software Foundation Europe e.V.  Οπτικοποίηση των δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και των ατόμων που συμμετέχουν στις δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ (Γερμανία) 

2η θέση: Η ομάδα AI — Εντοπίζει τα ποσά και τις αξίες των ανατεθειμένων συμβάσεων σε όλη τη διαδρομή προς τους ιδιοκτήτες της εταιρείας (Γερμανία)

3η θέση: Emma — Ένα εργαλείο πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού κατά της απάτης (Γαλλία) 

Οι νικητές της πρόκλησης 3: Ευκαιρίες για δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ για τους νέους 

1η θέσηHermix — Ένα εργαλείο για τη στρατηγική ανάλυση μάρκετινγκ της αγοράς μεταξύ επιχειρήσεων (B2G) (Βέλγιο, Ρουμανία) 

2η θέσηYouthPOP — Ενδυνάμωση των νέων που αναζητούν εργασία και των νέων επιχειρηματιών να συμμετάσχουν σε διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων (Ελλάδα) 

3η θέσηHasPopEU — Ενίσχυση της αντιστοίχισης θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων, με έμφαση στους νέους, τους μετανάστες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ρουμανία) 

Οι νικητές της πρόκλησης 4: Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή 

1η θέσηLobium/Gavagai — Παραγωγή πληροφοριών για δημοσιογράφους ώστε να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα και ταχύτερα τις νομοθετικές αρένες (Κάτω Χώρες, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) 

2η θέση:  — Μεγάλες προκλήσεις που μεταφράζονται σε σχετικές ιστορίες στις οποίες η Ευρώπη είναι μια κοινότητα μόλις 100 ατόμων (Ελλάδα) 

3η θέσηUnior NLP — Ο οδηγός σας για το πολιτιστικό περιεχόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη (Ιταλία) 

Βραβείο δημόσιας επιλογής:  

Croz renEUwable — Το να γίνεις πράσινος δεν ήταν ποτέ ευκολότερο (Κροατία) 

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment