ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς οι οπτικοποιήσεις ανοιχτών δεδομένων μπορούν να μας συνδέσουν με την ιστορία μας

Καθώς περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα, ο κόσμος είναι προσβάσιμος με ένα άγγιγμα των δακτύλων μας. Με αυτήν την αύξηση των πληροφοριών, οι άνθρωποι μπορούν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, για παράδειγμα, αναζητώντας τα σπίτια τους ή την περιοχή στην οποία ζουν. Μέσω δορυφορικής απεικόνισης, μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο τα σημερινά τους σπίτια αλλά και πώς έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια.

Στην τρέχουσα εποχή της τεχνολογίας, πολλές φωτογραφίες λαμβάνονται και δημοσιεύονται σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη σύνδεση των ανθρώπων. Αυτοί οι τύποι εικόνων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ή υποστήριξη υπηρεσιών, όπως τo ‘Archives of the planet’,,ένα έργο με επικεφαλής το γαλλικό μουσείο Albert-Khan .

Η συλλογή περιέχει πάνω από 75.000 φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, που χρονολογούνται από το 1909. Τα ανοιχτά σύνολα δεδομένων επιτρέπουν στους θεατές να κάνουν ζουμ σε μια πόλη και να δουν πώς έμοιαζε πριν από εκατό χρόνια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν, για παράδειγμα, το Βερολίνο που δείχνει την πόλη του ανά τους αιώνες στην πύλη δεδομένων του και το Αϊντχόβεν που έχει μια συλλογή από χιλιάδες αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το 1920 έως την εποχή των drones.  

Ο Άλμπερτ Καν οδηγήθηκε από ένα ιδεώδες παγκόσμιας ειρήνης, το οποίο οδήγησε στην πεποίθησή του: «Η γνώση των ξένων πολιτισμών ενθαρρύνει τον σεβασμό και τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών». Η σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ανοιχτά δεδομένα μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση ατόμων, όχι μόνο με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά και με το παρελθόν. 

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment