ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός περί διακυβέρνησης δεδομένων (DGA) τέθηκε σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου

Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων (DGA)  τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ο κανονισμός στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα και οργανισμούς να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους. 

Πρωταρχικός στόχος της DGA είναι η δημιουργία ενός εναρμονισμένου πλαισίου για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διακυβέρνηση μεταξύ τομέων και κρατών μελών. Αντιμετωπίζει διάφορες πτυχές της διαχείρισης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και της κοινής χρήσης ενώ δίνει προτεραιότητα στο απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων. 

Επιπλέον, η DGA επιδιώκει να αυξήσει τις ροές δεδομένων, ενισχύοντας την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα που δεν μπορούν να διατεθούν ως ανοιχτά δεδομένα. Θα επιτρέψει επίσης στους νέους μεσάζοντες δεδομένων να ενεργούν ως αξιόπιστοι παράγοντες στην οικονομία δεδομένων, ακολουθώντας μια απλή διαδικασία εθελοντικής εγγραφής ως data altruism organisations. . Ενισχύοντας την κυκλοφορία των δεδομένων, τα μέτρα αυτά θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων , όπως η μεταποίηση, η πολιτιστική κληρονομιά, η γεωργία και η υγεία. 

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, δήλωσε : «Για να γίνουμε μια πραγματικά καινοτόμος ήπειρος, χρειαζόμαστε μια δίκαιη οικονομία βασισμένη στα δεδομένα. Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε τυχόν δεδομένα να κοινοποιούνται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο νόμος αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αξιόπιστης ψηφιακής ενιαίας αγοράς». 

Ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων  προτάθηκε  τον Νοέμβριο του 2020 ως μέρος της  ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα . Για να μάθετε περισσότερα, εξερευνήστε το μάθημα της ακαδημίας data.europa «Κατανόηση της διακυβέρνησης δεδομένων με ανοιχτά δεδομένα»

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment