ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της εκδήλωσης του Open Knowledge Foundation Greece για την Ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων 2024

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, το Open Knowledge Foundation Greece με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ και του UPCAST Project, γιόρτασε την μεγάλη Ημέρα των Ανοικτών Δεδομένων

Η «Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων» είχε φέτος τον τίτλο «Ανοικτά δεδομένα και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Τμήματος με την παρουσία των Πρυτανικών Αρχών του ΔΙΠΑΕ και της Διοίκησης της Σχολής, οι οποίοι άνοιξαν την εκδήλωση με χαιρετισμούς. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυνε διαδικτυακά η CEO Open Knowledge Foundation International κα Renata Avila.

Η πρωινή συνεδρία άνοιξε με την ομιλία του Keynote Speaker Δρ. Αθανάσιου Θανόπουλου, Πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο οποίος μίλησε για τις ευρωπαϊκές επίσημες στατιστικές στο σταυροδρόμι των ανοιχτών δεδομένων. Αναφέρθηκε στο παράδοξο της Επανάστασης των Δεδομένων (Data Revolution) αναφορικά με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που δημιουργούνται με πολλαπλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα. Περιέγραψε το ελληνικό στατιστικό σύστημα, τους περιορισμούς των επίσημων στατιστικών και τέλος ανέλυσε το γενικό μοντέλο παραγωγής των επίσημων στατιστικών και το ευρωπαϊκό τοπίο των δεδομένων.
Την σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ), κα Παρασκευή Ταράνη η οποία μίλησε για την «Κλιματική αλλαγή και τα ανοικτά δεδομένα». Ειδικότερα ανέλυσε τις προκλήσεις για τις ελληνικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια η εισήγησης της Δρ. Μαρίζας Κουκοβίνη από την εταιρεία Abovo Information and Communication Technologies Private Company με τίτλο «Αυτοματοποίηση συμμόρφωσης σε περιβάλλοντα επεξεργασίας ανοικτών δεδομένων».

Ο Καθηγητής της Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, κος Ανδρέας Βέγλης μίλησε για τον ρόλο των ανοικτών δεδομένων στη δημοσιογραφία, την δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα και τα μεγάλα δεδομένα στην δημοσιογραφία. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη διαθεσιμότητας των ανοικτών δεδομένων στην δημοσιογραφία.

Ακολούθως, ο Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κος Βασίλης Βεσκούκης μίλησε για τα «Ανοικτά χωρικά δεδομένα και τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης», τις απαιτήσεις και τις υποδομές των ανοικτών χωρικών δεδομένων και πώς αυτές δημιουργούνται με παραδείγματα.

Την απογευματινή συνεδρία άνοιξε ο Δρ. Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ με την εισήγηση του «Raise project: Πώς η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τη στάση των ερευνητών απέναντι στα ανοικτά δεδομένα». Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε για την σημασία των ανοικτών δεδομένων από τους ερευνητές και την αποστολή του project Raise να επιτύχει αυτό τον στόχο.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Δρ. Σοφία Ζαπουνίδου από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, όπου ανέλυσε τους βιώσιμους στόχους ανάπτυξης και τα ανοικτά βιβλιογραφικά δεδομένα στην περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Η Δρ. Όλγα Παπαδόδημα από το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ανέλυσε την συμβολή της γονιδιωματικής στην έρευνα για τον καρκίνο και την ανάγκη που προκύπτει για τα ανοικτά δεδομένα στην ιατρική έρευνα. Τέλος, η ομάδα φοιτητών του ΔΙΠΑΕ Open Knowledge, η οποία συστάθηκε υπό την επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή Χαράλαμπου Μπράτσα στα πλαίσια του Open Knowledge Foundation Greece, παρουσίασε το project “Open Data Index” με σκοπό την αναζήτηση, την συλλογή και την αξιολόγηση των dataset των Δήμων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης.

Πηγή άρθρου: https://okfn.gr/open-data-day-2024/

Leave a Comment