ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ιστορική απόφαση από την Γερουσία για τα Ανοιχτά Δεδομένα στις ΗΠΑ

Ανάμεσα στα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της ανοιχτής διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, ένα σύνολο διαχρονικών αρχών για τα ανοιχτά δεδομένα: Τα δεδομένα που δημιουργούνται με τη χρήση δημόσιων κονδυλίων, θα  πρέπει να είναι online στη διάθεση των ανθρώπων με ανοιxές μορφές, χωρίς κόστος ή περιορισμούς.

capitol-data-800

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2016, με το S.2852, η Open, Public, Electronic, and Necessary (OPEN) Government Data Act, πέρασε από Γερουσία με την ομόφωνη συγκατάθεση της . Το νομοσχέδιο ορίζει ότι όλα  τα δεδομένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα πρέπει να δημοσιεύονται , ως δεδομένα  αναγνώσιμα από μηχανή, και σε μια ανοιχτή μορφή που δεν θα περιορίζει την ελεύθερη επαναχρησιμοποίηση τους.
Ακόμα το νομοσχέδιο απαιτεί από το White House Office of Management and Budget, να επιβλέπει την πληρότητα ή και διαθεσιμότητα των δεδομένων για κάθε οργανισμό. Αυτό το έργο είναι σε εξέλιξη σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε στο Project Open Data Dashboard. Ο νόμος (OPEN) Government Data Act θα διασφαλίσει ότι το έργο συνεχίζεται.

Αυτή η προσέγγιση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, όχι μόνο θα ενισχύσει τη δημόσια γνώση και την εφαρμογή δεδομένων για τη βελτίωση της κοινωνίας, αλλά θα βελτιώσει και την ικανότητα των οργανισμών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που κατέχουν. Οι παραβιάσεις δεδομένων και οι συμβιβασμοί της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι για τους οργανισμούς,  να κατανοήσουν ποια δεδομένα έχουν στην κατοχή τους και την ευαισθησία τους.

Με δεδομένη της ζήτηση  δεδομένων, από εμπορικές εταιρίες και επιχειρήσεις,τα ανοιχτά δεδομένα από  μια νέαFOIA.gov θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στηην δόμηση και την αποκάλυψη ανοιχτών δεδομένων  με το τρόπο που ορίζει η  OPEN Government Data Act:  το Data.gov.

Ο νόμος για τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα, είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί  Freedom of Information που πέρασε αυτό το καλοκαίρι. Μαζί, η νομοθεσία θα παρέχει μια νόμιμη δομή και κάποιες υποχρεωτικές απαιτήσεις για την ανοικτή και διαφανή διαχείριση του 21ου αιώνα. Αν περάσουν και εφαρμοστούν, οι δύο νόμοι θα θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά διατάξεων και δομών που θα επιτρέψουν στο Κογκρέσο, σε δημοσιογράφους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και στο κοινό, να ελέγχουν τις πράξεις των μελλοντικών διοικήσεων.

Πηγή άρθρου: https://sunlightfoundation.com

Leave a Comment