ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Public Integrity Hackathon

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Public Integrity Hackathon που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου 2017 στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο Διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 40 προγραμματιστές, φοιτητές, μαθητές, δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι από όλη τη χώρα.

Το Public Integrity Hackathon ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, 1 Απριλίου, με χαιρετισμούς από εκπρoσώπους των διοργανωτών φορέων, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς, η οποία αποτελεί κοινό πρόβλημα διεθνώς και σημείωσαν τις προσπάθειες της χώρας για αποτελεσματικές στρατηγικές καταπολέμησης της διαφθοράς, ευαισθητοποίηση των πολιτών και προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της ακεραιότητας στο δημόσιο τομέα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες με παρουσιάσεις παραδειγμάτων καλής πρακτικής της χρήσης πληροφοριακών εργαλείων και συστημάτων με απώτερο στόχο τη διαφάνεια των διαδικασιών και την απάλειψη ευκαιριών διαφθοράς. Ενδεικτικά παρουσιάστηκε το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, η πλατφόρμα YourDataStories και τα δεδομένα που παρέχονται από αυτή, το SecureDrop, μια πλατφόρμα λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ δημοσιογράφων ή αρχών και των πηγών τους. Τέλος παρουσιάστηκαν εύχρηστοι τρόποι αξιοποίησης των δεδομένων και των εργαλείων που βρίσκονται διαθέσιμα στην πλατφόρμα Διαύγεια.

Οι συμμετέχοντες συνέχισαν τόσο στο υπόλοιπο της 1ης ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια τηςς ημέρας, να δουλεύουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνων υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των μεντόρων, που τους υποστήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Οι 14 ομάδες που σχηματίστηκαν τελικά, εργάστηκαν εντατικά προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή το απόγευμα της Κυριακής, 2 Απριλίου. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, η κριτική επιτροπή απένειμε τα βραβεία του διαγωνισμού ως εξής:

1ο βραβείο: στην ομάδα του Vouli Open Budget με τους Στέφανο Λουκόπουλο, Δημήτρη Μαραλαγκούτσο, Λεωνίδα Οικονόμου, Κωνσταντίνο Μέντζελο, Ρόζα Γιαννοπούλου και Μαρία Ναθαναήλ για την ιδέα ενός συγκριτικού εργαλείο παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής.

2ο βραβείο:

α) στην ομάδα του Justinian Project με τους Βασίλειο Πιέρρο, Κωνσταντίνο Κουράκο, Ευδοκία Κόγια και Γρηγόριο Μπάλλα-Παπαδάτο για την ιδέα υλοποίησης μιας online πλατφόρμας στην οποία θα αναφέρεται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο η πορεία εκδίκασης των υποθέσεων ανά δικαστική αίθουσα και στην οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναβολή της δίκης.

β) στην ομάδα του Κάνε τη Διαφορά αποτελούμενη από τους μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Σπάτων Αναστασία Μπισκέμη και Γεώργιο Πάλιουρα και την καθηγήτριά τους κ. Ματούλα Δασκολιά για την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής αποτελούμενης από τρία μέρη: ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την κατανόηση του φαινομένου της διαφθοράς, μια πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών αντι – διαφθοράς και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές Λυκείου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις συνέπειες της διαφθοράς.

Αναπληρωματικοί νικητές ανακηρύχθηκαν οι εξής ομάδες:

  • η ομάδα του Public Mirror , με τους Μιχάλη Σαλαχώρη, Αργύρη Τσουκαλά και Σπύρο Νεοκοσμίδη για την ιδέα της δημιουργίας μιας ψηφιακής εφαρμογής αξιολόγησης και ελέγχου του Δημοσίου που θα είναι απλή και εύχρηστη και θα έχει ως σκοπό την ανώνυμη καταγγελία ή επιβράβευση εμπεριέχοντας στην απόφαση αυτή και τη συναισθηματική συμμετοχή του χρήστη.

  • η ομάδα του Corruption Checkin, με τους Λορέντζο Αρμάο, Αλέξανδρο Καζαντζίδη, Νίκο Θεοχάρη και Στέλιο Μάρκου για την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής με σκοπό τη χαρτογράφηση της διαφθοράς κατηγοριοποιημένη ανά περιοχή και αδίκημα. Παράλληλα, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς υποβολής καταγγελιών σχετικών με τη διαφθορά.

Οι νικητές βραβεύτηκαν από τον κ. Κωνσταντίνο Χρήστου, Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και δήλωσε ότι “η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί επί μέρους δράση ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θα ήθελα να σημειώσω ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια σε πάρα πολλά επίπεδα. Προφανώς, χρειάζεται η προσπάθεια αυτή να ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και θα προχωρήσει αν δεν έχουμε και τη βοήθειά σας. Είναι δεδομένο ότι γι’ αυτό έχουμε ανάγκη τη δική σας συμμετοχή και κυρίως τη δική σας δημιουργική φαντασία. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες κι ελπίζω αυτός ο διαγωνισμός να καθιερωθεί και να εξελίσσεται κάθε χρόνο ακόμη περισσότερο με νέες ιδέες και προτάσεις.”

Κατά τη διακριτική ευχέρεια του ΟΟΣΑ, οι νικητές θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν ένα συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών με σκοπό την ανάπτυξη της ιδέας τους σε ένα πλήρες τεχνολογικό εργαλείο έτοιμο για χρήση από το κοινό. Για το σκοπό αυτό θα λάβουν χρηματοδότηση (2.000 ευρώ για την πρώτη επιλογή, και 1,500 για κάθε μία από τις δύο επόμενες επιλογές). Επιπλέον ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα προσφέρει στους νικητές την απαραίτητη υποστήριξη με σκοπό την υλοποίηση των ιδεών τους (π.χ. χώρο εργασίας και υπηρεσίες καθοδήγησης).

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις εδώ.

Όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται εδώ.

2 thoughts on “Public Integrity Hackathon

  1. Το ένα zip αρχείο με τις παρουσιάσεις φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα. Και στην cloud πλατφόρμα το μέγεθος που εμφανίζεται είναι 0ΚΒ.
    Ευχαριστώ.

Leave a Comment