ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ομάδες από την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ιταλία διακρίθηκαν φέτος στον διαγωνισμό EU Datathon 2019 για τη χρήση ανοικτών δεδομένων

Καινοτόμες εφαρμογές που προσφέρουν νέες υπηρεσίες με τη χρήση ανοικτών δεδομένων βραβεύθηκαν στον τρίτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαχείρισης ανοικτών δεδομένων EU Datathon 2019, που διοργάνωσε η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ σε συνεργασία με τη ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Μεταξύ των ομάδων που διακρίθηκαν, ξεχωρίζει και η ελληνική ομάδα «Chloe Irrigation Systems», η οποία με την πλατφόρμα που δημιούργησε απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα η οποία παρακολουθεί και βελτιστοποιεί την άρδευση με στόχο τη μείωση της σπατάλης και του κόστους του νερού, ενώ παράλληλα αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών.

Στόχος του διαγωνισμού EU Datathon είναι η προώθηση της χρήσης των ανοικτών και δημόσιων δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος σε αυτόν κλήθηκαν να αναπτύξουν  εφαρμογές και διαδραστικές απεικονίσεις που θα παρέχουν νέες υπηρεσίες και δυνατότητες χρήσης των δημόσιων πληροφοριών στους πολίτες, στις δημόσιες αρχές και στις επιχειρήσεις. Οι συμμετέχουσες ομάδες έπρεπε να αξιοποιήσουν τουλάχιστον ένα σύνολο δεδομένων που προέρχεται από τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ και στη συνέχεια να διασυνδέσουν τα εν λόγω δεδομένα με άλλα σύνολα δεδομένων, αναπτύσσοντας εφαρμογές που θα ανταποκρίνονται στις παρακάτω προκλήσεις:  (α)«Καινοτόμες ιδέες μέσω των ανοικτών και δημόσιων δεδομένων της ΕΕ», (β) «Νέες πληροφορίες για τα οικονομικά και τα χρηματοδοτικά ζητήματα» και (γ) «Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έλαβαν μέρος 99 συνολικά ομάδες, από όλη την Ευρώπη. Η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019, στις Βρυξέλλες και σε αυτή συμμετείχαν 12 ομάδες, αντιπαραβάλλοντας τα ταλέντα και τις ιδέες τους για να αντιμετωπίσουν τις τρεις διαφορετικές προκλήσεις.

Νικήτρια ομάδα στην πρόκληση 1: «Καινοτόμες ιδέες χάρη στα ανοικτά δεδομένα της ΕΕ» αναδείχθηκε η «The Smartfiles Network», από την Αυστρία. Η ομάδα αυτή έπεισε την κριτική επιτροπή με την πρόταση τους, η οποία καθιστά τις δικαστικές αποφάσεις της ΕΕ και των εθνικών δικαστηρίων προσβάσιμες από οποιοδήποτε έγγραφο PDF, με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν την εξέλιξη και τον βαθμό διασύνδεσης της νομολογίας. Η ομάδα «Euromaps» από το Βέλγιο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη πρόκληση. Τρίτη κατετάγη η ομάδα «Politicindex» από τη Γερμανία και τέταρτη η ομάδα «EY/EU Funds predictive forecasting impact analytics» από την Ιταλία.

Νικήτρια ομάδα στην πρόκληση 2: «Νέα στοιχεία για την οικονομία και τη χρηματοδότηση» ήταν η «EconCartography: Economic Cartography for the European Union», από την Ιταλία. Η ομάδα αυτή δημιούργησε μία εφαρμογή διαισθητικών και διαδραστικών απεικονίσεων για τη διερεύνηση του σύνθετου τοπίου της οικονομίας της ΕΕ. Δεύτερη κατετάγη η ομάδα «Investment Info» από τη Φινλανδία, τρίτη η ομάδα «Bizmap» από τη Γαλλία, ενώ η ομάδα «EnvyRState» ήρθε τέταρτη στις προτιμήσεις της κριτικής πιτροπής.

Νικήτρια ομάδα στην πρόκληση 3: «Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανακηρύχθηκε η «Chloe Irrigation Systems», από την Ελλάδα. Η ομάδα αυτή δημιούργησε μια πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα η οποία παρακολουθεί και βελτιστοποιεί την άρδευση με στόχο τη μείωση της σπατάλης και του κόστους του νερού, ενώ παράλληλα αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών. Η ομάδα «The Blue Time Machine (BTM)» από την Ισπανία απέσπασε το δεύτερο βραβείο , η ομάδα «MindYourFoot» από Βέλγιο κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ η γερμανική ομάδα «ODCCI (Open Data Climate Change Insights)» κατετάγη τέταρτη.

Σημειώνεται ότι οι 3 ομάδες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο έλαβαν 15.000 ευρώ η καθεμία. Οι ομάδες που κέρδισαν το δεύτερο βραβείο έλαβαν 7.000 ευρώ και εκείνες που κέρδισαν το τρίτο βραβείο 3.000 ευρώ.

Εταίροι του EU Datathon 2019 είναι οι εξής: Eurostat, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας, Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Προϋπολογισμού), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με την υποστήριξη της προπαρασκευαστικής δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Συνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση» και του προγράμματος ISA² της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Λύσεις διαλειτουργικότητας για τις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες).www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπηρεσία Εκδόσεων Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/23298

Leave a Comment