ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Αποθετήριο συνάθροισης δεδομένων για την COVID-19 στην Ελλάδα

Αποθετήριο δεδομένων για την εξέλιξη της πανδημίας SARS-COV-2 στην Ελλάδα. Το αποθετήριο ανανεώνεται καθώς η πανδημία εξελίσσεται.

1. Δομή του αποθετηρίου.

Το αποθετήριο περιλαμβάνει:

1.1. Σετ δεδομένων

Διαθέσιμα σε μηχαναγνώσιμη μορφή, που ενημερώνονται τακτικά:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα προαναφερθέντα σετ δεδομένων δημιουργήθηκαν και συντηρούνται, ως επί το πλείστον είτε από ιδιωτική πρωτοβουλία συμπολιτών μας οι οποίοι τα διαθέτουν κάτω από άδειες ανοικτών δεδομένων και, φυσικά, εντελώς δωρεάν, είτε από μεγάλους φορείς (ερευνητικά κέντρα, εταιρίες, κ.ο.κ.). Στην συνέχεια θα βρείτε μια αναλυτική παρουσίαση για τι πηγές δεδομένων.

1.2. Αναφορές

Αποδελτίωση αναφορών της ελληνικής κυβέρνησης όπως γίνονται διαθέσιμες μέσα από τους ιστότοπους COVID19.gov.gr, του Εθνικού Ορφανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Διεθνούς Αρχής Διάφάνειας, κ.ο.κ. Ο σκοπός της αποδελτίωσης των αναφορών αυτών είναι να μπορεί να γίνει έλεγχος των σετ δεδομένων από τους ενδιαφερόμενους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλά σετ δεδομένων αποτελούν προϊόν συνδυασμού διαφορετικών πηγών πρωτογενών δεδομένων. Σας προτείνουμε λοιπόν για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο να αναφέρεστε στις πηγές δεδομένων που θα βρείτε στην συνέχεια, σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του εκάστοτε σετ δεδομένων.

1.3. Αναλύσεις

Αναλύσεις δεδομένων: Μετά την συνάθροιση των δεδομένων έχει αξία η ανάλυσή τους. Εδώ θα βρείτε μερικές προσπάθειες να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων.

1.4. Πλαίσιο Ανοικτών Δεδομένων

Επισκόπηση του πλαισίου Ανοικτών Δεδομένων στην Ελλάδα.

2. Σετ δεδομένων που φιλοξενούνται στο αποθετήριο COVID19gr

2.1. Επιδημιολογικά Δεδομένα

Σετ ΔεδομένωνΔημιουργόςΠηγή ΔεδομένωνΟπτικοποίηση Δεδομένων
Ημερήσιες μετρήσεις (διάφοροι δείκτες) – Πανελλαδικά (σύνολα)SandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά Ανδρών (συνολικά), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά Ανδρών (ημερήσια), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά γενικού πληθυσμού (συνολικά), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά γενικού πληθυσμού (ημερήσια), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά Γυναικών (συνολικά), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Περιστατικά Γυναικών (ημερήσια), ανά ηλικιακή ομάδα & σοβαρότητα περιστατικούSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
ΠροβλέψειςSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Ημερήσιες μετρήσεις (διάφοροι δείκτες) – Ανά νομόSandbirdGithubcovid19-greece.tk/
Ημερήσιες μετρήσεις (διάφοροι δείκτες) – Ανά περιφέρειαSandbirdGithubcovid19-greece.tk/

Σημειώσεις επί των συνόλων δεδομένων

  1. Σημειώσεις: Οι κινούμενοι μέσοι όροι βγαίνουν από 7 ημέρες προς τα πίσω. Ο αριθμός βασίζεται στην ημερήσια τιμή. Θεωρείται ότι είναι ο ίδιος με την προηγούμενη ημέρα, εάν δεν έχει ενημερωθεί. Τις ημέρες χωρίς συνέχεια από την προηγούμενη, ο αριθμός των “Νέων” κρουσμάτων αντιμετωπίζεται ως 0. Τα δεδομένα μπορεί να διορθωθούν από τον προγραμματιστή όταν βρεθούν ανακρίβειες, όπως αρνητική τιμή στα Κρούσματα.
  2. Δεδομένα: EODY. Οι ημερομηνίες των μέτρων ελήφθησαν από Covid-19-Response-Greece. Τα δεδομένα για τους νομούς ελήφθησαν από @Nyrros, iMEdD-Lab και covid19.gov.gr. Οι προβλέψεις ελήφθησαν από covid19-projections.com, covid19.healthdata.org. Ο αλγόριθμος του αριθμού αναπαραγωγής Rj προέρχεται από American Journal of Epidemiology και από Richard Schubert. Χρησιμοποιήθηκε εισαγωγικό κείμενο για τον IIFR από wikipedia και ο αλγόριθμος και τα δεδομένα από (link1, link2, link3).
  3. Ανανέωση δεδομένων: τα δεδομένα ανανεώνονται σε μη ορισμένη συχνότητα ανάλογα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας.
  4. Άδεια χρήσης: MIT license.

2.2. Δεδομένα Κινητικότητας

Σετ ΔεδομένωνΔημιουργόςΠηγή δεδομένωνΟπτικοποίηση δεδομένων
Περιοδική κινητικότητα* ανά αποκεντρωμένη περιφέρεια και δραστηριότηταGoogleCommunity Mobility ReportsCommunity Mobility Reports
Ημερήσια κινητικότητα σε επίπεδο χώραςAppleMobility Trends ReportsMobility Trends Reports
Ημερήσια κινητικότητα για Αθήνα και ΘεσσαλονίκηTomTomTraffic Index

Σημειώσεις επί των συνόλων δεδομένων

  1. *Τα δεδομένα κινητικότητας της Google δεν βγαίνουν σε ημερήσια βάση αλλά τακτικά (κάθε 2 ημέρες κατά Μ.Ο. περίπου). Είναι όμως το μοναδικό dataset που διαχωρίζει τα δεδομένα ανά δραστηριότητα (λιανική, πάρκα, χώροι εργασίας, κλπ.). Τα reports της Google θα είναι διαθέσιμα για χρήση με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας για όσο κρίνεται ότι βοηθούν την παγκόσμια κοινότητα στο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Δεν δίδεται δηλαδή κάποια ξεκάθαρη άδεια χρήσης, αλλά αποτελούν δεδομένα δημόσια διαθέσιμα για την καταπολέμηση της πανδημίας.
  2. Τα δεδομένα της Apple αφορούν στο σύνολο της χώρας και τα λαμβάνουμε από το αποθετήριο COVID19_mobility του χρήστη ActiveConclusion που διατίθεται κάτω από άδεια χρήσης MIT license.
  3. Τα δεδομένα της TomTom αφορούν τις πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα λαμβάνουμε από το αποθετήριο COVID19_mobility του χρήστη ActiveConclusion που διατίθεται κάτω από άδεια χρήσης MIT license.

2.3. Δεδομένα που αφορούν τα μέτρα αποστασιοποίησης & τον έλεγχο αυτών

Σετ ΔεδομένωνΔημιουργόςΠηγή δεδομένωνΟπτικοποίηση δεδομένων
Αποτίμηση ελέγχων covid-19 (Εθνική Αρχή Διαφάνειας)Α. ΚρητικόςGithub
Δείκτης ρίσκου τερματισμού των μέτρων αποστασιοποίησηςOxford Covid-19 Government Response TrackerOxford Covid-19 Government Response Tracker
Δείκτης αυστηρότητας κυβερνητικών μέτρωνOxford Covid-19 Government Response TrackerOxford Covid-19 Government Response TrackerOxford Covid-19 Government Response Tracker

Σημειώσεις επί των συνόλων δεδομένων

  1. Τα δεδομένα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας βρίσκονται στην αρχή τους μορφή εδώ: https://github.com/akritiko/covid19gr/tree/master/reports/National%20Transparency%20Authority. Συντηρώ το σετ δεδομένων προσωπικά οπότε εάν βρέιτε λάθη ή αστοχίες σας παρακαλώ να με ενημερώσετε με τους τρόπους που αναφέρουμε παρακάτω, ώστε να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις.
  2. Τα σετ δεδομένων του Oxford Covid-19 Government Response Tracker αφορούν σε επιστημονική εργασία της συγκεκριμένης ομάδας. Στο αποθετήριο αυτό θα βρείτε τα CSV με τις τελικές μετρήσεις όμως, πριν τις χρησιμοποιήσετε είναι καλό να συμβουλευτείτε την βιβλιογραφία της ερευνητικής ομάδας στον επίσημο ιστότοπό τους. Διατίθενται κάτω από άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International.

3. Άδεια χρήσης των πληροφοριών του COVID19gr

Τα δεδομένα είναι δύναμη. Σε καιρούς κρίσεων μάλιστα, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά προστατεύοντας τους συμπολίτες μας. Έχοντας αυτά σαν βασικές σκέψεις δημοσιεύουμε το περιεχόμενο αυτού του αποθετηρίου, εκτός αν αναφέρεται ρητά κάτι διαφορετικό σε κάποιο σημείο, κάτω από άδεια: Κοινό Κτήμα / Public Domain: CC0-1.0.

4. Αναφορά Προβλημάτων & Πληροφορίες

Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο λάθος, έχετε κάποια ιδέα ή απορία που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό υπολοβολής προτάσεων του αποθετηρίου. Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

6. Αναγνώριση & Ευχαριστίες

Το αποθετήριο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συλλογή από σετ δεδομένων. Για τα σύνολα δεδομένων που περιλαμβάνει εργάσθηκαν οι εξής: Sandbird, Covid-19-Response-Greece, @Nyrros, iMEdD-Lab, covid19.gov.gr, CovidDEXP, covid19-projections.com, covid19.healthdata.org, Oxford Covid-19 Government Response Tracker, ActiveConclusion, Google, Apple, TomTom.

7. Πως να αναφερθείτε σε αυτό το αποθετήριο (πραιρετικά)

Καθώς το αποθετήριο προσφέρεται κάτω από άδεια Κοινού Κτήματος CC0-1.0, δεν έχετε καμία απολύτως υποχρέωση να κάνετε κανενός είδους αναφοράς. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να κάνετε κάποια αναφορά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω μορφή:

Apostolos Kritikos. COVID-19 Aggregated data repository for Greece (covid19gr). https://github.com/akritiko/covid19gr [online].

Πηγή άρθρου: https://github.com/

Leave a Comment