ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Aνοιχτή δημόσια διαβούλευση της ΕΕ για την κοινή χρήση δεδομένων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναγγελθείσα νομοθετική πράξη για τα δεδομένα, με στόχο τη δημιουργία μιας δίκαιης οικονομίας δεδομένων μέσω της διασφάλισης της πρόσβασης σε αυτά και της χρήσης τους.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι να συγκεντρωθούν απόψεις από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις δημόσιες αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε: «Η νομοθετική πράξη για τα δεδομένα αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της ψηφιοποίησης. Θα αποσαφηνίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών στις συναλλαγές δεδομένων και θα διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή της αξίας των δεδομένων μεταξύ των φορέων της οικονομίας των δεδομένων.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πρόσθεσε: «Η νομοθετική πράξη για τα δεδομένα θα απελευθερώσει μια τεράστια συλλογή βιομηχανικών δεδομένων και θα συμβάλει στη δημιουργία μιας κυρίαρχης ενιαίας αγοράς δεδομένων. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ιδίως τα βιομηχανικά δεδομένα, πρέπει να ανταλλάσσονται, να αποθηκεύονται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως η προστασία των δεδομένων, ο σεβασμός της διανοητικής ιδιοκτησίας και το εμπορικό απόρρητο.»

Η νομοθετική πράξη για τα δεδομένα ακολουθεί και συμπληρώνει τον κανονισμό για τη διακυβέρνηση των δεδομένων που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και αποτελεί το πρώτο παραδοτέο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα

O ρόλος του κανονισμού για τη διακυβέρνηση των δεδομένων είναι να διευκολύνει την κοινή χρήση δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ και μεταξύ τομέων, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στους ενδιάμεσους φορείς δεδομένων, και να ενισχύσει τους μηχανισμούς κοινής χρήσης δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επικεντρώνεται στις διαδικασίες και στις δομές που διευκολύνουν την κοινή χρήση δεδομένων. Μαζί με αυτές τις δύο συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, η Επιτροπή θα αναπτύξει περαιτέρω και θα χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική για τα δεδομένα, προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα σε βασικούς τομείς στρατηγικής και δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως η υγεία, η γεωργία ή οι κατασκευές.

Leave a Comment