ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς τα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών

Στις αρχές Ιουλίου, σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν σοβαρές πλημμύρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζημιών. Πολλαπλές λεκάνες απορροής ποταμών στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, για τις οποίες είναι κοινή πρακτική η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του κινδύνου πλημμυρών, ξεχείλισαν.  Το νερό χύθηκε σε δρόμους, χωριά και πόλεις. Η Γερμανία και το Βέλγιο επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, με διακοπές ρεύματος, εκκενώσεις και ζημιές σε υποδομές και γεωργία. Η Βελγίδα Υπουργός Εσωτερικών, Annelies Verlinden, χαρακτήρισε τα γεγονότα ως “μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που γνώρισε ποτέ η χώρα μας” σε πρόσφατο άρθρο της Brussels Times

Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διαχείρισης των υδάτων

Καθώς οι πληγείσες χώρες ανασυντάσσονται και εξετάζουν τους λόγους που συνέβησαν, εξετάζονται οι ευκαιρίες για καλύτερη χρήση των δεδομένων στη διαχείριση των υδάτων. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν σημαντικά στοιχεία στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όταν η πλημμύρα είναι επικείμενη, παρέχοντας τακτικές πληροφορίες για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων ή για να αποφασίσουν εάν είναι απαραίτητες οι εκκενώσεις. Τα δεδομένα είναι επίσης σημαντικά για τον πιο στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων, καθώς τα δεδομένα του καιρού και του νερού οδηγούν σε αποφάσεις αστικού και τοπικού σχεδιασμού, όπως η επιλογή αλλαγής της διαδρομής ενός ποταμού, το ύψος των περιθωρίων του, το βάθος της κοίτης του. Επιπλέον, τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων απόκρισης κατά τη διάρκεια του συμβάντος και για την ενημέρωση της ανοικοδόμησης στη συνέχεια. 

Σύμφωνα με την Monique Kuglitsch , Innovation Manager στο Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut, “τα δεδομένα υψηλής ποιότητας αποτελούν το θεμέλιο για την κατανόηση των φυσικών κινδύνων και των υποκείμενων μηχανισμών τους” και βοηθούν στη δημιουργία μοντέλων που παρακολουθούν και προβλέπουν τέτοιου είδους γεγονότα.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μερικά παραδείγματα εφαρμογών δεδομένων που υποστηρίζουν στρατηγική διαχείριση των υδάτων καθώς και προσπάθειες απόκρισης.

Η ολλανδική εφαρμογή Waterinfo παρέχει δεδομένα νερού, αέρα και ανέμου

Με ένα μεγάλο μέρος της χώρας και τις περισσότερες μεγάλες πόλεις σε επίπεδο ή κάτω από τη θάλασσα, η ολλανδική κυβέρνηση έπρεπε να μάθει πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το νερό . Το Ολλανδικό Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων (RWS) είναι ο κυβερνητικός φορέας που ασχολείται με τη διαχείριση του νερού και των υποδομών και παρέχει έγκαιρα και ακριβή δεδομένα για το νερό, τον άνεμο και τον αέρα. Ο ιστότοπος δεδομένων νερού , που αναπτύχθηκε από την RWS, προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα νερού, την αποστράγγιση, τις θερμοκρασίες, τους ρυθμούς ροής, τα ύψη κυμάτων, τις παλίρροιες, την αλατότητα και την ποιότητα του νερού.  Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση άλλων κυβερνητικών φορέων, τοπικών διοικήσεων, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Για να καταστούν όλες αυτές οι πληροφορίες προσβάσιμες και κατανοητές σε μία μόνο επισκόπηση, το RWS δημιούργησε επίσης το Waterinfo . Με αυτήν την διαδικτυακή εφαρμογή, μπορείτε να βρείτε τρέχοντα, αναμενόμενα και ιστορικά δεδομένα για εθνικούς υδάτινους όγκους, συμπεριλαμβανομένων ποταμών, θαλασσών και λιμνών. Εκτός από τη παρουσίαση των δεδομένων σε έναν χάρτη, μπορείτε επίσης να λάβετε μια επισκόπηση όλων των δεδομένων που οργανώνονται σε έναν πίνακα ή απεικονίζονται σε ένα γράφημα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν σε μηχαναγνώσιμες μορφές.

Το Waterinfo παρέχει πληροφορίες για τους πολίτες αλλά και για τους επαγγελματίες και τους ειδικούς στη διαχείριση του νερού. Ο χάρτης προσφέρει δείκτες με χρωματική κωδικοποίηση που δείχνουν εάν οι τιμές είναι ασφαλείς ή ανησυχητικές. Στους ειδικούς χάρτες, αυτοί οι χρωματικοί κώδικες απουσιάζουν και είναι πιο ορατοί περισσότεροι τεχνικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας χημικών και μέτρων ποσότητας νερού.
 

DS_2.1


Στη Γερμανία, υπάρχει ένα παρόμοιο εργαλείο διαχείρισης νερού: Hochwasser-portal

Στη Γερμανία, υπάρχει μια παρόμοια εφαρμογή για τη διαχείριση της στάθμης του νερού, η πύλη Hochwasser . Η πύλη Hochwasser λειτουργεί από κοινού από τα ομοσπονδιακά κράτη της χώρας. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Υδάτινων Δρομών και Ναυτιλίας (WSV) και το συμμετέχον κράτος συμμετέχουν στην παροχή τρέχουσας στάθμης νερού και προειδοποίησης για πλημμύρες. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα όλων των κύριων πλωτών οδών της χώρας και να παρακολουθείτε τις προειδοποιήσεις καιρού και τις βροχοπτώσεις.

DS_2.2


Τα ανοικτά δεδομένα ενημερώνουν τις προσπάθειες ανταπόκρισης σε όλες τις χώρες με τo Humanitarian Data Exchange του ΟΗΕ

Τα δεδομένα μπορούν επίσης να ενημερώσουν τις κρίσιμες για το χρόνο ενέργειες που απαιτούν οι δυνάμεις απόκρισης. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) για παράδειγμα , λειτουργεί μια πύλη δεδομένων συγκεκριμένη για αυτόν τον σκοπό, τo Humanitarian Data Exchange (HDX) . Φιλοδοξία του ΟΗΕ είναι να προσφέρει στις δυνάμεις ανταπόκρισης δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση της λειτουργίας, την ιεράρχηση της παρέμβασης και την παροχή βοήθειας στα περισσότερα άτομα και σε εκείνα που αντιμετωπίζουν τις πιεστικότερες ανάγκες.

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να βρουν στο HDX τα δεδομένα που παρήγαγε το πρόγραμμα επιχειρησιακών δορυφορικών εφαρμογών του ΟΗΕ (UNOSAT) από δορυφορική ανάλυση κατά την πλημμύρα της περιοχής της Σομαλίας τον Μάιο του 2018. Τα δεδομένα περιγράφουν τα 9.200 εκτάρια γης που κατακλύστηκαν και ήταν σε θέση να εκτιμήσουν ότι επηρεάστηκαν 12.000 άνθρωποι.
 

DS_2.3



Η επαναχρησιμοποίηση ανοικτών δεδομένων βοηθά στη διαχείριση των υδάτων και υποστηρίζει τις προσπάθειες απόκρισης

Αυτές οι τρεις πρωτοβουλίες είναι πρωταρχικά παραδείγματα εφαρμογών ανοιχτών δεδομένων που δείχνουν πραγματικά τις δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων. Η Waterinfo και η πύλη Hochwasser βοηθούν τους επαγγελματίες διαχείρισης νερού να παρακολουθούν τα επίπεδα νερού με μια μόνο ματιά. Αυτός ο τύπος πληροφοριών είναι συνήθως κατακερματισμένος και η λήψη μιας επισκόπησης της τρέχουσας κατάστασης σε εθνικό επίπεδο απαιτεί χρόνο. Η άμεση πρόσβαση σε ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες καθιστά δυνατή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση. Όταν μια κατάσταση δυστυχώς κλιμακωθεί, πρωτοβουλίες όπως το Humanitarian Data Exchange βοηθούν στο συντονισμό της παρέμβασης και υποστήριξης για όσους έχουν ανάγκη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment