ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαδικτυακή Ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου για τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής

Την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 στις 11:00, πραγματοποιείται διαδικτυακά η ημερίδα που συνδιοργανώνει η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας με θέμα συζήτησης τις Τεχνολογίες Ανοιχτής Τραπεζικής.

Ο κεντρικός πυρήνας της ημερίδας, αναφέρεται στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Οικονομία της Γνώσης, με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει ενεργό ρόλο αξιοποιώντας ήδη από το 2018 καινοτομίες των ανοιχτών τεχνολογιών. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, δημιούργησε την Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Portal)  το 2018 για τη διάχυση ανοικτών δεδομένων σε μορφή αναγνώσιμη και επεξεργάσιμη από υπολογιστές, λαμβάνοντας πιστοποίηση από τον Ελληνικό Κόμβο του Ινστιτούτου Ανοικτών Δεδομένων, τον οποίο διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ. Η συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση των Ανοικτών Δεδομένων της Τράπεζας πραγματοποιείται βάσει διεθνών προτύπων για ανοικτά δεδομένα. H Πύλη λειτουργεί ως αρωγός της ανοιχτότητας των δεδομένων, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο. 

Η υλοποίηση και κατασκευή μιας πλατφόρμας που εμπεριέχει ανοιχτά δεδομένα, απαιτεί συλλογική βούληση και χρήζει στρατηγικού σχεδιασμού συμπερίληψης όλων των ενδιαφερομένων (stalkholders). Η δημιουργία ενός τέτοιου οικοσυστήματος από διάφορους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο, επιτρέπει την συνεργατική αξιοποίηση ενός συνόλου δεδομένων ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητά τους. Η επεξεργασία και επιπρόσθετη χρήση τέτοιων δεδομένων οδηγεί στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, στην δημιουργία νέων αλλά και βελτίωση υφιστάμενων υπηρεσιών.   

Σκοπός της ημερίδας είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας, να καλλιεργήσει το έδαφος για την ενεργοποίηση ενός ζωντανού και πολυσυμμετοχικού οικοσυστήματος καινοτομίας που θα ανατροφοδοτείται μέσω μιας σειράς δράσεων. Η ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας στις διαδικασίες του 5ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ανοικτής Διακυβέρνησης, προάγει την ανοιχτότητα μέσω της συν-δημιουργίας πρωτότυπων εφαρμογών και υπηρεσιών με σημαντική δυνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον.

Στην ημερίδα, με κεντρικό συντονιστή τον Γιάννη Διονάτο, Εκδότη του περιοδικού Startupper, συμμετέχουν οι κεντρικοί ομιλητές:  

 • Γιάννης Στουρνάρας –  Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
 • Κυριάκος Πιερρακάκης –  Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • Νεκτάριος Κοζύρης – Καθηγητής και Κοσμήτορας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Πρόεδρος Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΕΔΥΤΕ Α.Ε – Αντιπρόδερος ΕΕΛΛΑΚ
 • Διομήδης Σπινέλλης – Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ΔΣ και Επίτιμος Πρόεδρος, ΕΕΛΛΑΚ
 • Γεώργιος Καραμανώλης Συνιδρυτής και Συντονιστής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Crowdpolicy – Υπεύθυνος Στρατηγικής του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού για την προώθηση του fintech στην Ελλάδα (Greek fintech cluster)

Το πάνελ συζήτησης πλαισιώνουν οι:

 • Μάγκυ Αθανασιάδη – Διευθύντρια Καινοτομίας, ΣΕΒ
 • Σπύρος Αθανασίου – Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά»
 • Μιχάλης Βαφόπουλος – Open Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ & Linked Business AE
 • Απόστολος Κρητικός – Open Data Registered Trainer, Open Data Institute (UK), Μέλος του Open Data Institute Athens, ΕΕΛΛΑΚ
 • Ελένη Μαυροειδή – Διευθύντρια Πληροφορικής, Τράπεζα της Ελλάδος
 • Βάλια Μπάμπη –  Σύμβουλος Διοίκησης, Τράπεζα της Ελλάδος
 • Κώστας Σφήκας – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
 • Νικόλαος Τσαβέας – Διευθυντής Στατιστικής, Τράπεζα της Ελλάδος

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ.

Leave a Comment