ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ψηφιακή πύλη πολιτιστικής κληρονομιάς της Europeana στο data.europa.eu

Μια πρόσφατη προσθήκη συνόλων δεδομένων στο data.europa.eu προέρχεται από την Europeana , μια εμβληματική πρωτοβουλία της ΕΕ που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο στόχος της Europeana είναι να ενώσει επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλους τους τομείς σε όλη την Ευρώπη. Παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε περισσότερα από 55 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα – βιβλία, μουσική, έργα τέχνης και άλλα, με εξελιγμένα εργαλεία αναζήτησης και φίλτρων, θεματικές συλλογές, εκθέσεις, γκαλερί και ιστολόγια για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη.

Ένα δίκτυο aggregators , συμπεριλαμβανομένων των Archives Portal Europe , της Τσεχικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης , και πολλών άλλων, μοιράζονται πολιτιστική κληρονομιά, εθνικά και περιφερειακά δεδομένα με την Europeana. Πάνω από 4.000 ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου, συλλέγοντας αυθεντικά, αξιόπιστα και αξιόπιστα δεδομένα και καθιστώντας τα προσβάσιμα μέσω της πύλης .Αυτοί οι aggregators είναι μέλη του Europeana Aggregators’ Forum (EAF), ενός δικτύου εθνικών, περιφερειακών, τομέων και θεματικών αθροιστών που ανταλλάσσουν γνώσεις σχετικά με τη συγκέντρωση και την κοινή χρήση δεδομένων.

Τα συγκεντρωτικά δεδομένα μπορούν να προβληθούν, να μοιραστούν, να χρησιμοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για να φέρουν περιεχόμενο από ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη σε νέο κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη, για παράδειγμα, συναρπαστικών ιστοριών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης ή διαγωνισμών remix.

Στο data.europa.eu μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο δεδομένων της Europeana , που αποτελείται από περιγραφές μεταδεδομένων ψηφιακών αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς από και για την Ευρώπη. Τα σύνολα δεδομένων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιπτώσεις , όπως η εκπαίδευση,τα παιχνίδια,ο σχεδιασμός, η επιστημονική έρευνα και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, ένα από τα API της Europeana, το SPARQL, επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν τις συνδέσεις μεταξύ δεδομένων Europeana και εξωτερικών πηγών δεδομένων όπως VIAF, Iconclass, Geonames, Wikidata και DBPedia.

Όλα τα σύνολα δεδομένων της Europeana είναι διαθέσιμα εδώ στο data.europa.eu .

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment