ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτά Δεδομένα και AI: Απολογισμός του ODI Summit 2023

Ο ρόλος των ανοιχτών δεδομένων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τον περασμένο μήνα  διεξήχθη η Σύνοδος κορυφής του Open Data Institute (ODI) 2023 με θέμα: «Χωρίς δεδομένα, δεν υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη». Με μια διαδικτυακή συγκέντρωση στελεχώνη από όλο τον κόσμο, η σύνοδος κορυφής υπογράμμισε την κρίσιμη σχέση μεταξύ των ανοιχτών δεδομένων και της τροχιάς της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η σύνοδος κορυφής περιηγήθηκε σε διάφορες πτυχές του τοπίου δεδομένων και AI. Τα θέματα κυμαίνονταν από τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Big Tech  και της παγκόσμιας κοινότητας μέχρι τη διασταύρωση της δημιουργικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο των ανοιχτών δεδομένων στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το αποκορύφωμα της συνόδου περιελάμβανε έναν διάλογο μεταξύ του Sir Nigel Shadbolt και της Claire Melamed, Διευθύνουσας Συμβούλου του Global Partnership for Sustainable Development Data, αντανακλώντας την τρέχουσα κατάσταση της συζήτησης για το AI.

Η αξιοποίηση ανοικτών συνόλων δεδομένων, όπως αυτά από data.europa.eu, αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Σκεφτείτε ένα σενάριο: αξιοποιώντας ολοκληρωμένα ευρωπαϊκά δεδομένα μεταφορών, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, να μειώσουν τη συμφόρηση και να βελτιώσουν τη συνολική αστική κινητικότητα. Τα ανοιχτά δεδομένα ενδυναμώνουν τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με ποικίλες, πραγματικές πληροφορίες, προωθώντας λύσεις που ωφελούν την κοινωνία και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ODI Summit 2023 δεν προέκυψε απλώς ως γεγονός αλλά ως απόδειξη της μετασχηματιστικής επιρροής των ανοιχτών δεδομένων στην τεχνητή νοημοσύνη, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο του στην καθοδήγηση θετικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Η δέσμευση του ODI για τη συμπερίληψη διασφαλίζει ότι σε αυτή τη νέα εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης, κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu

Leave a Comment