ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων 2024

Από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου 2024, γιορτάζουμε την Ημέρα ανοιχτών δεδομένων (ODD), μια ετήσια παγκόσμια εκδήλωση αφιερωμένη στην υποστήριξη της κουλτούρας των ανοιχτών δεδομένων. Από την ίδρυσή της το 2010, η Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της χρήσης ανοιχτών δεδομένων σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την καινοτομία, τη διαφάνεια και τη συνεργασία.

H φετινή ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων, που διοργανώνεται από το Open Knowledge Foundation (OKFN), περιλαμβάνει συνεργασία από οργανισμούς όπως π.χ Jokkolabs Banjul (Γκάμπια),Open Knowledge Germany, Open Knowledge Ghana, και Open Knowledge Nepal όλα τα μέλη της του Open Knowledge Network

 Για να εξασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή, οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και δέσμευση σχετικά με τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων. Το θέμα για την  ODD 2024 είναι «Ανοιχτά δεδομένα για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs)», τονίζοντας τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων για την επίτευξη των SDGs των Ηνωμένων Εθνών, όπως περιγράφεται στην Ατζέντα 2030. Πρόσφατα αναγνωρισμένο ως ψηφιακό δημόσιο αγαθό για τον ρόλο του στην προώθηση πολλών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), το CKAN, υπό την ιδιοκτησία του OKFN, ξεχωρίζει ως ένα αξιόπιστο Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Ανοικτού Κώδικα. Δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή πυλών δεδομένων, δίνοντας έμφαση στην επεκτασιμότητα και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση με άλλα εργαλεία λογισμικού.

Για να γιορτάσει την Open Data Day 2024, το data.europa.eu σας προσκαλεί σε ένα webinar στο 8 Μαρτίου 2024 από τις 10:00 έως τις 11:00 CET, για να εξερευνήσετε τα βασικά των ανοιχτών δεδομένων και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την πύλη δεδομένων. Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο, θα αποκτήσετε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να είναι χρήσιμα στην καθημερινότητά σας, πώς να απελευθερώσετε τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών ανοιχτών δεδομένων ή πώς να αναβαθμίσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες με το data.europa academy, ( Εγγραφή στο διαδικτυακό σεμινάριο εδώ.

Στην Ελλάδα η ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων θα γιορταστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 10:30 πμ, στο κεντρικό αμφιθέατρο στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στην Θεσσαλονίκη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Σίνδο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Leave a Comment